Live

Turcan: Salariații la stat sau privat ajunși la vârsta de pensionare pot alege să lucreze până la 70 de ani. E un drept, nu o obligație

Data actualizării: Data publicării:
Ministrul Muncii, Raluca Turcan. Foto: Facebook/Raluca Turcan

Salariații angajați în sectorul public sau în cel privat, care au ajuns la vârsta legală de pensionare, pot alege să lucreze până la 70 de ani, a declarat joi ministrul Muncii, Raluca Turcan, care a adăugat că este vorba despre un drept, nu o obligație.

Raluca Turcan a spus că ministerul pune joi în dezbatere publică proiectul de lege referitor la condițiile în care persoanele ajunse la vârsta legală de pensionare pot să continue activitatea până la 70 de ani.

Proiectul se adresează celor care au contract individual de muncă sau raport de serviciu, așadar și pentru sistemul public, și pentru sistemul privat.

"Pentru a opta să lucreze până la 70 de ani este suficient ca angajatul să depună o cerere la angajator cu 30 de zile înainte de împlinirea vârstei de pensionare", a mai precizat ministrul Muncii. Ea a precizat că în sectorul public, pentru continuarea activității nu este necesar acordul prealabil al angajatorului.

În sectorul public, în cazul celor care aleg să lucreze până la 70 de ani se suspendă plata pensiei. Această regulă nu se aplică pentru sectorul privat.

"În mediul privat, nu poate fi interzis acest drept, angajatul care depășește vârsta legală de pensionare poate să cumuleze pensia și salariul. El este beneficiar al sistemului public de pensii, dar obține venituri în mediul privat.

Deci nu cumulează două surse de venit de la stat.

Rațiunea acestui proiect este să nu cumulezi două surse de venit de la stat", a afirmat Turcan.

Ministrul Muncii a spune că măsura aduce avantaje, prin faptul că, pe lângă faptul că persoana rămâne activă, are și posibilitatea de a-și menține nivelul salariului avut la împlinirea vârstei de pensionare.

"E un drept, nu o obligație. Legală rămâne posibilitatea de a se pensiona oricând", a adăugat Turcan.

Totodată, orice angajat aflat într-o asemenea situație, dacă vrea să revină asupra deciziei și dorește să se întoarcă la pensie, o poate face oricând și poate cere recalcularea pensiei, avantajul fiind majorarea pensiei proporțional cu perioada lucrată.

Ministrul Muncii a anunțat și care sunt excepțiile legate de aplicarea acestei măsuri legislative: "Evident că noi am plecat în acest demers cu dorința de a face o lege constituțională și atunci în mod evident trebuie să fie exceptate de la aplicarea acestei reguli persoanele alese care se află în mandate pe o perioadă definită de Constituție. De asemenea, vor fi exceptate de la suspendarea dreptului pensiei în momentul în care optează pentru activitate până la 70 de ani persoanele care beneficiază de drepturi de autor, în condițiile Legii 8/1996, personalul didactic prevăzut de Legea Educației Naționale, persoanele încadrate în gradul 3 de invaliditate pentru că există o decizie a Curții Constituționale, membrii Academiei Române și de asemenea persoanele din cadrul autorităților administrative autonome sau instituțiilor publice care la data intrării în vigoare a acestei legi sunt în exercitarea unui mandat cu o durată prevăzută de lege. Aceasta este o măsură necesară astfel încât norma legală să fie constituțională."

Editor : Georgiana Marina

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Pensiile în ianuarie 2025 se livrează cu întârziere. Ce spun reprezentanții Poștei Române despre data la care românii vor primi banii

Ce spune Ilie Bolojan despre îngrijorarea premierului Marcel Ciolacu că nu vor mai fi bani pentru pensii și salarii

Lasconi: Ciolacu e foarte îngrijorat că pierdem bani. Deja am început să pierdem, nu vom mai avea pentru pensii, salarii

Premieră mondială. Belgia le oferă lucrătoarelor sexuale asigurări de sănătate, pensii, concedii și ajutor de somaj

Partenerii noștri