Mall-uri verificate în România, după tragedia din Rusia, soldată cu 64 de morți
Numai norocul ne-a ferit, până acum, de o tragedie aidoma celei din Rusia. Şi în România, zeci de mii de oameni trec zilnic pragul unor mall-uri care funcţionează fără autorizaţii de la pompieri. Cu o simplă semnătură pe proprie răspundere, patronii centrelor comerciale îşi întâmpină clienţii cu avertismente scrise pe o coală de hârtie. Dar anunţul nu ţine loc de măsuri de siguranţă. Încă n-am învăţat nimic din tragedia Colectiv.
Incendiu devastator în China
Arafat, după acuzațiile lui Piedone despre ambulanțele private de la Colectiv
8 ani de la tragedia de la Colectiv și nicio schimbare
Digistoria – cele mai importante evenimente petrecute în 30 octombrie
30 de morți și 50 de răniți într-un incendiu în Vietnam
Piedone, ieșit din închisoare: „Piedone n-o muritu, doar puțin s-o odihnitu”
Incendiu la un cămin de bătrâni din Spania
Procesul „Colectiv”. Disensiunile între judecători au dus la amânarea verdictului până la toamnă
Zile de doliu la Timișoara în amintirea eroilor căzuți în Revoluția din 1989. Mărturiile revoluționarilor
„Acest spațiu funcționează fără autorizația de securitate la incendiu”. Cu acest mesaj îşi întâmpină clienţii cele două mari centre comerciale din Craiova. Niciunul nu este autorizat de pompieri. Ieri, 64 de oameni - cei mai mulţi dintre ei copii - au pierit cu zile într-un incendiu care a mistuit un centru comercial din Rusia. Astăzi, la noi, angajaţi şi clienţi deopotrivă trec nepăsători pragul unor mall-uri pe care pompierii le consideră periculoase.
La Piatra Neamţ, salvatorii au primit azi ordin să facă exerciţii de salvare dintr-un centru comercial aglomerat.
În tragedia din Rusia, structura mall-ului a acţionat aidoma unei capcane a morţii. Oamenii au fost prinşi în spatele uşilor de evacuare zăvorâte. 30 dintre copiii care-au pierit acolo au apucat să-şi ia rămas bun de la familii.
Lipsa mijloacelor de prevenire a fost evidentă în Rusia. Fumul negru invadează întreg etajul în doar câteva secunde, pentru că nu există nicio instalaţie de evacuare.
În România, tragedia de la est a reamintit de momentul Colectiv. I-am întrebat pe specialişti cum ar trebui să arate un centru comercial care primeşte zilnic zeci de mii de oameni, ca să fie sigur, în caz de incendiu.
„Aici este un coridor de evacuare, care are o marcare. E ce vedem noi sus, acolo. Lăţimea asta îţi permite ca pe aici să evacuezi 60 de persoane”, explică Nicolae Dincea, expert prevenire incendii.
„Centrul comercial a fost gândit încât în mai putin de 42 de metri orice persoană să ajungă spre o gură de evacuare. Timpul e de aproape 2-3 minute”, relatează Laurențiu Rădulescu, jurnalist Digi24.
După 30 octombrie 2015, patronii mall-urilor au fost obligaţi de lege să facă inclusiv exerciţii de alarmare cu angajaţii.
„Ideea este de a nu se evacua persoane cu mașina. Evacuăm persoane, pentru a ajunge ele în siguranţă”, spune Nicolae Dincea.
În Capitală, lucrurile stau ceva mai bine. 10 din cele 11 centre comerciale au autorizaţie de securitate la incendiu.
„Verificările sunt destul de frecvente, ținând cont de numărul ridicat de petiții. Aglomerarea mall-urilor, căi de acces care li se par a fi blocate”, spune Daniel Vasile, purtător de cuvânt ISU București.
În ultimele trei luni, două centre comerciale importante din Bucureşti au fost amendate. Pompierii au găsit instalaţii electrice exploatate greşit şi sisteme de detecţie a focului care nu funcţionau aşa cum trebuie.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News