Fenomen atipic în familiile din România: Tot mai multe cupluri se căsătoresc după vârsta de 50 de ani. „Să fim în rând cu lumea și noi”
Tot mai multe cupluri ajung în fața ofițerului de stare civilă după vârsta de 50 de ani. Potrivit Institutului Național de Statistică anul trecut au fost de două ori mai mulți decât în urmă cu 5 ani. De partea cealaltă, tinerii sunt cei care preferă concubinajul, în detrimentul căsătoriei.
Campania electorală nu a ajuns în cătunele din munți: „N-am știut”
A început sezonul petardelor, iar internetul este plin de oferte ilegale
Înotători lăsați fără bazin, după ce căldură și apa caldă au fost sistate din cauza unor datorii de sute de mii de lei
Câți bani reușesc să economisească, în medie, românii de la o lună la alta și ce fac cu ei
Vreme extremă în România. Vântul puternic a făcut prăpăd în mai multe județe
Mai mulți copii de la o grădiniță din Timișoara au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară
Mașini vandalizate într-o parcare din Constanța. Șoferii și-au găsit cauciucurile sparte
Doi nevăzători, agresați într-o biserică din București, după ce au intrat cu câinii ghizi. „Ne-au amenințat că ne taie picioarele”
Proprietarii de cafenele și Fiscul se luptă în instanță pentru TVA la cafea și ceai
Beatrice și Dragoș sunt împreuna de 5 ani și vorbesc foarte rar despre momentul în care vor merge în fața ofițerului de stare civilă. Recunosc că altele le sunt prioritățile acum.
Beatrice: Nu cred că am maturitatea emoțională, poate când o să fiu mai mare și mai matură.
- Vrei să realizezi alte lucruri înainte de căsătorie?
- Da, profesional mai întâi și apoi dragostea.
Dragoș: Cred că încă mai am de trăit până să ajung să-mi întemeiez o familie, dar na, cum a spus și iubita mea, trebuie să fim acolo ca să ne căsătorim. Cred că și situația financiară trebuie să-ți permită acest lucru. Nu putem să ne înhăităm la un drum pe care nu putem să mergem încă pe el. Ajungem și acolo.
Dacă în 1990 s-au oficiat circa 60 de mii de căsătorii între tinerii cu vârste cuprinse între 20 și 24 de ani, anul trecut numărul acestora a scăzut sub 10 mii. Tinerii își doresc acum mai multă stabilitate individuală, iar abia apoi se gândesc la viața în doi.
-Termin facultatea, după casă și restul vedem după.
-M-am gândit, dar momentan nu acum. Facultatea, apoi masterul, locul de muncă și casa, să fie totul stabil. Nu vreau să sar pașii.
- Nu cred că e momentul potrivit, am 21 de ani și deocamdată nu-mi trebuie.
- Ce dorești să realizezi înainte de căsătorie?
- Păi, jobul, cariera, astea-s cele mai importante, în ziua de azi e mult mai important să-ți faci o carieră și după să ne gândim la un viitor în familie.
Sociologii spun că femeia își dorește acum să-și facă o cariera, să se realizeze profesional, să experimenteze mai multe relații și abia după vârsta de 35, 40 de ani vrea să devină mamă și soție.
Drept urmare, în ultimii ani a crescut numărul persoanelor trecute de 50 de ani care se căsătoresc. Este și cazul Adrianei și al lui Mihai, care trăiesc o frumoasă poveste de dragoste de 9 ani, iar în această vară au decis să-și unească destinele.
Adriana: Din prima zi a zis că o să fii soția mea, dar eu am luat-o în glumă și chiar a fost adevărat.
Mihai: Ne-am cunoscut pe internet, eu constănțean, ea orădeancă și ne-am mutat împreună. Să fim în rând cu lumea și noi, că așa e bine.
- Și cum e?
- Sunt mulțumită, mă bucur că l-am cunoscut și chiar mă face fericită în tot momentul.
Gabriela Iordachiță - sociolog: Iau decizia de a se căsători în primul rând pentru protecția care este oferită de lege, codul familiei, în al doilea rând este vorba de o securitate a lor, a fi sigur că dacă te îmbolnăvești, dacă ți-e rău, ai pe cineva lângă tine care este și obligat legal să facă acest lucru, să-ți fie alături.
Potrivit datelor INS, avem aproape un milion de cupluri care locuiesc în uniune consensuală, fără a fi căsătorite.
Editor : A.P.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News