În ciuda amenzilor mari, mulți șoferi refuză să renunțe la decorațiunile din parbriz: „Au un rol. Umbră și aspectul foarte frumos”
Accesoriile agățate de parbriz mașinii, o pasiune pentru unii șoferi, le pot aduce amenzi și de aproape trei mii de lei. Sunt periculoase, pentru că reduc vizibilitatea. Cât de mare e riscul vedeți într-un experiment Digi24.
Șoferii ar putea fi sancționați de poliție pe baza filmărilor din trafic
Campania electorală nu a ajuns în cătunele din munți: „N-am știut”
A început sezonul petardelor, iar internetul este plin de oferte ilegale
Înotători lăsați fără bazin, după ce căldură și apa caldă au fost sistate din cauza unor datorii de sute de mii de lei
Câți bani reușesc să economisească, în medie, românii de la o lună la alta și ce fac cu ei
Vreme extremă în România. Vântul puternic a făcut prăpăd în mai multe județe
Mai mulți copii de la o grădiniță din Timișoara au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară
Mașini vandalizate într-o parcare din Constanța. Șoferii și-au găsit cauciucurile sparte
Doi nevăzători, agresați într-o biserică din București, după ce au intrat cu câinii ghizi. „Ne-au amenințat că ne taie picioarele”
Cruci, jucării de pluș, odorizante, dar și suport pentru telefonul mobil. Pe toate le vedem zilnic în trafic, pe parbrizele mașinilor. Am încercat împreună cu un expert în conducere defensivă să vedem exact ce se întâmplă atunci când vizibilitatea șoferului scade din cauza acestor accesorii.
Sorin Ene - specialist conducere defensivă: Avem situația în care vrem să virăm la dreapta de pe o străduță pe alta, da? La colțul străduței și, uitați, fix în acest moment, acea secundă în care pietonul nu se vede... care secundă contează foarte mult. De ce? Pentru că este timpul nostru de reacție. Avem o situație în care am frânat destul de târziu din cauza neatenției. Deja obiectul de la oglindă a plecat, s-a dus în parbriz. În momentul în care acest obiect pleacă la viteză de... nu știu... cred că aveam 15-20 km/h... Dacă așa a plecat la frânarea la 15 km/h, vă dați seama ce se întâmplă la o frânare de urgență la 70-100 km/h sau în momentul în care vrem să ferim pe cineva în ultimul moment? Se amplifică tot acest fenomen mult mai tare și poate dăuna celor din jur. Virăm, ocolim, toate aceste obiecte în mașină se plimbă. La un moment dat eu sunt atent ce lovește, pe unde lovește, se aude nu știu ce zgomot e... Până depistez și așa mai departe... Deci conducătorul auto trebuie să fie atent la drum, să nu aibă niciun fel de... acest obiect lipit pe parbriz și așa mai departe.
Șoferilor le este greu să renunțe la decorațiunile de pe parbriz și își asumă riscul de a fi amendați.
-Au un rol! Umbră în primul rând și aspectul foarte frumos.
-Știți că puteți să primiți amendă de până la 3000 de lei?
- Știu dar asta e! Cum o fi norocul...
-Mai schimbă aspectul în cabină, atât. Restul... nimic deosebit.
-Văd că aveți multe decorațiuni pe parbriz, reprezintă ceva?
-Nu!
-Dar vă deranjează atunci când conduceți?
-Nu!
Există și șoferi care și-au actualizat elementele de decor în pas cu vremurile. Recent, pe rețelele de socializare, a devenit virală o fotografie cu un taximetrist din Cluj care avea nu mai puțin de 10 ecrane montate pe parbriz, cu ajutorul cărora monitoriza traficul.
Deși multe parbrize sunt pline de astfel de accesorii, amenzile întârzie să apară.
Putem spune că numărul amenzilor pe care șoferii le-au primit pentru că își decorează în mod excesiv parbrizul mașinii nu reflectă neapărat și realitatea de pe șoselele din România, având în vedere că stând în această intersecție aproximativ 40 de minute, am numărat de 5 astfel de mașini, iar datele ne arată că au fost înregistrate puțin peste 290 de amenzi însă includ și aplicarea de afișe, reclame sau înscrisuri pe parbriz.
Sancționarea unui șofer este decisă de agent, dacă acesta consideră că vizibilitatea este redusă de obiectele de decor.
Editor : A.P.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News