Live

Globalizarea la români. O comună din Harghita a expulzat doi brutari din Sri Lanka. ”Vrem Ditrău fără migranți”

Data actualizării: Data publicării:

Mai mulţi locuitori ai comunei Ditrău din judeţul Harghita s-au arătat nemulţumiţi de prezenţa muncitorilor străini într-o brutărie din localitate. Oamenii solicită Consiliului Local demararea unui referendum pentru stoparea „afluxului” de imigranţi, potrivit radiocluj.ro.

Situaţie extrem de tensionată în Ditrău. Conform portalului Maszol.ro, localnicii s-au arătat nemulţumiţi de angajarea a doi muncitori din Sri Lanka într-o brutărie din localitate.

Pe reţelele de socializare a fost creat un grup ce numără deja 2.500 de persoane, unde au apărut postări pline de ură la adresa muncitorilor şi a proprietarului brutăriei, unele chiar incitând la violenţă.

Localnicii se tem că brutarii din Sri Lanka vor aduce şi alţi muncitori străini, ceea ce va însemna un pericol pentru membrii comunităţii. Conform portalului menţionat, în cadrul şedinţei de azi, miercuri, 29 ianuarie, a Consiliului Local, oamenii doresc să solicite fie iniţierea unui referendum, fie găsirea unei soluţii care să stopeze influxul de imigranţi.

Sunt oameni simpli, normali, curaţi, la fel ca noi” versus „Fiind bărbați, au și niște nevoi...”

Sunt oameni simpli, normali, curaţi, la fel ca noi”, a spus pentru ETV un angajat al brutăriei.„Am muncit la rândul nostru în străinătate şi ne-au acceptat, la fel trebuie să-i acceptăm şi noi acum”.

Patronul a relatat că brutăria funcționează de 10 ani, timp în care au lucrat angajați din Ungaria și Elveția dar nimeni nu a protestat împotriva lor.

De data aceasta însă lucrurile s-au schimbat, sosirea celor doi noi brutari din Sri Lanka - angajați oficial, trecând prin toate procedurile necesare - au agitat comunitatea locală. Aceștia au creat și un grup Facebook „Vrem Ditrău fără migranți”, cu postări virulente împotriva noilor veniți dar și a patronului brutăriei.

Site-ul de știri maszol.ro i-a întrebat pe localnici ce anume îi deranjează. Unul dintre răspunsuri a fost că „acesta e doar începutul, vor veni și alții ca ei, și fiind bărbați, au și niște nevoi, Dumnezeu știe de ce pot fi capabili, vrem să impiedicăm asta”.

Patronul brutariei, Csaba Kollo a spus că în spatele acuzațiilor sunt doar conflicte personale și rea-voință.

Conform informațiilor maszol.ro între timp cei doi brutari au renunțat la apartamentele închiriate în Ditrău și s-au mutat la Lazarea, o localitate din apropiere.

Patronii fabricii au vrut să angajeze forţă de muncă locală, dar nu au avut succes

Piumal şi Amahinda au 22, respectiv 49 ani, sunt brutari şi au fost angajaţi cu forme legale, prin intermediul unei firme de recrutare, la cea mai mare fabrică de pâine din regiunea Gheorgheni, potrivit Agerpres.

Patronii fabricii din Ditrău spun că au vrut să angajeze forţă de muncă locală, atât din Harghita cât şi din alte judeţe, dar nu au avut succes, motiv pentru care s-au decis să caute brutari şi în afara ţării.

Aşa au ajuns să îi aducă în Harghita pe cei doi brutari sri-lankezi, care au învăţat rapid etapele procesului de producţie, sunt serioşi şi apreciaţi.

"Singurul motiv pentru care am adus angajaţi din afara ţării este că nu am găsit pe piaţa locală. Noi am pus anunţuri şi în Harghita şi în afara judeţului, dar nu mai sunt, brutari se găsesc foarte greu (...) Şi ne-am decis că încercăm şi în afara ţării. Mai întâi, anul trecut, am adus un brutar din Ungaria, care este şeful brutarilor, şi acum două săptămâni au ajuns şi angajaţii din SRI-Lanka, printr-o firmă de recrutare. Suntem foarte mulţumiţi de ei, sunt muncitori foarte buni, înţelegători, cinstiţi, serioşi, în două zile au învăţat etapele producţiei, lucrează la fel ca şi ceilalţi angajaţi brutari", a declarat presei Köllő Katalin, directoarea firmei care deţine fabrica.

Aceasta adaugă că în maxim o lună la fabrică vor mai fi angajaţi cinci muncitori străini, patru din Nepal şi unul din Sri Lanka, firma având nevoie de forţă de muncă calificată, întrucât se află în proces de extindere, cu fonduri europene.

Proprietarii unde locuiau, amenințați

Proprietara casei în care aceştia stăteau a fost ameninţată, aşa că Piumal şi Amahinda au fost mutaţi la o gazdă din Lăzarea, un sat învecinat, dar şi proprietara casei respective a păţit acelaşi lucru, iar acum li se caută un apartament în Gheorgheni.

"Proprietara locuinţei (unde au locuit cei doi în Ditrău - n. red.) a fost ameninţată, i-am dus în Lăzarea şi acolo a fost ameninţată şi acum îi ducem în Gheorgheni şi sperăm că acolo oamenii vor fi mai deschişi. (...) Pur şi simplu nu înţelegem atitudinea lor, nu înţelegem ce vor să facă, ei cred că sunt migranţi şi nu înţeleg că sunt angajaţi legal, sunt muncitori din afara ţării, nu sunt oameni răi, sunt oameni educaţi. Ei cred că sunt o ameninţare pentru satul lor, dar noi credem că nici într-un caz nu o să se întâmple ceva. Nu ştim cum să procedăm mai departe, dar vrem să continuăm colaborarea cu ei", a mai spus Köllő Katalin.

