Live

Reportaj Digi24. Cum au ajuns microbuzele un pericol public în România

Data publicării:

Una din solicitările transportatorilor, care a fost acceptată de Guvern, a fost scutirea firmelor de transport de obligaţia de a-şi lua maşini noi, dacă vor contracte pe trasee judeţene şi naţionale. Asta înseamnă că pericolul pentru călători se menţine. Dovada, într-un reportaj Digi24.

Mașina mea s-a defectat și am zis să fac o cursă cu asta. Am văzut prea târziu că nu are ITP-ul”, spune un șofer.

Microbuzul condus de acest şofer este un pericol public. Pe ruta Tunari-Pipera a fost oprit de inspectorii Ministerului Transporturilor, iar şoferul a fost amendat cu 6.000 de lei. Maşina nu are de luni de zile inspecţia tehnică valabilă. Cauciucurile sunt uzate, uşile nu se închid cum trebuie, tabla este ruginită, iar oglinda pe care şoferul ar trebui să o folosească este legată cu sârmă.

Toate microbuzele pe care le-am filmat au în comun câteva lucruri. Circulă cu viteză mică şi opresc de foarte multe ori. Pe o distanţă de doar 2 kilometri, autobuzul a oprit de 7 ori ca să lase oameni sau să ia călători de pe marginea drumului.

La intrarea în oraş în cartierul Băneasa, un alt microbuz cu probleme. E ruginit, iar şoferul încearcă să ţină volanul cu coatele, în timp ce numără banii, fără să ţină cont că pune în pericol viaţa călătorilor.

Reprezentanţii transportatorilor cer însă ca intrarea în vigoare a legii care îi obligă să-şi înnoiască parcul auto să fie amânată.

„Am solicitat eliminarea calendarului atribuirii programului interjudeţean, avem confirmarea, suntem pe drumul cel bun, vom pleca de aici cu problema rezolvată, urmând să vedem exact forma finală a actelor normativă şi că lucrurile sunt cum trebuie”, spune Augustin Hagiu, președintele FORT.

13 oameni au murit în accidente produse de şoferi de microbuze din Ilfov, în prima jumătate a anului 2017.

Miercuri are loc protestul transportatorilor, în Piaţa Victoriei din Bucureşti. Demonstraţia este organizată de Federaţia Operatorilor de Tranport şi a fost amânată de mai multe ori, pentru că nu a primit aviz de la Primăria Generală.

Reprezentații transportatorilor au ieșit mulțumiți de la negocierile cu ministrul Transporturilor, miercuri. Ei au primit asigurări că în următoarea ședință de guvern vor fi aprobate modificările cerute de ei. Prin urmare, protestul s-a încheiat cu 3 ore mai devreme.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

IPJ Olt: Zeci de pasageri din microbuze şi autobuze, amendaţi pentru că nu purtau masca de protecţie

Incendiu puternic într-un garaj din Botoșani. Opt microbuze au fost distruse de flăcări

Transportatorii ies în stradă. Cauza: hârburile din transportul interjudețean

Proiect | STOP, trece microbuzul școlar!

Partenerii noștri