Mii de schele din București s-ar putea prăbuși oricând. Avertismentul specialiștilor
Schela căzută în centrul Bucureștiului în timpul furtunii de la sfârșitul săptămânii trecute ridică problema siguranţei şantierelor urbane. Iar specialiştii avertizează: în București sunt mii de astfel de lucrări periculoase, inclusiv cele de reabilitare a blocurilor. Sunt folosite schele vechi, neconforme, care au sisteme de prindere șubrede sau în care țevile metalice cad de la sine îndiferent de vreme. În timpul unei furtuni însă, astfel de structuri pot să se prăbușească imediat.
Doi nevăzători, agresați într-o biserică din București, după ce au intrat cu câinii ghizi. „Ne-au amenințat că ne taie picioarele”
Repartitoarele de căldură vor fi obligatorii de la 1 ianuarie 2025
Incendiu puternic într-un bloc din Sectorul 3 al Capitalei. Două persoane au fost evacuate
O femeie ar fi furat produse medicale dintr-un spital din Capitală. Acestea erau apoi vândute de soțul ei în cabinete stomatologice
Șofer filmat cu un copil în brațe, la volan. Ce amendă riscă bucureșteanul căutat acum de poliție
Bărbat de 23 de ani, sub control judiciar la cinci luni după plângerea unei tinere care îl acuză că a abuzat-o sexual în București
VIDEO: Accident grav în Capitală. Au fost implicate patru mașini
Apa încălzită în oală, confort de Capitală. A venit frigul, caloriferele rămân reci
Referendumul lui Nicușor Dan a fost aprobat
Schela fixată în jurul unui bloc este luată pe sus de forţa vântului şi se prăbuşeşte. Doar norocul a făcut ca niciun om să nu fie rănit. Specialiştii spun că şantierele din Bucureşti sunt un pericol din cauza lipsei de seriozitate a constructorilor, dar şi a controalelor insuficiente făcute de autorităţi.
Dan Trifu - preşedinte Eco Civica: Dacă ne uităm la dispozitivele de siguranță, cât de prost sunt realizate, cât de uzate sunt. Uitați-vă ce se întâmplă, bara iese de aici și când bara iese din acest loc schela își pierde stabilitatea și există toate șansele să cadă.
Blocurile aflate în reabilitare sunt adevărate zone de risc. Muncitorii se caţără pe schele neconforme, susţin specialiştii, iar locatarii spun că nu trece zi în care să nu se teamă că bucăţile metalice se vor desprinde.
Locatar: S-a întâmplat de două sau de trei ori să zboare, la fiecare furtună mai puternică au zburat panurile astea. Au zburat nişte plăci din astea şi au spart nişte parbrize.
Specialiştii în construcţii spun că fără controale riguroase, siguranţa oamenilor este în pericol.
Dan Trifu - preşedinte Eco Civica: Este clar că aceste schimbări climatice trebuie să ducă la măsuri de siguranță suplimentare. Normal că la furtună, având în vedere și calitatea proastă a lor, stabilitatea foarte precară a acestor schele, normal că au plecat impreună cu vântul pe vijelie. Ar trebui când avem coduri de genul, constructorul să asigure într/un fel aceste lucrări sau să aibă niște schele performante.
Oficialii Primăriei Capitalei nu au vrut să comenteze în privinţa controalelor care vizează siguranța unor astfel de structuri. Au declarat însă că este responsabilitatea constructorilor să securizeze inclusiv schelele atunci când încep un șantier.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News