Live

Lupii Negri, mărturii din infern

Data publicării:

Militarii Batalionului Lupii Negri au fost plecați din 1996 încoace în 10 misiuni internaționale în zonele de conflict. Cu răni sau amintiri teribile, spun că dacă ar trebui să aleagă din nou, cariera militară ar fi, fără îndoială, tot prima opțiune.

Nu rostesc cuvinte mari despre misiunile departe de ţară, și asta pentru că poartă cu ei deopotrivă victorii și suferințe. Pentru militarii Batalionului Lupii Negri, datorie și onoare înseamnă, dincolo de îndeplinirea misiunii, să revină cu toții acasă teferi. Nu întotdeauna se întâmpla așa. 11 noiembrie 2003 a fost prima zi neagră de la înființarea batalionului. Iar emoțiile trăite atunci nu s-au atenuat nici acum.

Plutonier adjutant, Romeo Agafiței - Batalionul Lupii Negri: „A fost și prima mea misiune și au fost și primele două pierderi pe care le-a suferit armata română după al doilea război mondial. A fost greu, au fost momente foarte dificile. A fost un moment de cotitură și pentru mine, și pentru batalion, inclusiv pentru armată.”

Doi militari aflați într-o patrulă de cercetare în apropiere de Kandahar au murit atunci în Afganistan. S-au revizuit strategii și tactici de luptă, s-au făcut antrenamente intense. Ţinta: să fie mereu cu un pas înaintea inamicilor.

Lt.-col. Daniel Cioran - comandantul Batalionului Lupii Negri: „Tot timpul trebuie să ai în vedere anumite chestiuni care s-au întâmplat. Alea îți rămân în minte tot timpul și niciodată pentru tine o misiune nu va deveni rutină.”

Nu au mai fost militari morți din 2003 încoace, dar răni s-au adunat nenumărate, la fiecare misiune. Plutonierul major Cătălin Dobrea a participat la 8 misiuni internaționale. Nu o poate uita însă pe cea din 2009 din Afganistan când în miez de noapte și-a văzut toți colegii răniți, în urma unui atac al insurgenților asupra cortului în care erau campați, la marginea unei localități.

Plutonier major, Cătălin Dobrea - Batalionul Lupii Negri: „Posibilitatea noastră de a deschide foc era limitată, pentru că urma să tragem în civili. Trebuie să știi să improvizezi cât mai bine și atunci când totul se termină cu bine este un lucru bun.”

Când nu poți riposta pentru că riști să ucizi oameni nevinovați trebuie să faci tot posibilul pentru a scăpa cu viață. Sub salvele de mitralieră ale inamicilor, fiecare militar știe că viața camarazilor cu care a plecat la luptă este la fel de importantă ca a lui.

Plutonier major, Cătălin Dobrea - Batalionul Lupii Negri: „În mijlocul buncărului era un militar, nu i-am recunoscut fața deoarece era plin de sânge. Când m-am apropiat mai mult de el, s-a șters pe față, l-am recunoscut, era unul dintre militarii mei. După vreo oră am ajuns și eu la infirmerie și în momentul în care am deschis ușa, printre medici, asistente, bandaje am recunoscut toți cei 6 militari ai mei din grupă.”

Răniți, dar în viață! Și mai ales, cu gândul că își vor duce la bun sfârșit misiunea aceasta, dar și pe următoarele. 420 de militari din Batalionul Lupii Negri s-au întors acum trei luni dintr-o nouă misiune în Afganistan. Pentru locotenentul Alin Bichiu a fost prima experiență într-un teatru de operații internațional. Prima lecție de război: într-un mediu ostil, cei care par a fi prieteni, se pot transforma într-o clipă în dușmani.

Locotenent Alin Bichiu - Batalionul Lupii Negri: “Santinela căreia i-am înmânat apă cu 30 de minute înainte a deschis focul asupra noastră. A fost, pot să spun, cumplit, ne cunoșteam de aproximativ 5 luni jumătate, șase. Vorbeam, ne salutam, le ofeream din ce aveam noi, apă, inclusiv mâncare. Militarii afgani fac parte din forțele Coaliției și de regulă sunt foarte prietenoși. Sunt momente când ei recurg la astfel de gesturi prin prisma consumului de droguri sau a unor amenințări din partea insurgenților către familiile lor.”

Un lup negru fost rănit atunci în schimbul de focuri, ultimul incident în care a fost implicată armata română în Afganistan. Traumele sufletești după astfel de evenimente se vindecă greu, dar renunțarea nu este o opțiune.

Locotenent Alin Bichiu - Batalionul Lupii Negri: „Incidentul din Afganistan mi-a dat o oarecare încredere în mine datorită faptului că am reușit cu brio să îmi aduc toți oamenii acasă. Și la final suntem mândri că putem spune că misiunea încredințată a fost îndeplinită cu succes.”

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

"A devenit oficial aliatul nostru împotriva României!" Anunțul făcut de presa din Kosovo, la două zile după decizia UEFA

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Bogdan Aurescu i-a mulțumit ministrului de Externe al Pakistanului pentru ajutorul dat în evacuarea cetățenilor din Afganistan

Klaus Iohannis: Salut revenirea în țară a cetățenilor români din Afganistan. Continuăm eforturile de evacuare

Avionul Hercules cu românii evacuați din Afganistan a ajuns în România

Cîțu, după anunțul evacuării românilor din Afganistan: Ținem legătura cu restul românilor pentru a-i aduce și pe ei în siguranță acasă

Partenerii noștri