Live

Legea pensiilor militare a fost contestată la Curtea Constituțională de Avocatul Poporului

Data actualizării: Data publicării:
Protest al Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate în București, septembrie 2024. Foto: Inquam Photos/George Călin

Avocatul Poporului a contestat joi la Curtea Constituțională a României (CCR) legea privind pensiile militare de stat, care a fost adoptată zilele trecute în Parlamentul României. Avocatul Poporului a ridicat mai multe obiecții de constituționalitate la această lege, precum nerespectarea principiului egalității în drepturi sau imposibilitatea aprobării cheltuielilor bugetare fără indicarea sursei de finanțare.

De asemenea, în contestația depusă la CCR de instituția condusă de Renate Weber mai e invocată nerespectarea articolului 47 alineatul 2, din Constituție, conform căruia „cetăţenii au dreptul la pensie, la concediu de maternitate plătit, la asistenţă medicală în unităţile sanitare de stat, la ajutor de şomaj şi la alte forme de asigurări sociale publice sau private, prevăzute de lege”.

„Porivit noilor dispoziții, legiuitorul primar stabilește că actualizarea cuantumului pensiilor militare aflate în plată se realizează ori de câte ori se majorează solda de grad sau salariul gradului profesional și/sau solda de funcție sau salariul de funcție al persoanelor vizate (...) Este adevărat că legiuitorul este liber să modifice condițiile de stabilire a dreptului la pensie pentru viitor, iar dacă dorește ca noile dispoziții mai favorabile să fie aplicate și persoanelor pensionate anterior, acest lucru trebuie prevăzut în mod expres de lege, însă astfel de modificări trebuie să fie în acord cu principiile constituționale”, se arată în sesizarea Avocatului Poporului.

Protest al Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate în București, septembrie 2024. Foto: Inquam Photos/Gyozo Baghiu

Totodată, o altă obiecție de neconstituționalitate ridicată de Avocatul Poporului se referă la încălcarea principiului legalității și a principiului securității raporturilor juridice

Care sunt principalele prevederi ale legii pensiilor militare

Senatul a adoptat, luni, în plen, proiectul de modificare a Legii pensiilor militare. Conform noii legi, foștii militari, polițiști sau agenți din penitenciare ar urma să beneficieze de majorarea pensiei ori de câte ori crește solda de grad sau salariul de funcție.

Propunerea legislativă, iniţiată de un grup de parlamentari PNL, a fost adoptată săptămâna trecută de Camera Deputaţilor.

„Cuantumul pensiilor militare de stat, aflate în plată, se actualizează ori de câte ori se majorează solda de grad/salariul gradului profesional şi/sau solda de funcţie/salariul de funcţie al militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, în procentajele stabilite la art. 29, 30 şi 108 şi în funcţie de vechimea valorificată prin ultima decizie de stabilire a pensiei militare, inclusiv prin excepţie de la prevederile art. 60, potrivit gradului militar/profesional avut la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu şi a mediei soldelor de funcţie/salariilor de funcţie şi a drepturilor băneşti, care fac parte din baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat, conform legii, şi valorificate în ultima decizie de pensie”, prevede actul normativ.

Aceste prevederi nu vor fi aplicate pensionarilor militari care exercită funcţia de membru al guvernului, secretar de stat, subsecretar de stat sau funcţii asimilate acestora, cât şi celor care au calitatea de parlamentar, pe perioada exercitării acestor funcţii, se mai arată în proiect. În cazul în care, în urma actualizării, rezultă o pensie mai mică decât cea aflată în plată, atunci se va menţine suma în plată.

Editor : Mihnea Lazăr

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO ”Par din filmele SF”: au apărut imaginile cu cele 15 ”OZN-uri”! Recordul, spulberat: peste un trilion de euro

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Atac direct al lui Nicușor Dan la adresa Avocatului Poporului: „Apără mafia imobiliară”

Legea pensiilor militare a trecut de Parlament și merge la promulgare. Ce amendament au adoptat senatorii

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a validat rezultatele referendumului privind integrarea în UE

Parlamentul va adopta proiectul pentru eliminarea inechităților privind pensiile militare, la jumătatea lunii noiembrie, spune Ciolacu

Partenerii noștri