Peste 6.000 de ucraineni s-au angajat în România de la începutul războiului. Ce meserii practică
Aproape 6.600 de cetățeni ucraineni s-au angajat în România de la începutul războiului, arată datele Ministerului Muncii. Domeniile în care activează sunt extrem de variate, precum industrile auto și chimică, HoReCa, vânzări, cosmetică, construcții sau inginerie. Totodată, din 2022 Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă din Capitală este prezentă săptămânal lunea și marțea la sediul pentru refugiați de la Romexpo, unde le oferă informații cu privire la locurile de muncă vacante și la celelalte servicii de care pot beneficia.
Potrivit unui comunicat, MMSS îşi menţine dezideratul de a integra refugiaţii ucraineni în România, atât prin sprijinirea angajatorilor români care au un deficit de lucrători calificaţi, cât şi prin susţinerea cetăţenilor plecaţi din zona de conflict pentru incluziunea pe piaţa muncii.
De la începutul conflictului armat, respectiv de la data de 24 februarie 2022, un număr de 6.594 de cetăţeni ucraineni au fost încadraţi pe piaţa muncii din România, iar 500 de angajatori români şi-au arătat disponibilitatea.
Meseriile cetăţenilor ucraineni ocupaţi sunt: confecţioneri cablaje auto, specialişti industria auto, confecţioneri industria textilă, muncitori în domeniul construcţiilor, violonist, şoferi, meserii din industria Horeca, reprezentanţi comerciali, pescari, cofetari, pedagogi, mecanici auto, IT, patiseri, ospătari, ambalatori, bucătari, operatori prelucrarea datelor, frizeri, manichiuriste, cosmeticiene, îngrijitori spaţii verzi, manipulant marfă, muncitori în industria alimentară, necalificaţi în domeniul electricităţii, necalificaţi pentru întreţinerea drumurilor, chimist industria textilă, lucrători vânzări auto, operatori maşini, lucrători sociali, translatori, muncitori în industria de aeronave, tehnician dentar, inginer, arhitect manager, inginer proiectant, muncitor necalificat în turnarea metalelor neferoase, inginer nave, director de vânzări, controlor de calitate, operatori mase plastice, părinte social, macaragii macarale plutitoare, agent navă, fotograf şi funcţionari administrativi.
Din data de 15 iulie 2022, angajaţii Agenţiei Municipale pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bucureşti sunt prezenţi săptămânal, în zilele de luni şi marţi, la sediul pentru refugiaţi organizat la Romexpo, oferind informaţii cu privire la locurile de muncă vacante şi la celelalte servicii de care pot beneficia prin intermediul Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Serviciile furnizate de ANOFM şi locurile de muncă vacante sunt promovate pe "Telegram", cea mai populară platformă social-media utilizată de cetăţenii ucraineni.
Cetăţenii ucraineni au, de asemenea, la îndemână un pliant în care găsesc toate informaţiile necesare angajării în România, dar şi un cod QR în care pot vedea în timp real platforma cu locurile de muncă disponibile.
Editor : Andreea Smerea
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News