Live

Incinerator de gunoaie, în București. Unde ar urma să fie construit

Data actualizării: Data publicării:

Primăria Generală vrea să construiască un incinerator ecologic gigant, care să transforme sute de mii de tone de deșeuri menajere în energie electrică. Ia în calcul trei variante de amplasare: două în Sectorul 3, una în Sectorul 4. Ultima e agreată de specialiști, dar e foarte aproape de blocuri, așa că locuitorii din zonă cer deja explicații. Ca să evite un conflict când mai e puțin până la alegeri, edilul Sectorului 4 vrea să consulte cetățenii prin referendum.

Bucureștiul produce un milion de tone de gunoaie, anual. Gropile de depozitare sunt tot mai pline, legile europene, drastice cu poluatorii. Capitala României riscă penalități comunitare dure, din cauză că nu reciclează suficiente deșeuri. Autoritățile municipale încearcă să scape de gunoaie prin soluții alternative. Consilierii municipali au aprobat Master Planul pentru sistemul de management integrat al deșeurilor. Asta înseamnă investiții de 451 de milioane de euro și construirea unui incinerator gigant, care să transforme deșeurile orașului în energie.

Gabriela Firea - primarul General al Capitalei: Nu este vorba despre un incinerator care va dăuna vieții oamenilor și mediului înconjurător, ci despre o stație de eficiență energetică așa cum există două, deja, în Viena, cum există în principalele capitale europene.

Incinerator de gunoaie la CET Progresu

Pentru amplasarea incineratorului, municipalitatea ia în calcul trei adrese: baza STB Titan, CET Sud - ambele din Sectorul 3 și CET Progresu, din Sector 4. Un studiu de fezabilitate a indicat CET Progresu ca variantă ideală. În locația aleasă vor ajunge, an de an, cel puțin 235.000 de tone de gunoaie. Așa prevede Master Planul. Cifra colosală și ideea traiului lângă incinerator au generat deja un val de nemulțumiri în cartierele Berceni și Tineretului.

Incineratorul va arde 235.000 de tone de gunoaie

Primarul Daniel Băluță consideră proiectul benefic pentru București, dar - cu mai puțin de un an până la alegerile locale - preferă să facă un referendum.

Daniel Băluță - primarul Sectorului 4: Astfel de construcții există... nu lângă CET-uri. Există chiar în centrul orașelor.

Referendum pentru gunoaie

Daniel Băluță - primarul Sectorului 4: Este important pentru noi toți să consultăm oamenii. Experiența personală mi-a dovedit că oamenii trebuie să decidă în cunoștință de cauză.

Incinerator de 230 milioane de euro, în București

Primarul Sectorului 3 își selectează deja gunoaiele într-un depozit abia amenajat pe malul Dâmboviței, lângă CET Sud. Nu împărtășește ideea referendumului și anunță că-și va exprima opinia când va consulta indicatorii tehnici ai incineratorului. Până atunci, oficialii Ministerului Mediului încearcă să calmeze populația. Printr-un comunicat remis Digi 24, anunță că "La momentul evaluării tehnice, ne vom asigura că viitoarea instalație va servi exclusiv scopului prevăzut în Planul Național de Gestionare a Deșeurilor și că mediul și populația nu vor fi afectate". Conform proiectului, incineratorul trebuie construit până în anul 2023. Va costa 230 de milioane de euro: 180 de milioane fonduri europene, 50 din bugetul Capitalei.

Editor web: Alina Popescu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Piaţa Matache rămâne deschisă iar hala de legume şi fructe este intactă. Comercianții afectați de incendiu au fost mutați

Incendiu puternic la Piața Matache din București. A fost emis și un mesaj RO-Alert

Nouă polițiști de la Secția 16, condamnați după ce au torturat doi tineri. Nouă ani de închisoare pentru un fost lider de sindicat

Restricții de trafic în București, în weekend, cu ocazia comemorării a 35 de ani de la Revoluția din 1989. Pe unde nu se circulă

Partenerii noștri