Exclusiv INTERVIU. Ministrul Turismului din Grecia îi avertizează pe românii care merg în vacanță în țara sa: „Nu e o vară ca toate celelalte”
Ministrul Turismului din Grecia a acordat un interviu în exclusivitate jurnalistului Digi24 Alexandra Albu în care vorbește despre testele care se fac la graniță, formularul care trebui completat atunci când vreți să plecați spre Grecia, ce se întâmplă în cazul în care sunteți testat și când se vor redeschide celelalte vămi de la granița bulgaro-elenă.
De ce 8 suporteri FCSB au fost arestați în Grecia
Insula grecească pe care anticii o considerau cea mai sacră dintre toate se scufundă rapid
Cât ne costă vacanțele în străinătate. Destinațiile cu cea mai ieftină mâncare
Pericol de incendiu în Halkidiki. Focul din jurul Atenei a fost stins după trei zile. Dezastrul ar fi pornit de la un scurtcircuit
Insulele grecești, lovite de o nouă criză
Podul Prieteniei intră în reparații luna aceasta. Ce spun românii care vor să își petreacă vacanța în Bulgaria sau Grecia
Un român a fost arestat în Grecia pentru că ar fi dat foc intenționat unei păduri
Incendii devastatoare în Turcia și Grecia
Vacanța unor români în Grecia s-a transformat într-un coșmar
Alexandra Albu, jurnalist Digi24: Domnule Theoharis, bine ați venit la Digi24 și vă mulțumesc că ați acceptat să ne acordați acest interviu. Înainte de toate, când credeți că vor fi redeschise și alte puncte de trecere a frontierei dintre Grecia și Bulgaria? Bănuiesc că știți deja că sunt foarte mulți români care au plecat spre Grecia sau care plănuiesc să călătorească în Grecia în viitorul apropiat.
Haris Theoharis, ministrul grec al Turismului: Sunt primele zile ale redeschiderii ample a granițelor, redeschidere ce include și aeroporturile, așa că încercăm să facem demersurile pas cu pas, cu multă prudență și în următoarele zile, presupunând că vom rezolva diferitele probleme apărute la punctele de frontieră vom lua în considerare redeschiderea lor. Deocamdată, însă, Promachonas e principalul punct de tranzit pentru turiști.
Alexandra Albu: Cum cred că știți deja, turiștii au putut tranzita și punctul de frontieră Makaza-Nymphaea sau cel puțin așa ne-au scris telespectatorii noștri.
Haris Theoharis: Desigur, când se formează cozi și apar probleme încercăm să venim cu soluții de moment. Pentru că sunt abia primele zile, încercăm să fim flexibili. Dar după o vreme, când oamenii vor cunoaște exact care sunt regulile, acestea vor fi implementate cu mai mare strictețe. Le sugerez celor care vin din România să meargă pe la Promachonas.
„Vom redeschide și alte puncte pe măsură ce vom avea certitudinea că procedurile se vor desfășura fără probleme”
Alexandra Albu: De ce a luat Guvernul grec această decizie de a închide toate punctele de frontieră pentru călătoriile neesențiale, mai puțin cel de la Kulata-Promachonas?
Haris Theoharis: E o chestiune operațională, vrem să ne asigurăm că totul merge bine la scară mică și că situația este sub control. Apoi vom redeschide și alte puncte pe măsură ce vom avea certitudinea că procedurile se vor desfășura fără probleme. Tot ce vrem este să ne asigurăm că avem la dispoziție toate mijloacele pentru a face controalele necesare, dar și pentru a veni în sprijinul și pentru a asigura în cele mai bune condiții fluxul de trecere.
Alexandra Albu: Știu că ieri ați fost pe aeroportul din Rhodos. Așa că sper că știți și de situația multor români care au ajuns în Grecia pe insula Creta cu o cursă charter și toți pasagerii acelui avion au fost testați pentru COVID-19. De ce s-a luat decizia testării tuturor și nu s-a făcut acea testare selectivă despre care s-a vorbit?
Haris Theoharis: Folosim testarea selectivă, algoritmul are nevoie de mai multe date ca punct de plecare pentru a calcula cu mai multă acuratețe cine va fi testat și cine nu. Am adunat aceste informații în zilele precedente de la alți turiști care au avut posibilitatea să vină cu avionul în Grecia. Pe măsură ce zilele trec și vom obține mai multe date vom putea să fim mai selectivi și mai avizați în felul în care vom face testarea. Problema aceasta va apărea doar în primele zile.
„Testarea selectivă la graniță se face și în funcție de țara de origine”
Alexandra Albu: Printre factorii pe care îi luați în considerare pentru testarea selectivă se numără și țara de origine, spre exemplu situația epidemiologică din țara respectivă?
