Live

Marcel Boloș: Suntem avertizați că riscăm să pierdem toți banii europeni. Deficitul, o amenințare serioasă pentru viitorul nostru

Data actualizării: Data publicării:
Pachetul de măsuri trebuie să aducă o economie de 12 miliarde de lei la buget. FOTO: FB Marcel Boloș

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, susține că în această perioadă ministerul pe care-l conduce face simulări asupra impactului pe care diverse propuneri fiscal-bugetare îl pot avea, pentru ca Executivul să ajungă la o consolidare echilibrată a bugetului de stat, raportată la venituri și cheltuieli. Oficialul mai spune că pachetul de măsuri convenit ar trebui să aducă încă din 2023 o economie la buget de aproximativ 12 miliarde de lei, pentru că altfel, în ritmul în care România consumă mai mult decât produce, "riscăm să pierdem toți banii europeni alocați".

"După cum ați văzut zilele acestea, Ministerul Finanţelor este în postura de integrator: face simulări asupra impactului pe care diferite propuneri fiscal-bugetare îl pot avea, pentru ca Guvernul României să ajungă la o consolidare echilibrată a bugetului de stat, raportată la cheltuieli și venituri.

Am avut astăzi o ședință de lucru cu domnul prim-ministru Marcel Ciolacu și echipa de experți din minister, pentru analiza simulărilor pachetului care trebuie să genereze efecte care să se resimtă de anul acesta și să continue și după 2024. Concluzia a fost că deficitul bugetar reprezintă o amenințare serioasă pentru viitorul nostru și este momentul să acționăm ferm și să aducem echilibrul bugetar pe linia corectă. Tocmai de aceea pachetul de măsuri trebuie să ne aducă încă din 2023 o economie la buget de aproximativ 12 miliarde de lei", a transmis Marcel Boloș.

Oficialul a precizat că România este singura țară din UE ținută sub atentă observație, pentru că în mod persistent consumă mai mult decât produce.

Potrivit acestuia, "suntem avertizați că riscăm să pierdem toți banii europeni ce ne sunt alocați" și, în acest sens, România trebuie să facă un pas vital - să reducă din cheltuielile publice și să utilizeze mai eficient banul public. 

"Principiile luate în calcul sunt reducerea de cheltuieli prin mai multe tipuri de măsuri, inclusiv de reformă administrativă, precum și atragerea echitabilă de venituri la buget, fără a afecta categoriile care aveau un grad de suportabilitate redus, sub posibilități. Avem o serie întreagă de măsuri luate pentru reducerea cheltuielilor bugetare, iar prin acestea dăm semnalul clar că efortul de echilibrare bugetară începe cu statul și e făcut în cea mai mare parte de stat.

Ne concentrăm pe diminuarea numărului de secretari de stat şi altor funcţii de demnitate publică, a numărului de posturi vacante în sectorul public, pe reducerea numărului șefilor din instituții, precum și pe stabilirea unui plafon pentru acordarea voucherelor de vacanţă şi a indemnizaţiei de hrană", a mai subliniat Boloș.

Marcel Boloș a precizat că nu există, pentru moment, nici simulări finale, nici decizii finale, convenite în Coaliția de guvernare.

"Nu ne dorim să bulversăm mediul de afaceri sau populația, vom prezenta transparent și integrat toate propunerile și deciziile pe care Guvernul Ciolacu le va lua în această zonă.

În toate discuțiile în care am avut un cuvânt de spus am subliniat că planul final trebuie să cuprindă măsuri pentru România, măsuri pentru români, pentru a trece cu bine de acest moment de răscruce, în care volumul de investiţii de 75 de miliarde de euro pe care îl avem în față să poată să fie dus la bun sfârşit", a conchis ministrul.

Editor : Andreea Smerea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Statele UE trebuie să aplice mandatul de arestare al CPI împotriva lui Netanyahu, avertizează Borrell. „Nu e nimic antisemit”

POLITICO: România a fost considerată mult timp un aliat de încredere al NATO. Acest lucru s-ar putea schimba acum

Luptă în instanță pentru zahărul din cafea. Mii de firme s-au trezit cu decizii de impunere, iar unele au dat statul în judecată

Șefa migrației din UE a tras un semnal de alarmă cu privire la vizele rusești. Care ar fi amenințările la securitatea Uniunii Europene

Partenerii noștri