Live

Patriarhul Daniel îi răspunde lui Teodorovici: BOR este cel mai mare filantrop

Data actualizării: Data publicării:

Biserica Ortodoxă este, la ora actuală, cel mai mare filantrop din punct de vedere al contribuţiei în lucrarea socială, a afirmat miercuri patriarhul Daniel în plenul Adunării Naţionale Bisericeşti, potrivit Agerpres.

Patriarhul a precizat că în 2017 Biserica Ortodoxă Română a cheltuit în scop filantropic 110.782.632 lei şi a subliniat că aceasta „înseamnă jertfă, înseamnă efort şi grijă faţă de popor”.

Adunarea Naţională Bisericească este organismul central deliberativ al Bisericii Ortodoxe Române pentru problemele administrative, sociale, culturale, economice şi patrimoniale. ANB este formată din toţi ierarhii Sfântului Sinod şi câte trei reprezentanţi (un cleric şi doi mireni) de la fiecare eparhie.

Joi, membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române se vor întruni în şedinţă de lucru, care are pe ordinea de zi peste 30 temeiuri din domenii foarte diverse ale vieţii bisericeşti şi două alegeri de arhiereu vicar la două eparhii din afara graniţelor ţării, informează sursa citată.

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, susţine că sumele pe care teoretic statul ar trebui să le ia ca impozit Bisericii Ortodoxe Române (BOR) vor rămâne în cadrul bisericii pentru activităţi cu caracter social.

„Nu vorbesc despre o impozitare a Bisericii, doar în a sublinia mult mai bine şi mai clar rolul acesteia pe care îl are în societate vizavi de problemele cu caracter social. Adică, acele sume pe care statul teoretic al trebui să le ia rămân la Biserică. Nu le ia statul deloc, iar biserica de acei bani întreprinde activităţi cu caracter social pe care statul le menţionează şi anume: copii cu probleme, persoane cu dizabilităţi, oameni în vârstă”, a declarat, sâmbătă, Eugen Teodorovici, fiind întrebat dacă mai susţine impozitarea bisericii, potrivit unor declaraţii făcute anul trecut la Digi24.

În ceea ce priveşte modul în care poate fi verificată Biserica dacă a derulat acele activităţi sociale, mai ales că în momentul de faţă nu plăteşte impozit pe ceea ce vinde şi pe serviciile pe care le oferă populaţiei, Teodorovici a răspuns: „E posibil să se aplice o sumă forfetară”.

„Repet. Asta a fost ideea. Discutăm împreună care sunt acele activităţi pe care statul ar putea să....(le impoziteze n.r.), dar suma respectivă nu o ia statul şi rămâne la nivelul bisericii, pentru că Biserica a demonstrat foarte clar că mult mai bine gestionează acest tip de probleme. Statul a dovedit că este corigent la acest capitol, de a avea grijă de probleme sociale, iar biserica a făcut asta foarte bine în ultimii ani. (...) Astfel de acţiuni, să spunem, opresc acel curent negativ împotriva Bisericii!”, a subliniat ministrul Finanţelor.

Întrebat cum ar putea primi un angajament din partea Bisericii Ortodoxe prin care să se ştie că banii pe care nu îi dă la Bugetul de stat se vor duce pe partea socială, şeful MFP a răspuns: „Repet, este o evidenţiere a unor sume de bani cu destinaţie clară către zona socială de care statul din păcate nu ştie de ani de zile (...) va exista o discuţie informală cu Patriarhul. După slujba de duminică putem să discutăm”.

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Explicația Arhiepiscopiei Tomisului după ce ÎPS Teodosie l-a numit pe Călin Georgescu „om al lui Dumnezeu”

Avertisment grav al BOR: Se pregătesc proteste și mișcări de stradă împotriva CCR, cu mobilizarea credincioșilor din parohii

Bănescu critică preoții care l-au promovat pe Călin Georgescu. „Mai întâi, care valori creștine?”

ÎPS Teodosie a fost sancționat dur de Patriarhul Daniel. Decizia luată de Sfântul Sinod

Partenerii noștri