Motivele pentru care românii nu mai cumpără locuinţe. Tendinţe pe piaţa imobiliară
Deşi tranzacţiile imobiliare au început să scadă semnificativ de la sfârşitul anului trecut, dezvoltatorii construiesc în continuare blocuri noi. Institutul Naţional de Statistică a publicat date care ne arată că în 2018 au fost eliberate mai multe autorizaţii de construire pentru clădirile rezidenţiale decât în 2017.
Criză de muncitori în construcții. Șantierul unde lucrează oameni din 4 județe, ca să ridice 100 de blocuri
Cum arată un apartament de 18 mp amenajat ca un mini Versailles
Chiriile au crescut cu 10-15% în aproape toată țara
Români care muncesc în Germania ajung în situații de sclavie modernă
Cum e viața într-o casă de șase metri pătrați
Paradoxul noului impozit pentru proprietăți
Angajaţii din construcţii, protest la Guvern
Banca Mondială recomandă impozitul progresiv
Scandal pentru amenajarea plajelor
Motivele pentru care românii nu mai cumpără locuinţe sunt multiple. Fie că vorbim despre normele BNR de limitare a creditării, de ROBOR-ul în creştere, care înseamnă rate mai mari pentru cei care au credite în lei, sau de deprecierea leului, care creşte ratele oamenilor cu credite în euro, toate acestea au dus la incertitudine în piaţă.
Deşi tranzacţiile imobiliare au scăzut cu aproape 30 de procente la sfârşitul anului trecut, dezvoltatorii construiesc în continuare noi ansambluri rezidenţiale. Datele Institutului Naţional de Statistică ne arată că în decembrie 2018 au fost emise cu 2,7% mai multe autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale decât în aceeaşi perioadă a anului 2017.
Iancu Guda, analist economic: „Este o certitudine că cererea pentru imobiliare scade de şase luni şi va continua să scadă anul acesta şi anul următor. Avem aceste autorizaţii pe anul 2018 faţă de anul 2017 pentru că oricum, demersurile de obţinere ale acestora sunt făcute înainte şi vom vedea în următorii doi ani foarte multe oferte imobiliare. Oferta continuă să crească, fiind decalată, bazându-se pe nişte estimări din spate când cererea încă era sus”.
Dezvoltatorii nu sunt, însă, îngrijoraţi şi spun că românii vor avea în continuare posibilitatea de a-şi cumpăra o locuinţe noi.
Bogdan Ivan, secretar general al Asociaţiei Dezvoltatorilor Imobiliare din România: „Noi credem că spre prima jumătate a acestui trimestru lucrurile se vor stabiliza şi oamenii îşi vor recăpăta încrederea în achiziţia unei locuinţe, având în vedere că şi lucrurile se vor linişti, sperăm noi, şi din punctul de vedere al creditării”.
Agenţia de Cadastru anunţa că în noiembrie 2018 au fost peste 46.000 de tranzacţii imobiliare, iar în decembrie s-au încheiat cu 10.300 mai puţine.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News