Live

Recalcularea pensiilor militare a fost aprobată de deputați. Amendamentul care îi majora pensia lui Nicolae Ciucă a fost retras

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Shutterstock

Proiectul de lege privind actualizarea cuantumului pensiilor militare de stat a trecut la votul Camerei Deputaților cu 231 de voturi „pentru” și 31 de voturi „împotrivă”, urmând să meargă  la Senat. Acesta a intrat la dezbatere și vot în procedură de urgență. Guvernul a criticat proiectul, spunând că ar putea fi neconstituțional și ar fi mult prea costisitor pentru buget.

  • Președintele PNL Nicolae Ciucă, general în rezervă, urma să beneficieze de o creștere cu 20% a pensiei sale de 18.000 de lei, adică 4.000 de lei în plus, după un amendament depus luni de liberali. Însă acesta a fost retras marți dimineață. PSD critica de asemenea acest amendament.

O altă modificare adusă proiectului este că foștii angajați din penitenciare au fost incluși și ei la actualizarea pensiei militare.

Modificarea legii a fost promisă încă din vară, dar a fost blocată din cauza neînțelegerilor politice. PSD și PNL s-au întrecut care să vină primul cu legea, în timp ce Opoziția acuza că ar trebui rezolvate și pensiile românilor cu dizabilități.

„Inițial, proiectul prevedea că de la această modificare, care aduce o creștere de pensie, ar fi exceptați militarii care lucrează în cadrul Guvernului, parlamentarii, secretarii sau subsecretarii de stat. Ulterior PNL a depus un amendament prin care elimina această măsură și, dacă era depusă în forma inițială, atunci ar fi beneficiat de majorări și acești demnitari”, amintește jurnalista Digi24, Andreea Ghiorghe. 

Ulterior, PSD a acuzat PNL că vrea să-i mărească pensia specială de 18.000 de lei a președintelui de partid Nicolae Ciucă cu 20%, adică aproape 4.000 de lei. Liberalii au renunțat marți dimineață la amendament.

Principalele modificări

Senatori şi deputaţi PNL au depus o propunere legislativă care prevede că actualizarea cuantumului pensiilor militare de stat să fie raportată la media soldelor de funcţie/ salariilor de funcţie „îndeplinite în lunile consecutive de activitate care fac parte din baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat, conform legii”.

Iniţiatorii invocă faptul că numeroasele completării aduse legii încalcă mai multe principii, printre care cele ale unicităţii, imprescribilităţii, egalităţii, autonomiei, incesibilidărţii - prin care dreptul la pensie nu poate fi cedat total sau parţial, al recunoştinţei faţă de loialitiatea, sacrificiile şi privaţiunile suferit de militari şi poliţişti, funcţionari publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare şi de familiiile acestora, pe timpul carierei.

De asemenea, inițiatorii invocă şi numeroasele dosare aflate pe rolul instanţelor cu privire la tratamentul discriminatoriu aplicat militarilor pensionari.

În documentul aprobat în ultima ședință, Executivul scrie că această majorare ar însemna cheltuieli anuale de aproximativ 900 de milioane euro.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Marcel Ciolacu: Prelungim plafonarea preţurilor la energie şi gaze ca să protejăm cetăţenii vulnerabili

Guvernul aprobă un memorandum pentru lansarea proiectului „Drona Românească”. Anunțul făcut de Marcel Ciolacu

Campanie a PNL împotriva Elenei Lasconi: Reclame plătite de o firmă a unui liberal care a dat lovitura în anul electoral 2024

Traian Băsescu, apel pentru susținerea lui Lasconi. „Cel mai bine plasat candidat de dreapta poate intra în turul 2, cu o condiție”

Partenerii noștri