Live

Video Românii, printre europenii cu cea mai mare încredere în cei din jur. Ce se întâmplă pe măsură ce îmbătrânesc. „Egoismul și banul”

Data publicării:
prieteni fericiti
Tinerii din țara noastră sunt campioni în Uniunea Europeană la încrederea investită în ceilalți. Credit foto: Guliver/Getty Images

Românii sunt printre europenii care acordă cea mai mare încredere semenilor, arată un sondaj Eurostat. Doar finlandezii ne întrec. Pe categorii de vârstă, tinerii din țara noastră sunt campioni în Uniunea Europeană la încrederea investită în ceilalți. La finlandezi, în schimb, încrederea în cei din jur crește odată cu vârsta. Românii devin, însă, tot mai suspicioși pe măsură ce se maturizează.

Tinerii din România, cei între 16 și 29 de ani, au un nivel de încredere de peste 7 din 10, în semenii lor, arată cele mai recente date Eurostat. E cel mai mare scor din Uniunea Europeană înregistrat la această categorie de vârstă.

Tânăr: E mai mult modul în care mă înțeleg cu o persoană și energia pe care o simt de la o persoană. Daca simt că, uite așa am făcut un click de la început, mi-e mult mai ușor să acord încredere.

Tânără: „De încredere” înseamnă că mă pot baza pe ea când am nevoie, îmi este alături și nu mă înjunghie pe la spate, că avem asemenea pretenții de la prieteni, de la colegi, de la familie.

Ciprian Iftimoaei, sociolog: Tinerii au mai multă încredere în ceilalți, deoarece această vârstă este asociată și cu un soi de optimism social, sunt mai puțin experimentați.

Însă, pe măsură ce înaintăm în vârstă, încrederea noastră se diminuează, potrivit studiului.

Femeie: Cred că egoismul, banul, nu știu, nu mai e prietenia aia, nu mai e...
Reporter: Și scade și încrederea?
Femeie: Da, automat, pentru că nu mai sunt de cuvânt. Chiar îți demonstrează asta.

Femeie: N-ai cum să trăiești fără puțină încredere în ceva, în cineva, sincer acum. Că nu trebuie să iei de bun orice spune oricine. Trebuie să treci prin filtru și, când ai o anumită vârstă, cu atât mai mult treci prin filtru.

La capitolul încredere în ceilalți, românii sunt pe locul doi după finlandezi. Doar că, în Finlanda, procesul de maturizare aduce mai multă încredere în relații, nu o diminuează.

Felicia Ciobanu, psiholog în cadrul Institutului de Psihiatrie Socola din Iași: Societatea, toate greutățile pe care le întâlnim la un moment dat ne fac să fim un pic mai retrași, mai susceptibili, mai sceptici.

Ciprian Iftimoaei, sociolog: Au trăit o perioadă mai mare de timp în regimul comunist în care se cultiva teama, neîncrederea, suspiciunea față de ceilalți, au trecut printr-o tranziție problematică.

Europenii cu cel mai scăzut nivel de încredere în oamenii cu care interacționează, la jumătate față de români, sunt cei din Franța, Lituania și Cipru.

reporter: Ligia Pricopi
operator: Mihai Boaru

Editor : Izabela Zaharia

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Povestea singurului exemplar de cal Percheron american cu pedigree din România. Roma are 10 ani și e vedeta bazei hipice de la USV Iași

Palatul Culturii din Iași vrea înapoi comoara din aur de 2,5 kilograme descoperită la Cucuteni. „A fost ciopârțită”

O bandă de români care jefuia vile de lux în Madrid, destructurată de polițiștii spanioli. Cum reușeau să dea cinci spargeri pe zi

România este una dintre țările UE cu cea mai mare creștere a salariului minim din ultimul deceniu

Partenerii noștri