Ea le-a transmis oamenilor că ar trebui să fie mai înţelegători şi mai buni şi susţine că îşi asumă responsabilitatea pentru faptele celor doi muncitori.

"Aş vrea să le zic oamenilor că nu mai suntem în Evul Mediu. Suntem în 2020 şi cred că ar trebui să fie mai înţelegători şi mai buni. Nici nu înţeleg comportamentul anti-uman de care dau dovadă şi ce au împotriva acestor oameni din Sri Lanka, care sunt la fel ca noi, sunt şi ei oameni. Sunt oameni buni, care vor să trăiască. În Sri Lanka câştigă 60 de dolari, aici la noi salariul minim înseamnă foarte mulţi bani pentru ei şi au venit ca să poată să îşi susţină familia şi ca să nu facă nici un rău celor de aici. Ne asumăm responsabilitatea pentru ei dacă fac ceva rău, dar nu va fi cazul", a conchis Kollo Katalin.

Au venit în România să îşi ajute familia. Salariile din ţara lor sunt foarte mici

Unul dintrei ei este catolic, celălalt budist şi au venit în România să îşi ajute familia, în condiţiile în care salariile din ţara lor sunt foarte mici. Spun că le place România, că oamenii de aici sunt buni şi că se înţeleg bine cu colegii lor, dar evită să răspundă la întrebările legate de faptul că localnicii îi resping şi că nu îi doresc în comună.

Colegii lor de la fabrică le sunt alături şi spun că cei revoltaţi ar trebui să fie înţelegători şi să se gândească la faptul că mulţi localnici din Ditrău lucrează în străinătate, unde sunt acceptaţi şi respectaţi.

"Ca oameni, sunt foarte de treabă, sunt ruşinoşi acum, la început, că sunt veniţi proaspăt, de două săptămâni, dar sunt sociabili, curaţi, îşi văd de treabă, chiar îi apreciez. Cum mergem noi în alte ţări, aşa vin şi ei şi ar trebui să ne bucurăm că, totuşi, ne mai calcă şi alţii, nu o ducem aşa de rău. (...) Nu sunt de acord că localnicii îi resping, pentru că şi eu am lucrat în străinătate, am fost în Germania, dar am fost primit bine, nu s-au făcut discriminări, nu ar trebui să existe aşa ceva, după părerea mea. Că sunt foarte mulţi localnici care lucrează în străinătate şi mă întreb dacă le-ar conveni să îi trimită şi pe ei acasă. Ar trebui să înţeleagă şi să fie de acord cu ei", a spus Mircea Moldovan, un muncitor din Topliţa.

Preotul catolic spune că frica oamenilor îşi are originea într-un conflict vechi dintre localnici şi comunitatea romă

Şi Szabó Ödön, muncitor din Gălăuţaş, consideră că nu e normal ceea ce li se întâmplă celor doi şi că, indiferent de naţionalitatea şi de ţara de unde vin, sunt oameni în căutarea unui loc de muncă, aşa cum mulţi localnici merg să lucreze în străinătate, şi de aceea ar trebui să fie acceptaţi.

O parte a comunităţii din Ditrău, o comună cu aproximativ 5.500 de locuitori, nici nu vrea să audă de prezenţa în comuna lor a unor muncitori străini.

A fost creat un grup pe Facebook, care poartă numele "Migráns mentes ditrot akarunk" (Vrem un Ditrău fără migranţi), în care sunt postate multe mesaje împotriva celor doi, dar şi unele care le iau apărarea acestora, iar miercuri după-amiază a fost anunţat un protest la şedinţa Consiliului Local.

În frunte cu preotul catolic Bírók Károly, circa 200 de localnici s-au strâns în curtea bisericii şi apoi au mers la Primărie, pentru a cere discutarea acestei probleme.

Întrucât chestiunea nu era pe ordinea de zi, iar sala de şedinţe era neîncăpătoare, s-a luat decizia să se ia în discuţie aceste nemulţumiri la o adunare populară, care va avea loc sâmbătă.

Preotul catolic Bíró Károly spune că frica oamenilor îşi are originea într-un conflict vechi, din 1986, dintre localnici şi comunitatea romă, în care un bărbat a fost ucis şi că se tem de venirea unor străini despre care nu ştiu nimic. "Cererea noastră este ca să ne dea înapoi siguranţa în care am trăit până acum, ca să nu ne mai fie frică de ce se va întâmpla. Nu de cei doi ne este frică, ci de faptul că este afectată siguranţa noastră", a spus preotul Bíró Károly.

Editor web: Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO Ce i-a scris un fan de la Genoa Dianei Șucu, după ce Dan Șucu a devenit patronul clubului! Reacția soției omului de afaceri

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cel puțin opt migranți și-au pierdut viața în largul coastelor Greciei. Ce s-a întâmplat cu nava în care se aflau aceștia

Cinci morți într-o tabără de migranți din Franța, după un atac armat. Cine este atacatorul care s-a și predat

Cinci morți și zeci de dispăruți după ce o barcă cu imigranți s-a scufundat în largul insulei grecești Creta

Comisia Europeană: Statele UE ar putea limita dreptul de azil al migranților „instrumentalizați” de Rusia

Partenerii noștri