România degeaba. Primăria care a angajat asistații social și a tăiat ajutorul celor care nu muncesc
Decât cu mâna întinsă la stat, mai bine salariat. Așa gândesc mulți dintre beneficiarii ajutoarelor sociale, numai că nu toți au și unde să muncească. Primarul unei comune din vrancea a importat un model european de succes în privința asistenței sociale: a înființat firma primăriei unde angajează șomeri și oameni care stau pe beneficii. Nu toată lumea e mulțumită acum, pentru că cei care nu au vrut să muncească au rămas deja fără bani.
Cum a reacționat Maia Sandu, aflată într-un studio TV, când a început cutremurul
Explozie pe șantierul autostrăzii A7 din Vrancea. 4 oameni au murit iar alți 5 sunt răniți
Urmărire ca în filme: Un șofer de 18 ani, băut și fără permis, a intrat într-o mașină de poliție și a fugit
Care este diferența între cutremurele din Turcia și cele care se produc în Vrancea
Factură de 76 de milioane de euro pentru energie electrică primită de un bărbat din Vrancea
Alee din beton, turnată peste morminte
Urmărire cu focuri de armă, în Vrancea
Imagini virale cu doi băieți dansând pe o mașină de poliție
Apare o nouă stațiune în România
Până acum două luni, Vasile Manea stătea acasă și aștepta banii de la stat. La 33 de ani și cu trei copii de crescut ar fi muncit, dar nu avea unde.
„Am fost la Primărie: vreau să mă angajez. De acord a fost domnul primar, da, vii mâine dimineaţă. Am făcut actele, a doua zi am intrat la muncă”, povestește el.
Bărbatul e mulțumit acum. Lucrează la firma de construcții înființată de primărie. Vara sunt 100 de oameni angajați la primărie, dar iarna, pentru că e mai puțin de lucru, rămân doar 60. Cei mai mulți sunt foşti beneficiari ai venitului minim garantat, cărora primăria le-a oferit slujbe.
„Oamenii sunt din cadrul comunei, toţi salariaţii: şoferi, zidari, dulgheri”, spune Ionel Bunea, viceprimarul comunei Ciorăşti.
-De muncă nu moare nimeni.
-Ce salariu aveţi acum?
-1.100.
-Şi înainte cât luaţi ajutorul social?
-527 de lei.
Vărul lui Vasile Manea, Costel, a renunţat şi el la ajutorul social si s a angajat la primărie.
„Ne-am bucurat, a venit domnul primar, ne-a anunţat, ne-a făcut locuri de muncă la toată lumea, care a vrut să se angajeze. Care nu - a rămas la ajutorul social. (Reporter: Şi e mai bine acum că sunteţi angajaţi?) Este foarte bine”, spune Costel Manea.
E mai bine doar pentru unii. Pentru alții e mult mai rău. Primarul le-a pus gând rău celor care pot să muncească, dar nu vor. Din cei 88 de beneficiari de ajutoare, 20 au ramas fără bani.
„Cei care, totuşi, nu au dorit şi nu au lucrat, au fost sistaţi de la ajutorul social. O parte au plecat în alte comune, probabil unde le permitea autoritatea locală de acolo să-i îngăduie aşa”, spune Gabriel Braicău, primarul comunei Ciorăşti.
Aşa se face că, la Ciorăşti, cheltuielile pentru asistență socială s-au redus considerabil, de la 50.000 la 25.000 de lei pe lună. Economii se fac acum şi pentru investiții.
„Controlăm lucrarea mai bine, mai uşor. Costurile lucrării s-au redus undeva la 40-50% faţă de alte societăţi care veneau şi câştigau licitaţii”, spune Ionel Bunea, viceprimarul comunei Ciorăşti.
Firma Primăriei Ciorăşti se ocupă de aproape tot în localitate, de la salubritate la deszăpezire. Pe viitor, edilii vor chiar să asfalteze drumurile. Puţinii oameni care mai primesc beneficii sunt puși și ei la treabă.
„Ajutăm la înhumarea persoanelor decedate. (Reporter: În ce constă?) În săpatul gropii la cimitir, care îl facem cu asistaţii social”, spune Gabriel Braicău, primarul comunei Ciorăşti.
Comuna vrânceană Ciorăşti are aproape 3.300 de locuitori.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News