Live

România, statul cu cel mai înalt risc de sărăcie din UE și în 2018

Data publicării:
Foto: GettyImages

România a făcut progrese în reducerea riscului de sărăcie la persoanele care au un loc de muncă, dar cu toate acestea a rămas şi în anul 2018 statul UE cu cel mai înalt risc de sărăcie pentru persoanele ocupate (15,3%), în condiţiile în care media în Uniunea Europeană este de 9,5%, arată datele publicate vineri de Eurostat.

România este urmată de state precum Luxemburg (unde în 2018 riscul de sărăcie pentru persoanele ocupate era de 13,5%), Spania (12,9%), Italia (12,2%) şi Marea Britanie (11,3%).

La polul opus, cel mai mic risc de sărăcie în rândul persoanelor ocupate se regăsea în Finlanda (3,1%), Cehia (3,4%), Irlanda (4,9%), Belgia şi Croaţia (ambele cu 5,2%).

Datele Eurostat mai arată că în ultimul deceniu ponderea persoanelor care au un loc de muncă dar sunt expuse riscului de sărăcie a crescut în majoritatea statelor membre UE, însă statele care au înregistrat cele mai mari scăderi sunt Grecia (minus 3,3 puncte procentuale), Letonia şi România (ambele cu o scădere de 2,4 puncte procentuale).

În cazul României, riscului de sărăcie la persoanele care au un loc de muncă a scăzut de la 17,7% în 2008 până la 15,3% în 2018, scrie Agerpres. La nivelul UE se constantă o tendinţă opusă, în condiţiile în care riscul de sărăcie la persoanele care au un loc de muncă a crescut de la 8,6% în 2008 până la 9,5% în 2018.

Repartiţia pe sexe arată că bărbaţii ocupaţi au un risc mai mare de sărăcie decât femeile ocupate, 9,9% respectiv 9,1% în UE, în timp ce în România riscul a fost în 2018 mult mai mare, 17,9% în cazul bărbaţilor respectiv 11,4% în cazul femeilor, potrivit Eurostat.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Avertisment dur al Giorgiei Meloni: Rusia e o amenințare mai mare decât ne imaginăm. UE trebuie să fie pregătită

Trump amenință UE cu taxe, dacă nu cumpără mai mult petrol și gaze din SUA. Cât importă europenii de la americani

Viktor Orban pozează în pacifist și acuză liderii europeni că „susțin războiul, migrația și problemele de gen”

Cum vede Zelenski drumul către pace. Mesajul liderului de la Kiev la ultima întrunire a Consiliului European din acest an

Partenerii noștri