Live

Românii consumă din ce în ce mai mult, dar nu din banii lor

Data publicării:
FOTO: Shutterstock

Românii consumă din ce în ce mai mult, dar din împrumuturi. Conform cifrelor Băncii Naţionale, creditele de consum au crescut în preferinţele populaţiei, în ultimii ani. Doar în luna august, românii s-au împrumutat în valoare ce 2 mld. de lei, cu 14% mai mult faţă de anul trecut. Chiar dacă e o evoluţie normală, specialiştii atrag atenţia asupra creşterii dobânzilor.

În luna august au fost acordate împrumuturi pentru nevoi personale în valoare de peste 2 miliarde de lei, cu 17 milioane de lei mai mult faţă de anul trecut.

Eugen Rădulescu - Direcţia de Stabilitate Financiară din Banca Naţională a României: „Lumea dezvoltata s-a bazat pe credit întotdeauana. Şi existenţa creditului este un lucru pozitiv. Îi ajută pe oameni, nu îi încurcăă. Atâta doar că dacă oamenii se supraextind cu creditele pe care le atrag şi cu dorinţa de a trăi astăzi mai bine şi nu au răbdare pâăn mâine, când există resurse mai multe pentru a-şi ameliora traiul, aici riscăm să intrăm în situaţii tensionate”.

Ca să evite criza ulterioară, când se împrumută, românii trebuie să respecte câteva regului: să studieze piaţa, să fie atenţi la condiţiile din contract, dar mai ales la tipul de dobândă.

Liviu Andrei, broker de credite: „Ar trebui să se orienteze către un credit cu dobândă fixă atunci când vorbim de credite de consum care sunt pe perioadă fixă. Le-ar asigura stabilitate şi cei care vor să rişte pot lua o dobândă variabilă, dar ar trebui să fie atenţi să nu mai fie alte costuri pe lângă ROBOR”.

Irina Chiţu, analist financiar: „Ele au reînceput să crească. În 2016, în 2017 au fost la minime istorice atât dobânzile variabile dependente de indicele ROBOR, care era sub 1%, dar şi cele fixe. Astfel că acum, în 2018, s-a ajuns la nivelul din 2014.”

În plus, specialiştii recomandă creditele de consum în lei. Datele arată că 4 din 10 credite sunt contractate în alte valute.

Irina Chiţu: „Majoritatea românilor câştigă venituri în lei. Nu are rost să ne îndatorăm într-o monedă, oricare altă monedă decât leul”.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Țiriac a plătit 7.500.000 € și vrea să fugă de tot într-o destinație total surprinzătoare, după ce și-a donat toată averea

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia bagă și mai mulți bani în armată. A amendat bugetul, pentru a redirecționa și mai multe fonduri

Iranul își mărește bugetul armatei cu 200%, după bombardamentele recente ale Israelului

Deficitul bugetar a ajuns 5,44% din PIB după nouă luni din acest an. Care sunt cheltuielile și încasările la bugetul de stat

Franța prezintă oficial un buget de austeritate pentru 2025. Care sunt obiectivele

Partenerii noștri