Jumătate dintre copii sunt hărțuiți online. „Mi-a spus să-i trimit o poză nud și m-a amenințat”
9 din 10 copii au cont pe cel puţin o reţea de socializare şi aproape jumătate dintre ei au fost hărţuiţi, conform Organizaţiei „Salvaţi Copiii”. Un bărbat de 63 de ani din Prahova, care păcălea copile să îi trimită fotografii indecente pe Facebook, a fost arestat zilele trecute. Se prezenta drept un adolescent orfan, în căutare de prieteni.
Explozie la un boiler într-o casă din judeţul Prahova: Două femei au murit, iar un bărbat are arsuri pe 50% din suprafaţa corpului
Incendiu uriaș în Prahova
Fermierii români nu mai vor sisteme antigrindină. Ce nemulțumiri au agricultorii
Explozie la un spital din Ploiești
Peste 50% dintre copiii care au părinți plecați în străinătate nu îi vor revedea în această vară
Mărturia pacientului căruia medicii i-au uitat în picior frâna de bicicletă
Un biciclist beat a depășit o mașină de poliție
Prima condamnare pentru hărțuire online în România
Femeie cu afecțiuni psihice, sechestrată de tată într-un buncăr
Hărţuirea copiiilor are diverse forme pe Internet: de la jigniri la şantaj şi discuţii cu tente sexuale. O elevă de clasa a şasea s-a lecuit de prietenii virtuale după ce a trăit un coşmar pe o aplicaţie unde oricine poate să schimbe părere despre cărţile citite. Un obsedat a speriat-o cumplit.
„Avea o poză neagră, adică nu se vedea cine era, mi-a trimis un mesaj cu „Bună!” şi eu i-am răspuns la fel. Şi el a început să îmi spună că îi plac foarte mult personajele din carte. Şi la un moment dat mi-a cerut o poză cu mine. I-am spus că nu vreau să îi dau poză pentru că ştiam atâtea necazuri care s-au întâmplat pe internet. Şi el m-a ameninţat, mi-a zis că o să mă dea la poliţie, că o să dau de mare necaz, că o să se întâmple ceva rău.
Mi-a cerut o poză cu mine, un selfie în care stăteam, nu ştiu cum să vă spun. Mi-a spus send me a nude photography. Şi i-am zis că nu, că nu vreau şi el pur şi simplu a început să mă ameninţe”, spune eleva.
Speriată, fata de clasa a şasea a închis contul, a dezinstalat aplicaţia şi le-a povestit totul părinţilor. A procedat perfect, spun poliţiştii de la prevenirea criminalităţii, care îi încurajează pe copii să nu se sfiască şi să ceară imediat ajutorul adulţilor dacă au astfel de probleme. Iar ca să nu ajungă în postura de victimă, trebuie să ia măsuri de siguranţă.
„Nu numai copiii fac aceste lucruri, inclusiv părinţii fac. Copiii este bine să nu pună datele personale pe internet: vârsta, adresa unde locuiesc, şcoala la care învaţă, dacă se poate, fotografiile să nu-i identifice uşor”, spune Văduva Graţiela, Şef Serviciu Prevenirea Criminalităţii.
Un studiu făcut de organizaţia „Salvaţi Copiii" arată că trei sferturi dintre copii accesează zilnic internetul. Cel puţin 80% au pe reţelele de socializare o fotografie după care pot fi identificaţi şi mai mult de jumătate îşi divulgă numele şi şcoala unde învaţă, astfel că sunt uşor de găsit de adulţii care vor să profite de ei.
Statisticile îngrijorătoare i-au făcut pe mulţi profesori să ceară ajutorul poliţiştilor: îi cheamă la ore, ca să îi înveţe pe elevi cum să se protejeze de pericolele internetului.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News