Live

(P) Elicopterele vechi primesc o viață nouă

Data actualizării: Data publicării:

Fiind cea mai comună platformă de aviație operată de agenții militare și guvernamentale, elicopterele sunt utilizate pe scară largă, în număr mare în numeroase misiuni. Zeci de mii de elicoptere precum helicopterul american Sikorsky/Lockheed Martin Blackhawk UH-60, apoi Airbus "Puma" și elicopterele ruse Mil-8/17/171 au fost construite și s-au dovedit a fi platforme robuste, fiabile și de lungă durată care rămân în serviciu de zeci de ani. În timp ce, din perspectiva respectabilității aeriene, aceste platforme sunt utilizabile, sistemele lor îmbătrânind, devin învechite, lipsind astfel capabilitatea de a îndeplini sarcini complexe și de a utiliza sisteme cu misiuni moderne. Pentru a oferi acestor elicoptere o nouă viață, IAI a dezvoltat programe de modernizare care transformă elicopterele vechi în mașini de luptă moderne și puternice.

Luăm acele elicoptere vechi și le transformăm în platforme moderne, pregătite pentru luptă, potrivite pentru anii 2030”, a spus Haim Shriki, lider de marketing pentru modernizarea elicopterelor la Divizia de Aeronave IAI. Potrivit lui Shriki, astfel de modernizări pot aborda o modernizare completă a unei platforme, cum ar fi un UH-60A/L, o modernizare a avionicii care poate fi, de asemenea, standardizată pentru flotele elicopterelor și pachetele de conversie misiuni specifice pentru elicoptere.

Odată ce armata SUA își înlocuiește vechile modele Blackhawk UH-60 A/L cu noul UH-60M, multe elicoptere sunt acum disponibile ca surplus militar american”, a remarcat Shriki. „Având în vedere o modernizare adecvată și recondiționarea acestor elicoptere pot funcționa pentru de zeci de ani și au capacități de misiune similare cu cele ale noului model M, la jumătate din preț.”

Un astfel de pachet include o modernizare a avionicii care convertește instrumentele analogice și avionica într-o „cabină de sticlă” modernă, cu afișarea hărților în mișcare, cu sisteme de management comandă, controlul și comunicații, cu planificare completă a misiunii și cu capabilitate de management. Cu aceste sisteme elicopterul modernizat funcționează mai bine ziua și noaptea, urmărește în siguranță zborul de formare pe timp de noapte și cooperarea strânsă cu alte aeronave sau forțele terestre printr-o avertizare situațională îmbunătățită. În plus, pachetul poate include integrarea sistemelor de management a armelor și măsuri de autoapărare, cu transport opțional de arme, îmbunătățind rolul de sprijin al luptei al helicopterului Blackhawk.

IAI oferă, de asemenea, modernizarea avionicii pentru alte elicoptere, cum ar fi Mi-8 și 17, utilizând sistemul său integrat de afișare și avionică (IDAS- Integrated Avionic & Display System). Bazat pe proiectarea sistemelor deschise și pe computerele puternice de afișare și misiune (DMCs- Display and Mission Computers), IDAS permite pachetelor de modernizare pentru elicoptere să fie adaptate cerințelor specifice ale utilizatorilor. Proiectat cu o arhitectură deschisă modulară modernă care utilizează mux-bus Mil-Std 1553B și alte interfețe utilizate în mod obișnuit, sistemul integrează multiple sisteme de afișare color și de hărți în mișcare care afisează imaginea situației tactice, împreună cu cititoarele esențiale ale instrumentelor. Cabina de pilotaj și ecranele de afișare sunt compatibile cu ochelarii de protecție a sistemului de vizionare nocturnă (ANVIS- aviator night vision system).

Potrivit lui Shriki, prin modernizarea platformelor existente care au o durată de viață disponibilă substanțială, clienții pot crea flote de elicoptere gata de luptă de două ori mai mari decât dacă ar cumpăra noi platforme. Mai mult, în cazul în care se utilizează flote mixte, proiectul poate standardiza și avionica și interfețele în funcție de preferințele clientului. „Spre deosebire de noile platforme disponibile, care sunt foarte costisitoare pentru adaptarea sau acceptarea modificărilor, pachetele noastre de modernizare sunt flexibile și adecvate pentru a satisface cerințele specifice ale clienților.” El a adăugat.

Echiparea elicopterelor pentru operațiuni navale este o altă linie de activitate la Divizia aeronave a IAI. Aceste programe se concentrează pe dotarea elicopterelor cu sisteme de sprijin maritim sau modernizarea elicopterelor navale cu platforme moderne. IAI a integrat un pachet modular pentru elicoptere navale cunoscut sub numele de „Skimmer”, care a fost utilizat cu elicopterele Ka-28 din blocul estic (versiunea de export a elicopterului rusesc Kamov-Ka-27) și cu platformele occidentale.

Skimmer grupează senzori, computere și arme într-un sistem complet de misiuni, cum ar fi supravegherea maritimă sau lupta anti-submarină. Elementele tipice includ radar, sarcină utilă EO/IR, sonar și torpile, interfațate cu avionică la bord, comunicații și stații de lucru operator.

Divizia IAI Aerospace are zeci de ani de experiență în modernizarea aeronavelor, inclusiv elicoptere de diferite tipuri și mărci. În calitate de proiectant și producător de aeronave, IAI are cunoștințe și experiență pentru a dezvolta, gestiona și finaliza programe de modernizare cu risc redus, în buget și la timp. „Există mulți furnizori care oferă modernizări ale avionicii, dar doar câțiva pot oferi pachetul cuprinzător și îl pot personaliza utilizatorului așa cum o face IAI.”, susține Shriki. Faza prototip a unui astfel de proiect se face adesea la sediul IAI, unde specialiști cu experiență, dintre care mulți sunt ex-personal ai IAF, pun la punct pachetul tehnic, integrează și testează sistemul de avionică și supun platforma la teste de zbor. IAI oferă, de asemenea, instruire, asistență tehnică și asigurare logistică pe parcursul ciclului de viață al programului. Conversiile seriale și suportul de sistem sunt adesea efectuate în țară de către client sau de către un subcontractant local, permițându-i astfel clientului să investească o parte din cost în activitate locală, realizată cu asistență deplină furnizată de IAI. Această abordare de colaborare tehnică și de afaceri reduce riscul de dezvoltare și face ca programele de modernizare a elicopterelor și a avionicii să fie extrem de benefice pentru utilizator.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Boeing a reluat producţia avionului 737 MAX, după o grevă de şapte săptămâni

Cum câștigă China în fața Europei în războiul comercial aviatic. Rolul indirect jucat de Rusia

Incendiu de proporții în Mehedinți: sute de hectare au fost mistuite de flăcări. Autoritățile intervin și cu două aeronave Spartan

Aviația SUA a atacat mai multe obiective ale grupării Stat Islamic din Siria

Partenerii noștri