Haris Theoharis: Da, dar nu e vorba despre oamenii în sine, ci de datele epidemiologice dintr-o anumită arie geografică, acelea le luăm în considerare. Dacă un grec se întoarce din România are aceleași șanse să fie testat precum un român. Așadar nu e vorba despre cetățeni, ci despre țara de unde vin și despre cum evoluează situația acolo.
Alexandra Albu: Vreau să le explicați turiștilor români care vor să călătorească în Grecia în perioada următoare cum funcționează mai exact această testare selectivă. Spre exemplu, dacă un membru al unei familii e testat pentru COVID-19, va trebui să se izoleze 24 de ore la destinația finală în așteptarea rezultatului. Va trebui să facă același lucru și restul familiei?
Haris Theoharis: Vreau să vă explic pentru că este un aspect foarte important.
Alexandra Albu: Vă rog.
„După ce sunteți testat e bine să nu mergeți în prea multe locuri. Va trebui să vă amintiți peste tot pe unde ați fost”
Haris Theoharis: Nu spunem că oamenii trebuie să se izoleze. Dacă cineva este testat, atunci trebuie să fie prudent. Până la urmă toată lumea trebuie să fie prudentă, e un an ciudat, trebuie să fim precauți acasă și trebuie să fim precauți în țările unde mergem în vacanță. Dar după ce sunteți testat recomandarea noastră e să nu mergeți în prea multe locuri, pentru că dacă rezultatul este pozitiv va trebui să vă amintiți peste tot pe unde ați fost. Așadar, pentru a limita această posibilitate, cerem ca pentru 24 de ore să fiți mai precauți decât de obicei. Până la urmă e o chestiune de bun simț. Nu vreau ca cineva să se simtă sau să creadă că există vreun soi de izolare sau carantină, nu există așa ceva.
Alexandra Albu: Și în cazul în care un membru al unei familii e testat pozitiv pentru COVID-19 ce se întâmplă? Intră în carantină cu toată familia?
Haris Theoharis: Persoana intră în carantină, familia nu e nevoită să facă acest lucru, dacă nu are COVID. Desigur, dacă vor să stea împreună, nu îi împiedică nimic.
Alexandra Albu: Așadar, dacă un membru al unei familii e pozitiv cu coronavirus, restul familiei e testat de asemenea?
Haris Theoharis: Cel mai probabil da, dacă locuiesc în aceeași încăpere vor fi testați. Există și posibilitatea să fi fost toți testați inițial, iar rezultatele vin simultan și nu e obligatoriu să fie testați din nou.
„Cei care își fac planuri trebuie să ia în considerare că drumul cu mașina va fi mai lung”
Alexandra Albu: Ce recomandări aveți pentru românii care plănuiesc să călătorească vara aceasta în Grecia?
Haris Theoharis: Fără îndoială, nu e o vară ca toate celelalte, e un lucru valabil pentru toate țările. Împărtășim aceleași greutăți cu restul lumii și încercăm să distribuim această povară în cel mai bun mod posibil. Vom face tot ce ne stă în putință să deschidem cât mai curând alte variante de tranzit și să limităm problemele cu care se confruntă turiștii. Dar deocamdată cei care își fac planuri trebuie să ia în considerare că drumul cu mașina va fi mai lung.
Alexandra Albu: Și pentru cei care sosesc cu avionul în Grecia, trebuie să știe că nu vor fi testați toți cei dintr-un avion, ci că testarea se va face în mod selectiv?
Haris Theoharis: Exact, nu vor fi testați cu toții, algoritmul și procedura de testare calculează factorul de risc. Îi îndemn pe oameni să completeze formularul online înainte de a ajunge în Grecia, înainte de ajunge la graniță, pentru că deși suntem flexibili cu cei care nu au completat formularul, din păcate cei care nu au făcut-o vor fi testați cu toții. Așa că cea mai simplă variantă e să completeze formularul din vreme astfel încât procesul de selecție să fie inițiat, iar unii să evite testarea.
„Cea mai bună variantă e ca toată lumea să completeze formularul din timp”
Alexandra Albu: O scurtă clarificare, dacă cineva ajunge în Grecia și la graniță nu prezintă codul QR sau acel formular ce trebuie completat online cu 48 de ore înainte de intrarea în țară, acea persoană va fi testată?
Haris Theoharis: Încercăm să facilităm completarea acestui formular chiar cu câteva minute înainte de intrarea în țară, ne-am propus să facem asta. Cea mai bună variantă e ca toată lumea să completeze formularul din timp și algoritmul să decidă cine e testat și cine nu.
Alexandra Albu: Și dacă nu fac acest lucru, vor fi testați?
Haris Theoharis: Da, pentru perioadă limitată în care se întâmplă acest lucru, da.
Alexandra Albu: Vă mulțumesc domnule Theoharis pentru interviul acordat Digi24.
Editor web: Liviu Cojan
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News