Video&Foto Istoria poștei, de la scrisori trimise cu diligența la e-mail. Cum arată „ștampila pentru un secol”. „Scoți cuiul și reglezi data”
De la scrisori trimise cu diligența, la e-mail și apoi la inteligența artificială, Poșta fascinează prin invențiile care au făcut posibilă comunicarea la mare distanță. La Timișoara este deschisă o expoziție-eveniment, care i-a uimit pe cei mai tineri vizitatori.
Momentul în care un tramvai din Timișoara sare de pe linii și ajunge pe trotuar. Din primele informații, de vină ar fi fost vatmanul
Un tramvai din Timișoara a sărit de pe linii și a ajuns pe trotuar. Imagini surprinse după incident
John Malkovich joacă din nou la Timișoara, cu casa închisă
Stadionul „Dan Păltinișanu” din Timișoara va fi demolat. „Toți sunt nostalgici”
O fetiță de 10 ani a murit pe loc după ce mașina condusă de mama ei a fost lovită de o șoferiță care a trecut pe roșu
Circulație blocată în Timișoara. Un tramvai abia scos pe traseu, a deraiat
Bătaie în mijlocul străzii, după un conflict în trafic în Timișoara. Momentul a fost surprins de camere
Alertă în Timișoara din cauza unei valize suspecte plasate în centrul orașului. Traficul auto și pietonal este complet blocat
„150 de ani au lucrat specialiștii din poștă la această ștampilă, de la 'ștampila pentru o zi' ordonată de Maria Theresia, până la ștampila pentru un secol. Scoți cuiul și reglezi data timp de 100 de ani”, spune organizatorul expoziției.
Sute de exponate au atras publicul, în galeria Bastionului Cetății din Timișoara.
„Mai greu ca telefonul, dar utilizabil, funcțional. Se afla o persoană în fața acestui microfon, o instalație de radioficare răspândită prin circuite electrice în toată Timișoara și se transmiteau informațiile”, explică Caius Lăzărescu, organizatorul expoziției.
Cei mai încântați au fost adolescenții.
„E foarte interesant, e pentru prima oară când văd așa ceva, dar e o chestie interesantă să descoperi istoria. E greu de crezut mai ales că fac parte dintr-o generație care a evoluat cu tehnologia”, spune un tânăr.
„Partea de telefonie mobilă mi-a atras foarte tare atenția, faptul că pe vremuri nu se dădeau mesaje și s-a inventat Codul Morse și toată partea aceasta mi s-a părut cea mai interesantă”, spune o tânără.
„Acum, în ziua de astăzi, totul e fără fir, wireless, bluetooth și o chestie interesantă despre codul morse, de fiecare dată dacă ești în ceva pericol, Codul Morse pentru SOS este punct, punct, punct, linie, linie, linie, punct, punct, punct”, constată un alt tânăr.
Profesorul Caius Lăzărescu, organizatorul expoziției, a adunat timp de 30 de ani obiecte istorice din domeniul comunicațiilor. Spune că lucrurile erau mai simple și mai sigure în trecut.
„Au mai fost perioade, când a apărut telexul au zis că pică poșta, nu. Trebuie să facem deosebirea între mesajul transmis și transportat, orice mesaj transmis poate fi făcut acum de hackeri și modificat, dar cel scris nu intră hackerii pe el”, spune Caius Lăzărescu, organizatorul expoziției.
Piesa de rezistență a expoziției este primul tratat de poștă, telegraf și telefon, cu autograful lui Take Ionescu. Poate fi admirată și portavocea prin care Timișoara a fost declarat primul oraș liber de comunism în decembrie 1989.
reporter: Mihai Vălușescu
operator: Mihai Pop
Editor : Izabela Zaharia
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News