Învrăjbiți din cauza unei canalizări cu probleme
Sistemul de canalizare a băgat zânzanie între locuitorii unei comune din Dolj, autorități și compania de apă. În timp ce oamenii se plâng că sistemul e prost construit și se înfundă după fiecare ploaie, autoritățile se acuză reciproc. Ba, mai mult, îi ameninţă pe oameni cu amenzi, dacă nu se racordează.
Cum a influențat rețeaua socială TikTok rezultatul primului tur al alegerilor prezidențiale, câștigat de Călin Georgescu
„Șoc”, „surpriză” și „cutremur”. Cuvintele folosite de presa internațională pentru a descrie rezultatul alegerilor din România
O explicație despre victoria lui Călin Georgescu. Valentin Naumescu, despre „votul revanșard și campania pe TikTok”
Victor Ponta, după ce Ciolacu a ratat finala prezidențială: PNL și Nicolae Ciucă au jucat rolul idiotului util
Nicușor Dan a discutat cu specialiștii pentru a înțelege ce s-a întâmplat la alegeri. Mesajul primarului Capitalei pentru turul 2
Ședință la PNL, după scorul obținut de Ciucă la alegeri. Care e liberalul cu șanse mari să preia șefia partidului
Țepe pe internet cu anvelope de iarnă. Cum vă puteți feri de ofertele-capcană
Cum arată și cum funcționează instalația care transformă apa murdară în energie
Campania electorală nu a ajuns în cătunele din munți: „N-am știut”
„Epidemie, nu? Se pare că toate gurile de canal au început să răbufnească de invidie, că celelalte, la rândul lor, au început să scoată mizeria”, comenta ironic zilele trecute, pe Facebook, un localnic din Călărași, județul Dolj.
Fiecare ploaie sau topire a zăpezii macină imediat solurile nisipoase de aici, ceea ce face ca sistemul de canalizare să se înfunde cu ușurință.
Întâlnim o bătrână care curăță cu mâinile un canal înfundat.
- Ei nu văd ce e aici? Asta e treaba! spune bătrâna înainte de a se afunda pe neașteptate cu piciorul în apa și mizeria colectată de canalul înfundat: „Au!”
Prin comună îl întâlnim și pe Ion. A muncit toată viaţa în construcţii şi ne explică cum a fost posibil ca unele guri de canal să fie efectiv luate de ape.
Ion Pane, localnic: „E o greșeală și din proiecție, asta. Că am lucrat și eu. Noi lucram cu capace de un metru jumate pe un metru și jumătate. Deci făcute pentru trafic greu, pe care nu puteai să le miști. Dar capacele astea care sunt rotunde, am impresia că ele sunt puse ca să fie prinse în ciment sau în asfalt”.
Explicaţii am cerut şi la Compania de Apă, administratorul sistemului. Însă nu am primit niciun răspuns oficial.
Răspunsuri aşteaptă şi cetăţenii care, până acum, au primit doar înştiinţări că, dacă nu se racordează la sistem, vor fi amendaţi cu 2000 de lei.
- Am vrea să ne racordam, dar nu putem.
- De ce?
- Suntem în pantă. Și racordul e la 80 de centimetri. Și eu trebuie să ajung la 2,5 m, am căderea din vale, ca să mă racordez în aia și nu se poate, ne explică un localnic.
Canalizarea este construită până la limita cu proprietăţile. Racordul de la casă până în stradă se face pe cheltuiala fiecăruia. Şi, chiar dacă legea spune că cetăţenii sunt obligaţi să se racordeze la sistem, nu toţi au bani să o facă.
Din peste 600 de racorduri, câte sunt proiectate, doar 100 de cetăţeni au avut bani să se lege în conductă. Alţii acuză că sistemul oricum nu funcţionează.
- Nu, nu, fata mea, nu suntem legați noi. (...) Când se umflă, de trecem încolo, miroase!
- Unde să funcționeze? Nu vedeți? Pe aici mai curge, pe canalizările astea, dar...
Primarul comnunei aruncă răspunderea pe umerii Companiei de Apă.
Vergică Şovăilă - primarul comunei Călăraşi: „Ei trebuie să se ocupe de acest lucru. (...) În 24 de km, poate să se înfunde unul aici şi, peste două, trei săptămâni, se mai înfundă altul în altă parte”.
Canalizarea din Călăraşi a fost proiectată în 2006 şi dată în folosinţă în 2018. Sistemul are constuiți 25 de km, din 46 de km cât prevede proiectul.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News