Firea, supărată pe Ministerul Justiției: Nu prea avem de ce să-i mulțumim
Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, este nemulțumită că în țară s-au dat CET-urile către primării cu titlu gratuit, în timp ce, susţine ea, doar în cazul Bucureştiului s-a impus preluarea ELCEN ținând cont de o valoare de evaluare. Decizia în acest sens a fost luată de Guvernul Tudose și la ea ar fi contribuit și Ministerul Justiției. „Nu prea avem de ce să-i mulțumim (Ministerului Justiției - n.r.). Din acest punct de vedere. Din alte puncte de vedere, avem aprecieri”, a declarat joi Gabriela Firea. Ea a amenințat că Primăria s-ar putea răzgândi în privința preluării ELCEN.
Căldură pe datorie, în Constanța. Societatea de termoficare face un împrumut bancar
Cum va decide Nicușor Dan pe cine va susține la alegerile prezidențiale
Nicușor Dan, despre canicula din București
Anchetă DNA în cazul licitației pentru cele 100 de tramvaie noi cumpărate de Primăria Capitalei
Nicușor Dan, prima reacție după ce a câștigat a doua oară Primăria Capitalei
Firea contestă rezultatele EXIT POLL-urilor
Nicușor Dan nu vrea să aibă o dezbatere cu Sebastian Burduja
Firea și-a depus candidatura la PMB
Burduja s-a înscris oficial în cursa pentru Primăria Capitalei
Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a profitat de efectele vremii deosebit de reci pentru a reaminti că rețeaua de termoficare nu este modernizată și pentru a arăta că ar fi benefic pentru populație ca ELCEN să fie preluată de compania municipiului București, Energetica, ceea ce ar trebui să se întâmple în acest an. Primarul a explicat că reţeaua de termoficare are nevoie de investiţii. Cele mai afectate sunt cartierele din Sectoarele 2 şi 6.
„Din nefericire, din cei aproape 900 de km de rețea de termoficare, până în mandatul meu, nu s-au reabilitat de fapt decât până în 200 de km, în 20 și ceva de ani”, a spus Gabriela Firea. Iar peste 70 de kilometri de conductă trebuie reabilitată urgent, a adăugat ea.
Primarul și-a exprimat nemulțumirea că preluarea ELCEN de către Primărie este întârziată de proceduri birocratice, dar în egală măsură este supărată pe Ministerul Justiției, din cauza căruia, susține ea, s-a decis ca preluarea ELCEN să fie făcută ținând cont de o valoare de evaluare, și nu de valoarea nominală. Ea a sugerat că Primăria s-ar putea răzgândi în privința preluării ELCEN și a avut, pe de altă parte, cuvinte dure la adresa companiei.
„Sunt ușor nedumerită și surprinsă de faptul că durează atât de mult evaluarea pachetului de acțiuni al ELCEN, pentru că noi ne-am exprimat, în Consiliul General, opțiunea de a achiziționa pachetul de acțiuni al ELCEN tocmai pentru a întregi acel sistem, să avem producție, transport și distribuție de energie termică. Am înțeles că dl. ministru (al energiei - n.r.) este acum extrem de energic în a finaliza procedurile de achiziție pentru evaluator, pentru că nici măcar nu era stabilit un evaluator, astfel încât într-o perioadă decentă de timp să putem să avem și suma evaluată de către ELCEN, să putem să luăm o decizie: achiziționăm sau nu? Deoarece, așa cum știți, nu s-a acceptat ca această achiziție să se realizeze la valoarea nominală, cum ar fi fost normal, pentru că în țară s-au dat CET-urile către primării cu titlu gratuit și doar nouă, celor de la București, ni s-a impus valoarea de evaluare, cu contribuția, trebuie să recunoaștem, a Ministerului Justiției, căruia nu prea avem de ce să-i mulțumim. Din acest punct de vedere. Din alte puncte de vedere, avem aprecieri”, a declarat, joi, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.
Ea a explicat că se referă la decizia care a fost luată în august 2017 prin Memorandumul adoptat de Guvern (pe atunci condus de Mihai Tudose). „Chiar și așa, la valoarea de evaluare, pentru noi este imperios necesar să știm care este această sumă, pentru că, poate, după ce o analizăm aici, în Consiliul General, constatăm că este mai eficient să nu mai preluăm ELCEN-ul, să-i lăsăm - așa cum înțeleg că doresc anumiți domni de la ELCEN să rămână dumnealor cu salarii mari într-o entitate economică muribundă și se gândesc doar la interesul propriu, personal și nu la interesul tuturor bucureștenilor. Trag, așadar, un semnal de alarmă, spun încă o dată, că dacă ELCEN-ul nu dorește să aplice practic și ceea ce este și în programul de guvernare și ceea ce este normal pentru sănătatea sistemului de termoficare, noi avem soluții, noi avem backup, dumnealor nu au. Noi fără ei ne descurcăm, ei intră în faliment, pleacă acasă. Se bucură acum de câteva luni de salarii mari, pe un muribund, repet, după care pleacă acasă”, a spus Gabriela Firea.
Pe 30 iunie, primarul general Gabriela Firea declara că municipalitatea Capitalei va cumpăra ELCEN la valoarea nominală a acțiunilor companiei, de 10 lei/titlu, înscrisă în actul constitutiv al acesteia, adică cu un preț total de 715,83 milioane lei. Declarații similare fuseseră făcute anterior și de reprezentanți ai Guvernului, precizându-se că, ulterior, se are în vedere fuziunea dintre cele două entități, care va avea ca rezultat, printre altele, ștergerea imensei datorii istorice a RADET către ELCEN.
Numai că, ulterior, OUG nr. 61/2017 prevede că Ministerul Energiei va înainta un preț de ofertă potențialului cumpărător, iar acesta va fi stabilit în baza unui raport de evaluare, efectuat de către un evaluator independent. „Vânzarea pachetului de acțiuni se va realiza la valoarea cea mai mare dintre valoarea rezultată din raportul de evaluare și valoarea nominală a pachetului de acțiuni rezultată prin aplicarea valorii nominale a acțiunii la numărul de acțiuni vândute”, stipulează actul normativ, potrivit profit.ro.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News