Live

Video Palmieri și măslini cultivați în Bihor. Cum explică specialiștii adaptarea plantelor mediteraneene la clima României

Data publicării:
Palmieri și măslinii sunt la mare căutare într-o pepinieră din Bihor. Sursa foto: captură Digi24

Încălzirea globală aduce în România specii de plante și arbori pe care le vedeam de regulă în țările exotice. Măslinii se vând acum și la noi, iar vânzătorii susțin că în zonele de câmpie vor rezista și pe timp de iarnă. Și palmierii sunt tot mai prezenți în pepinierele din țară.

Palmierii și măslinii sunt la mare căutare într-o pepinieră din Bihor. Doi români care au lucrat în Spania au venit acasă cu această idee de afacere, încurajați de schimbările climatice.

"Măslinii, noi din 2021 nu i-am mai protejat. Ne-am făcut un solar, pe care nici măcar nu trebuie să îl încălzim, plantele produc și ele o anumită energie, iar temperaturile nu au scăzut atât de tare", povestește Florina Andreica, proprietara pepinierei.

Un măslin de 200 de ani poate să coste aproape 10.000 de lei, însă el rezistă până la minus 18 grade Celsius.

"Avem maslini care îngheață la -3, -5 grade, dar sunt și măslini care rezistă la -15, -18. Pentru fiecare specie există soiuri sau varietăți care rezistă la temperaturi scazute", transmite Mihai Cărbunar, de la Facultatea de Protecția Mediului.

Și viticultorii se bucură de schimbarea climei. Zone recunoscute pentru soiurile albe au devenit acum propice și pentru vinul roșu.

"Încălzirea globală a făcut ca zona Biharia să fie foarte favorabilă producției de struguri", este de părere Sandor Darabont, proprietarul unui domeniu viticol.

Și în această pepinieră găsim soiuri de arbuști, ale căror fructe le cumpărăm din supermarketuri. Specialiștii spun că schimbările de climă impun importul unor sortimente de arbuști pentru a ajuta dezvoltarea vegetației în zonele deșertificate ale României.

"Această specie este perfect adaptată pentru terenuri sărace, nisipuri, orice fel de teren. Se numește curma dobrogean, curmal chinezesc, jujuba, este specie pomicolă cu fructe consumate în stare proaspătă, e foarte bun pentru sănătate, puțin pretențios la tehnologie", spune Florin Pleș, inginer horticol.

Pe timp de iarnă, specialiștii recomandă folosirea unor protecții suplimentare, sub forma unor folii.

Reporter: Bogdan Băcilă

Citește și: O grădină din Teleorman, plină cu palmieri, face furori pe internet. "Mulți nu cred că este din România și mă sună pe video"

Editor : Izabela Zaharia

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Curmalul chinezesc prinde rădăcini în România. Producție record la Dăbuleni. Agricultor: „Am auzit că se face și rachiu din el”

Antreprenori de succes la 20 de ani. Povestea tinerei din Bihor care e vedetă în online cu postările din ferma pe care o conduce

Ministrul ungar de Externe: ”Întreaga Europă face afaceri cu ruşii, dar sunt mulţi care neagă asta”. Care sunt ale Ungariei

Incendiu la o fabrică de sicrie din județul Bihor. Intervenție de peste 8 ore a pompierilor

Partenerii noștri