Live

Militarii români care merg în cele mai periculoase zone din lume și atacă psihologic inamicul

Data publicării:

Merg în cele mai periculoase zone de pe glob şi încearcă să câştige încrederea civililor din teatrele de operaţii. Sunt militarii care sunt zilnic faţă-n faţă cu pericolul şi care, în schimbul informaţiilor despre insurgenţi, le oferă oamenilor tot ce au nevoie - de la apă şi alimente, până la îngrijiri medicale. Astfel de misiuni nu sunt însă lipsite de pericol, pentru că inamicii urmăresc fiecare pas al militarilor.

Faceţi cunoştinţă cu militarii PSYOPS, adică soldaţii care au de îndeplinit misiuni de ordin psihologic. Acum, Afganistanul e casa lor şi trebuie să se apropie de localnici, să le câştige încrederea şi să obţină de la ei informaţii importante despre inamici.

„E o zonă periculoasă. Nu erau conflicte directe, ci mai mult atacuri indirecte asupra patrulelor”, afirmă Marius Bădescu, Centrul de Operații Psihologice.

Participă la momentul adevărului. Momentul în care el, specialist de operații psihologice, practic întâlnește un reprezentant al grupului, iar pentru asigurarea măsurilor de protecție apelăm la subunități ale diferitelor unități care sunt capabile să furnizeze acel numit first protection”, afirmă Alice Ionescu, de la Centrul de Operații Psihologice.

Refuzau să discute sau erau reticenți în a deschide discuții cu tine când încercai să îi întrebi care sunt problemele, cum se descurcă după război cu familiile, cum merge educația în zonă”, spune Floricica Vișan, Centrul de Operații Psihologice.

În schimbul informaţiilor, militarii români le-au oferit localnicilor tot ce aveau nevoie.

De la nevoile primare: apă, căldură, lemne, până la nevoile de educatie, sprijin medical au solicitat și în cadrul patrulelor erau militari specializați sanitar care le acordau primul ajutor.

Pentru ca tinerii afgani să-i considere prieteni, soldaţii au apelat la posturile de radio şi televiziune.

„Punem mai mult accent pe partea tradițională și pe partea afgană pentru a înțelege cultura și religia. Sunt pe partea de Coran, citate din Coran, lideri religioși, lideri din Guvern”, spune Marius Bădescu, Centrul de Operații Psihologice.

Echipa PSYOPS a românilor e una dintre cele mai apreciate din lume.

„În momentul de față, militari de operații psihologice din armata României îndeplinesc funcții de comandă, atât în teatrul din Afganistan, cât și în cel din Kosovo. În Afganistan, din 2012, cat și în Kosovo începând cu anul 2007”, spune Alice Ionescu, de la Centrul de Operații Psihologice.

Chiar dacă misiunea lor nu presupune o confruntare directă cu inamicul, militarii nu sunt feriţi de pericol. Şi insurgenţii folosesc civilii pentru a-şi îndeplini scopurile.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Peste 40 de oameni au murit şi 76 au fost răniţi în două accidente rutiere cu autobuze, în centrul Afganistanului

Duma de stat de la Moscova a votat scoaterea talibanilor de pe lista organizațiilor interzise. Putin vrea să coopereze cu Afganistanul

Femeile din Afganistan vor fi excluse şi din şcolile de asistente medicale

Guvernul de la Kabul cere explicaţii Teheranului după ce zeci de afgani ar fi fost ucişi la frontieră

Partenerii noștri