Video Orașul-municipiu în care vacile pasc în curtea grădiniței și locuitorii nu au apă potabilă, dar care are punct de informare turistică
Odată un oraș prosper, acum o ruină. Municipiul Moreni din județul Dâmbovița, recunoscut pentru zăcămintele uriașe de petrol, se numără, astăzi, printre cele mai sărace localități din țară. Gropile, gunoaiele și câinii au pus stăpânire pe oraş. Oamenii par resemnaţi. Nu mai cer decât curăţenie şi acces la utilităţi. Primarul neagă problemele şi găseşte explicaţii pentru orice. Urmăriţi un reportaj filmat de Bogdan Ocnaru şi Pepino Stanciu.
Tarantula, noul animal de companie la modă printre români
Industria mineritului din România ajunge la fier vechi, furată bucată cu bucată. Acuzații grave la CEO Oltenia
Propunere a Ministerului: Elevii să-și schimbe locul în bancă în fiecare modul școlar
Circulație blocată în Timișoara. Un tramvai abia scos pe traseu, a deraiat
Un român a murit pe un şantier din Italia, după ce un zid s-a prăbuşit peste el
Suspiciuni de luare de mită: Procurorii DNA fac percheziții la Serviciul de Ambulanță Dolj și la Spitalul CFR Craiova
MAE: 22 de români, dispăruți după inundațiile catastrofale din Spania
Ce este o fermă de trolli, cum acționează și care este scopul lor
VIDEO Fiica lui Mircea Geoană, acuzată că și-a plagiat discursul după cel al nepoatei lui Donald Trump
„Aveți ce filma? Că e tare frumos orașul nostru!” - ne întâmpină râzând ironic o localnică. „Păi, nu vedeți ce urât e?! Municipiu suntem, nu oraș!” precizează ea.
A fost printre orașele cu cele mai mari zăcăminte de petrol din Europa. Între timp a cerut și a dobândit statutul de municipiu. Dar e printre cele mai sărace localități din țară. Moreniul e situat între dealuri și păduri verzi, la mai puțin de 100 de kilometri de București și la 20 de capitala istorică, Târgoviște. În urmă cu 30 de ani, era unul dintre cele mai importante puncte economice din țară. Avea fabrici cu mii de angajați și chiar o echipă de fotbal în prima ligă. A rămas doar cu fabrica de blindate, dar nici ea nu mai funcționează la capacitate maximă.
Disperare și indiferență. Câteva sute de oameni nu au apă potabilă
Gunoaie, câini, străzi sparte, blocuri urâte, cu rufe la geamuri, vaci în curtea grădiniței, cai care pasc pe pajiștile dintre blocuri – cam asta observă cel care intră pentru prima dată în Moreni.
Am ajuns la Moreni după ce am primit mai multe mesaje de la oameni. Cei care locuiesc acolo spun că s-au săturat de mizerie și indiferență. Vor să trăiască într-un oraș curat și să aibă acces la utilități.
Am mers în cartierul despre care ne-a vorbit o doamnă indignată. Rețelele de apă și canalizare par să fie gata, dar branșamentele caselor nu s-au făcut. În 2020, câteva sute de oameni, care trăiesc în municipiul Moreni, nu au apă potabilă.
- Aici e un contract încheiat de Primărie, finanțat prin PNDL, deci bani de la Guvernul României. Contractul este pe 3 ani, este în termen. Iarna s-au sistat lucrările, cum se sistează peste tot. Acum, rețeaua de apă este terminată, cea de canalizare este și ea finalizată. Au rămas câteva branșamente să fie finalizate la apă și canalizare, ne explică primarul Constantin Dinu.
- Când?
- În viitorul foarte apropiat. Am pierdut timpul datorită birocrației, cu avizele luate de la Electrica. Stația care se află la poalele Țuicaniului nu este racordată la curent electric. Într-o săptămână dăm drumul la curent și vom solicita societății care a câștigat licitația să înceapă lucrările. Nu există nimeni în Moreni care să nu aivă (sic! - n.r.) rețea de apă. Numai că nu e rețea a municipalității. N-au avut apă niciodată pe rețea publică, au avut pe rețeaua Schelei. Și azi li se dă pe rețeaua Schelei, dar pe un program destul de dificil, o oră, două ore pe zi. Suplimentar, de vreo doi ani și jumătate aducem apă la populație, în funcție de solicitări. Cărăm zilnic apă pentru a duce populației, și-a continuat primarul din Moreni explicațiile.
Mizerie, căruțe pe străzi și vaci în curtea grădinței
Am continuat plimbarea pe străzile orașului. Ne-am intersectat cu câteva căruțe și am fost atenți la zecile de câini fără stăpân pe care i-am întâlnit. Orașul e mort. Ca dovadă stau blocurile vechi, care nu au fost vopsite niciodată, care au tencuiala căzută și despre care te întrebi dacă ar mai sta în picioare după vreun seism mai puternic. Peste tot sunt mucuri de țigară, hârtii, ambalaje, PET-uri, cutii de aluminiu, resturi de materiale de construcții și excremente de la animale. Printre blocurile cu 4 etaje se văd construcții părăsite, cu pereții căzuți și fără ferestre. Sunt fostele centrale termice ale orașului. S-a pus lacătul pe ele acum mai bine de 20 de ani.
