Live

Peste un sfert dintre români câștigă mai puțini bani decât înainte de pandemie

Data actualizării: Data publicării:
Alocația pentru copii poate fi încasată de către părintele căruia i s-a încredințat minorul printr-o decizie a judecătorilor care au emis un ordin de protecție în caz de violență domestică.. Foto: GettyImages

28% dintre românii de peste 18 ani declară că au venituri mai mici decât înainte de starea de urgență, potrivit unui barometru IRES, realizat la comanda Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România. Una din consecințele crizei este aceea că oamenii își vor restrânge cheltuielile pe electrocasnice, mașini, vacanțe.

63% dintre românii de peste 18 ani au declarat că au venituri similare celor dinaintea decretării stării de urgență, în timp ce 28% dintre ei au acum venituri mai mici, potrivit barometrului.

În categoria de vârstă 18-50 ani, proporția românilor ale căror venituri au rămas la fel este de 49%, în timp ce ponderea celor cu venituri în scădere se situează la 38%.

Ca atare, cei mai mulți români declară că își vor tempera cheltuielile și vor amâna achizițiile în următoarea perioadă: 60% dintre cei de peste 18 ani afirmă că nu vor mai cumpăra electrocasnice, 57% spun că nu vor mai achiziționa un autoturism, iar 54% nu vor mai merge în vacanțe în străinătate anul acesta.

Din punct de vedere al stabilității financiare, peste jumătate dintre românii de peste 18 ani (55%) declară că au economii pentru a se descurca în următoarea perioadă (față de 63% dintre cei aflați în intervalul 18-50 ani). O proporție mai redusă, de 31%, consideră chiar că vor economisi, date fiind cheltuielile mai mici sau amânate. Printre instrumentele financiare de economisire preferate de români (18-50 ani) care au fost cel mai des menționate se numără depozitul bancar, cumpărarea de valută și încheierea unei polițe de asigurare de viață cu componentă de economisire.

În același timp, conform studiului, 31% dintre români sunt acum mai interesați de asigurarea locuinței, 28% sunt mai interesați de produsele de asigurare voluntare de sănătate, iar o cincime (20%) au o deschidere mai mare față de soluții de protecție financiară care acoperă șomajul.

Studiul a fost realizat de IRES, la solicitarea UNSAR, în luna mai 2020, pe un eșantion de bază de 1.309 persoane cu vârste cuprinse între 18 și 50 de ani și un eșantion de screening de 2.555 de persoane cu vârsta de peste 18 ani, prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing), cu o eroare maximă tolerată de ±2,7% pentru eșantionul de bază și de ±2% pentru eșantionul de screening.

IRES_BAROMETRU_PERCEPTIA_RISCULUI_SI_CULTURA_ASIGURARILOR_2020_27.05

Editor: B.P. 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

România trece la salariul minim european. Cât vor câștiga în plus românii și care sunt cele două mari probleme. "Un cerc vicios"

Comisia de Prognoză: Salariul mediu real va scădea cu 2% în 2022, ca urmare a inflației. Evoluția veniturilor în următorii ani

INS: Veniturile medii ale unei gospodării din România au fost de 5.216 lei în 2020, în creștere cu aproape 9%

INS: Venitul mediu al unei familii a fost de peste 5.300 de lei în trimestrul III anul trecut. Câți bani au cheltuit românii

Partenerii noștri