Oamenii lui Arafat îi învață pe români cum să fermenteze corect mustul pentru a nu muri
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a atras atenția asupra pericolului din timpul producerii mustului, în această perioadă a anului, după ce un echipaj de intervenție al pompierilor salvatori a fost solicitat recent pentru extragerea unei persoane căzute în beci care a fost intoxicată de dioxid de carbon rezultat în urma procesului de fermentare a acestei băuturi.
„Ziua de ieri a fost solicitantă pentru pompierii militari din întreaga țară, cele mai numeroase misiuni fiind derulate în zona București-Ilfov și în județele Prahova, Mureș, Cluj și Iași. O misiune care a necesitat atenție sporită din partea salvatorilor băcăuani a avut loc ieri, în localitatea Balcani. Astfel, echipajele de intervenție au fost solicitate să acționeze pentru extragerea unei persoane căzute în beci, se arată într-o postare publicată pe pagina de Facebook a IGSU.
„Sosiți la fața locului, colegii noștri au găsit o victimă în vârstă de 80 ani, conștientă, intoxicată cu dioxid de carbon rezultat în urma procesului de fermentație a mustului. Salvatorii au scos victima la suprafață și i-au acordat măsuri de prim ajutor, ulterior fiind transportată la spital”.
IGSU a publicat o listă cu „măsuri simple, însă vitale” pentru evitarea incidentelor precum intoxicația cu gazele rezultate înurma fermentării mustului:
- puneți mustul la fermentat în spații deschise;
- ventilați corespunzător încăperile în care fierbe vinul;
- anunțați un apropiat înainte de a intra într-o astfel de încăpere;
„Doar câteva minute de inhalare a dioxidului de carbon pot fi fatale! Fiți responsabili și preveniți situațiile care se pot transforma în adevărate tragedii!”, precizează IGSU.
Cu trei ani în urmă, IGSU a publicat un avertisment similar după ce două persoane au murit și alte șase au fost găsite inconștiente în împrejurări similare.
Instituția condusă de Raed Arafat a precizat că „butoaiele cu must depozitate în beciurile care nu au căi de aerisire sunt un adevărat pericol”. Astfel, efectele asupra organismului sunt cauzate de reducerea cantităţii de oxigen în spațiile închise în care fermentează vinul. „Dioxidul de carbon rezultat în urma fermentaţiei alcoolice este imposibil de distins. El nu are miros sau culoare, iar în câteva minute poate deveni fatal”, a explicat Inspectoratul.
Editor : M.L.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News