Ne atrage atenția un gard impunător din piatră și fier forjat. E gardul unei grădinițe. Dar nu e terminat, a fost construit doar pe o lungime de câteva zeci de metri. Filmăm și facem un pas și în curtea în care ies copiii la joacă. Două vaci pasc în voie iarba pe jumătate uscată.
O angajată de la grădiniță e deranjată de prezența echipei de filmare, pe care o ia la rost: de ce a intrat, trebuia să ceară voie. Dar n-ar fi primit oricum permisiunea de a filma.
Ne întoarcem la primar pentru explicații.
Constantin Dinu, primarul municipiului Moreni: Grădinița are un gard pe care l-a făcut municipalitatea acum doi ani. Nu s-au mai continuat lucrările pentru că am identificat posibilitatea de a depune un proiect european. Prin acesta dorim să realizăm continuarea împrejmuirii, amenajarea interioară a curții reparația generală a clădirii, încălzire centrală, schimbarea termopanelor. Proiectul a fost declarat câștigător.
Reporter: Erau două vaci în curtea grădiniței.
Primar: Se întâmplă des în Moreni. Sunt proprietari certați cu legea. Legislația în domeniu nu este dusă la bun sfârșit. Municipalitatea nu poate să ducă la bun sfârșit operațiunea de prindere a animalelor.
Reporter: Ies copii la joacă acolo.
Primar: Iarna nu ies.
Reporter: Sunt 14 grade.
Primar: La ora asta nu ies copiii în curte, acum este destul de rece. Mai mult, echipamentele de joacă sunt vechi, vor fi înlocuite. Sunt dinainte de 89, nu sunt de folosit.
Reporter: N-au fost înlocuite niciodată?
Primar: Nu.
Reporter: De ce?
Primar: Pentru că știam că intră în programul de reabilitare și o vom face cu totul.
Stadionul pe care cândva a jucat FC Porto, ruină
Peisajul e la fel de dezolant și în piață. Marfa întinsă pe trotuar sau vândută direct din mașină îți dă senzația de talcioc.
Printre blocurile gri am găsit și stadionul... sau ce a mai rămas din el. Flacăra Moreni, echipa locală, a fost mândria orașului. La această casă de bilete se vindeau, în 1989, tichete pentru meciul împotriva lui FC Porto. Flacăra a terminat la egalitate acea partidă din cupele europene.
Mica arenă din Moreni este acum o ruină. Gardul e rupt, tribunele sunt mâncate de rugină, iar curtea e un focar de infecție. Pe gazon, însă, se antrenează fotbaliștii. Sunt tineri pasionați, care au înviat echipa de acum zeci de ani. Joacă în Liga a 3-a și sunt antrenați de un fost campion al României, Gabriel Paraschiv. Sunt împinși de o mână de suporteri care nu lipsesc de la niciun meci. Din banii lor au vopsit tribunele.
Cireașa de pe tort: pitorescul orașului promovat cu jumătate de milion de lei
Cireașa de pe tortul municipiului este punctul de informare turistică. Un asemenea oraș... pitoresc trebuie promovat cum se cuvine. Moreniul a fost inclus în Proiectul Regio și a primit jumătate de milion de lei, fonduri europene, pentru pliante și un ghid.
Un ghid turistic de la punctul de informare turistică ne explică ce obiective turistice sunt în Moreni: „Avem, ca și loc, locul în care a fost cel mai mare incendiu de petrol din țara noastră. O sondă a explodat și a ars timp de doi ani. Sunt și două cazemate în care au fost lupte în al Doilea Război Mondial. Avem foarte multe festivaluri, avem festivalul Cununa Petrolului, avem motocros și enduro cross, avem și mulți bicicliști care vin în zonă, aici e cea mai mare cățărare”.
Reporter: Pe unde vin, că își rup bicicletele...
- Da, aici aveți dreptate. Dar să știți că celelalte intrări sunt drumuri bune.
Reporter: Câți oameni vă trec pragul?
- Sunt zile în care sunt una sau două persoane, dar alte zile în care vin bicicliști, sunt și 30. Sunt și zile în care nu intra nimeni, de ce să nu recunosc.
Salariile de la Primărie, mult peste media locuitorilor
Actualul primar lucrează pentru morenari de 20 de ani. Are în CV trei mandate de viceprimar și două de primar. Vrea să candideze din nou și spune că, în ultimii ani, a reușit să atragă fonduri europene de câteva zeci milioane de euro. Banii ar fi fost cheltuți pentru proiectele de alimentare cu apă a orașului, canalizare și infrastructură. Pentru modernizarea unităților de învățământ și pentru o zonă de promenadă a orașului așteaptă și alte finanțări.
Primăria Moreni are 46 de angajați, care câștigă cu mult peste media locuitorilor. Funcțiile de șefi sunt răsplătite cu până la 9.000 de lei pe lună, cele de polițiști locali cu până la 6.000 de lei pe lună.
- Ce salariu aveți? îl întrebăm pe primar.
- Se flutură în spațiul public că primarii și-au făcut salarii fiecare după cum a dorit. Primarii din România, nimeni nu poate să ia un leu în plus sau în minus. Uitați-vă în lege și-l veți afla. Este conform legii.
- Adică nu știți să ni-l spuneți?
- Nu. Nu vi-l spun. Uitați-vă în lege. Deci, este conform legii, nici mai mult, nici mai puțin. Exact ca în lege.
- Dar vă rog, de ce nu puteți să ne spuneți salariul?
- V-am răspuns. Altă întrebare!
Editare web: Luana Păvălucă
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News