Festivalul mâncării nesănătoase. Riscurile produselor preparate în stradă
Mai mult sau mai puţin sănătoase, bucatele din gastronomia tradiţională îşi urmează clienţii, ca în orice afacere. Aşa au apărut şi s-au înmulţit festivalurile tradiţionale la care se găteşte în mijlocul străzii. În ciuda focului de lemne şi a ceaunului, mâncarea de acolo nu diferă cu mult de cea de la fast food.
Românii au comandat pizza în cantităţi industriale în pandemie
Negocieri în coaliție: PSD ar urma să dea premierul, împărțirea ministerelor rămâne neclară. Ce spun partidele despre cererile USR
Noi detalii în cazul băiatului mort la Spitalul din Târgu Jiu: Medicul de gardă nu a completat foile de observație
Iohannis: Nici CSAT, nici un serviciu nu poate să înceapă să spioneze proprii politicieni
Iohannis spune că alegerile prezidențiale ar trebui organizate „destul de repede”
Condițiile în care Klaus Iohannis ar demisiona din funcție. Ce a răspuns președintele
Zile de doliu la Timișoara în amintirea eroilor căzuți în Revoluția din 1989. Mărturiile revoluționarilor
USR pune opt condiții ca să intre la guvernare. Reacția PSD-PNL-UDMR la cererile anunțate de Elena Lasconi
Bătaie între jandarmi într-un restaurant din București. Unul dintre ei a ajuns în comă la spital
„Obiectivele turistice cu mulţi vizitatori sau zonele în care au loc evenimente de largă audienţă sunt locuri în care, fără excepţie, se vinde mâncare de stradă. Mâncarea este preparată în faţa clienţilor, iar în meniu găseşti şi altceva decât şaorma, hamburgeri sau cartofi prăjiţi”, relatează Claudiu Loghin, jurnalist Digi24.
Zeci de comercianţi şi-au adus grătarele, fala bucătăriilor lor, la un festival în aer liber, la Timişoara.
„Grătare, ce se pregătește de obicei. Grătare de porc, ce se pregătește tradițional. Grătare de porc, cartofi, salată. Carnea se mănâncă cel mai bine. Carnea și acum ciuperci”, spune un comerciant.
Obişnuiţi cu cărnurile perpelite pe cărbuni, clienţii s-au încolonat la cozi. Sunt şi câţiva, minoritari, e adevărat, care se gândesc ce efecte au astfel de bucate mâncate cu poftă, fără grijă la sănătate.
„E foarte frumos, ne-a dus cu gândul la mare. Putem fi selectivi. Putem fi selectivi și ne alegem ce ne pică bine, ce credem că este mai bun, că mâncarea tradițională este mâncare tradițională. Că mănânci salate, dar până la urmă este bun și un grătar”, spune un client.
„E clar că lasă de dorit. Mai e de lucru, într-adevăr. Și multe chestii care nu își au locul pe aici. Peste tot cu clătite, în 10 locuri clătite uriașe, cu tot felul de gemuri care sunt mai puțin de calitate. Eu nu sunt de acord cu multe dintr-astea”, spune un participant la festival.
„Nouă ne place, nouă personal. Părerile sunt împărțite. De plăcut ne place, dar e sănătos? Asta mai puțin, mai puțin, sănătos între ghilimele”, spune alt client.
Nici cu igiena nu sunt fraţi vânzătorii ambulanţi de fripturi. Clienţii se plâng mereu.
„Ar trebui să fie altfel, să strălucească. Să fie curat. Comparativ cu ce e afară. E altceva. Și atunci altfel te și duci să mănânci. (Reporter: Cum e afară?) Nu mai departe de vecinii noștri unguri. Incomparabil. Cu mult mai curat și mai bine organizat. E mai bine”, spune un client.
În toată ţara, astfel de festivaluri adună roiuri de turişti şi localnici amatori de distracţie. La Sibiu, la cel mai mare festival gastronomic al anului au venit peste 350 de expozanți. S-au strâns acolo românii, ucrainenii din Mahmudia, vlahii din Timoc, tătarii, saşii, sârbii, maghiarii, lipovenii şi aromânii. Au gătit pe întrecute şi au făcut demonstraţii practice de meşteșuguri. Au cântat muzică tradiţională şi au dansat.
Sute de oameni s-au înghesuit să guste din produsele tradiţionale gătite sub cerul liber. NImeni nu s-a lăsat încurcat de condiţiile în care au gătit bucătarii sau dacă bucatele sunt blânde şi cu sănătatea.
„Nu ai de la ce. Deoarece se serveşte totul proaspăt. Noi o fierbem, o facem. Nu are timp să se nătească. Tăieţelul e tăieţel. El e uscat, nu se strică”, spune un comerciant.
„Cred că asta e singura plăcere, să mănânci în aer liber. Sunt eco, mai mult eco”, spune un client.
„Noi considerâm că se lucrează foarte igienic aici, în prezent. Sperăm să nu avem un risc pentru alte probleme. Peştele este proaspăt, din balta care se vede. Gătit imediat, prins dimineaţa asta. Totul este proaspăt, totul este ok”, spune Ilie Muntean, primarul comunei Crișani, jud Tulcea.
Nutriţioniştii avertizează că, indiferent de cât de grăbiţi suntem ori tentaţi de alimentele preparate pe loc, trebuie să alegem cu atenţie.
„Fast-food, mâncarea modernă, mâncare gătită rapid. Te duci la un restaurant în stradă și îți iei ceva pentru că îți este foame, nu te uiți cum este gătit, într-o baie de ulei, pentru că și dacă prăjești o legumă și îi dai drumul într-o baie de ulei, a căpătat o crustă care e plăcută la gust dar din păcate foarte, foarte nesănătoasă. Pot avea de la 500 de calorii la 700 de kilocalorii. Uleiul în care este prăjit, gândiți-vă că 100 de ml de ulei are undeva la 890 de kilocalorii. Sosurile care se pun nu numai că conțin grăsimi, dar conțin și aditivi și conțin tot felul de substanțe ca să le facă frumoase ca și consistență, să aibă și o culoare plăcută, să ne facă să cumpărăm acel produs. La copii este o foarte mare problemă pentru că iau în greutate și au deficite nutriționale. Trebuie făcută și o mâncare acasă, o mâncare sănătoasă”, spune Iren Alexoi, nutriționist.
Cum poţi alege când tentaţia e mare iar oferta variată îți e pusă în faţă? Cunoaşte-ţi limitele propriului organism şi fii atent de unde cumperi. Asta spun la unison nutriţioniştii şi autorităţile în materie.
Citiți și: REPORTAJ | Oprire: Costineşti. Cum miroase pe Strada Foamei
VIDEO. Vacanța la români. Pericolele alimentelor cumpărate de pe marginea drumului
Alimentele care ar trebui să fie o excepție în dieta noastră sunt consumate zilnic de români
Cum e cu fast-food-ul în alte țări?
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News