Live

Miturile sexiste care au fost demontate de știință. De unde a pornit „neurosexismul”

Data actualizării: Data publicării:
Când ar putea începe vaccinarea adolescenților în România. Foto: Gulliver/ Getty Images

O cercetătoare în neurologie cognitivă a realizat o analiză amplă prin care demontează mai multe mituri sexiste ce s-au transmis ani la rând.

Gina Rippon și-a dedicat întreaga carieră în demontarea ideii că femeile și bărbați au creiere diferite. Ea este de părere că majoritatea miturilor sexiste au fost susținute din cauza unor stereotipuri pe care oamenii le învață de mici, potrivit BBC.

Una dintre cele mai vechi teorii sexiste este că femeile au creierul mai mic decât cel al bărbaților, ceea ce, conform unora, înseamnă că sunt inferioare intelectual. Chiar dacă femeile au creierul mai mic decât cel al bărbaților cu 10%, s-a dovedit faptul că mărimea nu contează în acest aspect.

Dacă ar fi așa, ar însemna că balenele și elefanții ar fi mai deștepți ca oamenii.

Acest mit nu are nicio valoare, mai ales dacă luam în considerare că Einstein avea creierul mai mic decât media pentru un bărbat. Pe lângă asta, mai multe studii au dovedit deja că nu există nicio diferență între creierul femeii și cel al bărbatului.

Un alt mit constă în faptul că femeile își vor schimba comportamentul din cauza hormonilor. Acest lucru a fost însă interpretat greșit pentru a denigra abilitățile femeilor, spune omul de știință.

Conceptul de sindrom premenstrual a apărut în 1930 și a pus femeile într-o poziție de inferioritate. Un exemplu este faptul că înainte, femeilor le era interzis în programul spațial american din cauza „temperamentului psiho-fiziologic al oamenilor de la bordul navei”.

Unii oameni încă mai cred și astăzi că sindromul premenstrual poate aduce o serie schimbări cognitive și emoționale neplăcute. Aceste „simptome” sunt mai degrabă un răspuns psihosomatic – un rezultat al așteptărilor pe care oamenii le au – decât o schimbare biologică inevitabilă în creierul femeilor, după cum reiese în studiul cercetătoarei Diane Ruble. Această stare este cunoscută ca efectul nocebo, care apare atunci când o persoană crede că suferă de o afecțiune și simte simptome medicale reale specifice acesteia, chiar dacă afecțiunea nu există de fapt.

Cercetătoarea este de părere că încă de la naștere oamenii sunt bombardați cu stereotipuri care tind să diferențieze creierul femeilor de cel al bărbaților. Nu doar rețelele sociale, dar și diverse inițiative de marketing fac o listă foarte clară despre cum e să fii femeie sau cum e să fii bărbat.

Diane Ruble acuză astfel un „neurosexism”, care provine dintr-o documentare slabă care ajunge să fie promovată și pe care oamenii ajung să o transmită copiilor, întărind niște mituri.

Chiar dacă există o diferență de sex și de ce înseamnă fiecare sex, oamenii ar trebui să aibă grijă să nu vorbească despre diferențe fundamentale sau profunde, spune cercetătoarea Diane Ruble.

Nu în ultimul rând, pentru a putea progresa, trebuie să acceptăm că fiecare om are un creier unic și abilitățile noastre nu pot fi definite de o singură etichetă, cum este sexul, spune cercetătoarea.

Redactor: C.T.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Care este legătura dintre studii și nivelul de trai. Aproape o treime dintre locuitorii Uniunii Europene, fără școală, se simt săraci

Paradoxul din Educație: Performanță în învățământul de stat gratuit, cu bani din donații. Elevă: „Trebuie să convingem sponsorii”

Derapaj sexist al unui luptător în UFC, fan Trump: „Femeile sunt doar pentru sex, să nu uitați asta niciodată”

Legăturile genetice pentru Parkinson şi ADHD. Ce arată noile date ale unui studiu

Partenerii noștri