Exclusiv Raed Arafat, despre un atac nuclear în Ucraina: E normal să ne pregătim
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat a declarat, joi, la Digi24, că nu există un pericol nuclear acum care să amenințe România, dar că autoritățile și cetățenii trebuie să fie pregătite pentru „orice scenariu”.
Internetul s-a umplut de glume despre ciclonul care n-a mai fost
Pericol în localitățile de lângă Dunăre. Arafat, avertisment înainte de viitură: Oamenii să se pregătească dacă e nevoie de evacuare
Cel mai mare incendiu din România, din ultimii ani. Localnic: „Vântul l-a tras încoace, dintr-o dată s-au alarmat oamenii, pompierii”
Raed Arafat: „Atenție foarte mare la festivaluri. Nu lăsați oamenii să intre, sub cod roșu, în spații închise, pe stadioane”
Iron Man de România: Salvamontiștii au testat un rucsac zburător
Putin amenință din nou Occidentul la parada de la Moscova
Cum reușește mica marină a Ucrainei să creeze probleme uriașei flote ruse
Macron: Dacă Rusia câștigă în Ucraina, România și Moldova vor fi amenințate
Trei jurnaliști Digi24 au fost premiați pentru curajul de a merge în zone de război
„Nu există niciun motiv de panică la acest moment. Este normal să vorbim despre acest subiect. În al doilea rând, e normal să ne pregătim pentru orice scenariu, chiar dacă știm că este probabilitate foarte mică. Dacă populația aude că se pregătește cineva, asta nu înseamnă că este pentru că știm că se va întâmpla ceva, dar pentru că este obligația noastră să ne pregătim și să fim pregătiți, indiferent. Poate să fie un incident nuclear industrial, care n-are absolut nimic cu războiul și care poate să fie și ceva corelat. E vorba de armele tactice. Impactul sau efectul lor este limitat. Nu este un impact care să fie la sute de kiloemtri distanță. Ăsta este un aspect.
Zaporojie și CNCAN au zis că distanța face ca orice efect să fie unul limitat asupra României. Asta este evaluarea care s-a făcut acolo și pe care chiar noi am solicitat-o și care spune clar că impactul va fi unul minim. Asta nu înseamnă să nu fim pregătiți și îngrijorați pentru ce se întâmplă în țara vecină.
Este pregătirea care revine Ministerului Sănătății, în sensul în care trebuie să existe stocuri de tablete de iod care sunt indicate în anumite condiții stricte și indicațiile vin în baza a ce se întâmplă și dacă e necesar să se dea sau nu și indicațiile vin către populație că la acest moment se pot administra sau nu.
Al doilea lucru care vine este partea de informare a populației și rolul nostru ca protecție civilă. Protecția civilă alarmează, dacă știm că este un impact serios iar populația să nu se lasă condusă de dezinformări și informații greșite. Indiferent ce se întâmplă, cu siguranță vor fi folosite rețelele de socializare și poate că nu numai prin care se transmit mesaje de panică către toate populațiile din zonă. Rugămintea noastră este să verifice ce zic informațiile oficiale.
Cum ne pregătim?
Protecția civilă trebuie să verifice și adăposturile. Sperăm că nu vor fi folosite dar trebuie verificate. Ele sunt verificate periodic. Există în subsolul blocurilor. Se poate în timp foarte scurt cele care au fost date alte destinații, conform legii să fie reorganizate pentru a deveni adăposturi.
Populația poate să primească indicații pentru anumite momente să rămână în casă, să nu iasă, dacă știm că există un nor, dacă știm că într-un moment este o creștere.
Dacă este nevoie de evacuarea unei zone, Protecția civilă poate să spună că zona va fi evacuată și se va face sub coordonarea apărării civile și structurile MAI. Dar suntem prea departe de acest lucru.
Riscul de la centrala nucleară Zaporojie este unul foarte limitat pentru noi, iar impactul armelor nucleare tactice nu este pe o scară foarte largă, adică nu afectează sute de kilometri”, a declarat secretarul de stat în MAI Raed Arafat, șeful DSU.
Riscuri privind utilizarea armei nucleare de către Rusia există în mod constant, însă starea în care se află în prezent arsenalul nuclear rusesc stârneşte întrebări, a declarat joi ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, într-un interviu acordat în exclusivitate agenţiei de presă Interfax-Ukraina, în care s-a eschivat să estimeze cât de mare este riscul ca Moscova să recurgă la arma nucleară la ora actuală.
Consiliul pentru Securitatea Naţională şi Apărare din Ucraina a elaborat instrucţiuni detaliate pentru ucraineni în cazul utilizării de către Federaţia Rusă a armelor nucleare tactice, ceea ce ar ridica la un nou nivel de escaladare actualul război declanşat de Kremlin împotriva Ucrainei, a declarat marţi seara secretarul SNBO, Oleksii Danilov.
Editor : Alexandru Costea
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News