Live

Risc de contaminare în Galați după inundațiile istorice. Rafila: Apa trebuie dezinfectată și testată de autorități

Data publicării:
Inundații grave în județul Galați. Foto: Digi24

Inundațiile devastatoare din județul Galați au dus la contaminarea fântânilor din județ. Ministrul Sănătății a explicat la Digi24 că există risc de contaminare cu hepatatita A, o boală care afectează în special copii. De asemenea, sunt riscuri de infecție și cu alte bacterii.

„Am evaluat cantitățile de vaccin împotriva hepatitei A, o boală care se transmite pe cale digestivă și care afectează mai ales copii, încât să putem vaccina mai ales copii din zonele în care au fost inundanții”, a explicat Alexandru Rafila la Digi24.

Ministrul Sănătății susține că cea mai probabilă este contaminarea cu bacterii care „pot produce de la simple boli diareice până la febră tifoidă”.

„Oamenii sunt deja obișnuiți să evite să consume apă contaminată, chiar și unde nu sunt inundații. O ploaie abundentă poate să ducă la contaminarea fântănilor, apa din fântâni trebuie dezinfectată și testată de autoritățile de sănătate publică înainte de recomandarea pentru consum. Așa că dacă se consumă apă, apă îmbutaliată sau cea furnizată de autorități pentru că sunt situații în care se furnizează cu cisternă. Ceea ce este important este că odată luată această apă de la autorități să fie păstrată în condiții igienice care să împiedice contaminarea ei”, a adăugat ministrul.

Recomandările ministerului Sănătății

„Atunci când sunt inundații se produce contaminara fântânilor, dacă nu există rețele de apă și atunci ne-am ocupat și de acest lucru prin intermeidul DSP, dar și al presei. Am transmis un set de recomandări, cum să foloseasc apa din fântâni nepotabilă pentru consum propriu. De asemenea, recomandări pentru utilizarea alimentelor pentru că pot apărea infecții digestive”, a explicat ministrul Sănătății la Digi24.

Ministerul Sănătății a venit cu o serie de recomandări pentru populație, astfel încât riscul de contaminare cu apă să fie unul redus.

„Pentru mai multă siguranță, apa din rețea se poate consuma fiartă și răcită - apa trebuie lăsată să se răcească singură, fără adăugarea de gheaţă. ​În cazul în care nu este posibilă fierberea apei, dezinfecția chimică a apei contaminate este eficientă pentru eliminarea bacteriilor și a majorității virusilor. Pentru dezinfecția chimică se folosesc preparate cu clor.​În zonele rurale, unde apa se consideră nepotabilă, consumați numai apă îmbuteliată sau apă potabilă asigurată de către reprezentanții autorităţilor publice;​Folosiți apa care este sub calitatea apei potabile numai pentru curățenie, spălarea lenjeriei și salubritate. În acest sens, se utilizează numai în combinație cu detergenți”, sunt recomandările ministerului.

De asemenea, ministerul recomandă spălarea în permanență a mâinilor și a ustensilele de bucătărie, folosirea apei clorinate pentru prepararea alimentelor și pentru spălarea ustensilelor. Prepararea laptelui sau a hrănii bebelușului numai cu apă sigură din punct de vedere microbiologic și păstrarea alimentelor în recipiente închise.

 

 

Editor : Andreea Rubica

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Urmările potopului din Galați: 7.000 de case distruse de apele învolburate. DN25 s-a transformat într-un lac ce se întinde pe kilometri

VIDEO. Tragedie evitată la limită în Galați: O femeie și copilul său, aproape să fie spulberați de o mașină pe trecerea de pietoni

Cât vor dura lucrările de la Secţia ATI a Spitalului Sf. Pantelimon. Rafila: „Va fi o renovare profundă, nu doar la suprafaţă”

Stare de alertă în Vaslui și Galați. S-a produs o nouă viitură

Partenerii noștri