Live

Explicațiile Poliției privind încătușarea protestatarului Cristian Dide

Data actualizării: Data publicării:

Cristian Mihai Dide, tânărul care a proiectat mesajul #rezist pe Muzeul de Artă din Capitală vineri seară, cu ocazia festivalului Spotlight, a fost amendat pentru că ar fi refuzat să se legitimeze, ar fi folosit expresii injurioase şi ar fi avut un comportament prin care a tulburat ordinea şi liniştea publică, a informat, luni, Poliţia Capitalei.

„Poliţiştii care s-au deplasat la adresă au răspuns unei solicitări formulate prin sistem 112 şi, aşa cum este bine cunoscut, poliţiştii au obligaţia de a răspunde la orice apel de urgenţă. Primul pas într-un asemenea caz este legitimarea persoanei/persoanelor găsite în locaţia indicată în apel. În situaţia în care persoana refuză legitimarea, ne aflăm în situaţia prevăzută de art.2, pct.31 din Legea nr.61/1991, reprezentând contravenţie 'refuzul unei persoane de a da relaţii pentru stabilirea identităţii sale, de a se legitima cu actul de identitate sau de a se prezenta la sediul poliţiei, la cererea ori la invitaţia justificată a organelor de urmărire penală sau de menţinere a ordinii publice, aflate în exercitarea atribuţiilor de serviciu'”, se precizează în comunicatul Direcţiei Generale a Poliţiei Municipiului Bucureşti.

Aceeași sursă arată că persoana a fost sancţionată contravenţional şi pentru că ar fi adresat expresii injurioase, contravenţie prevăzută tot în actul normativ menţionat anterior, la art.2, pct.1 - „săvârşirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, ameninţări cu acte de violenţă împotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natură să tulbure ordinea şi liniştea publică sau să provoace indignarea cetăţenilor ori să lezeze demnitatea şi onoarea acestora sau a instituţiilor publice”.

„Având în vedere situaţia concretă şi faptul că persoana a refuzat să prezinte un act de identitate, a fost necesară imobilizarea sa şi conducerea la secţia de poliţie, măsură aplicată în conformitate cu Legea nr. 218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, în cazul respectiv a fost necesară imobilizarea persoanei ţinând cont şi de caracteristica zonei, şi anume o terasă exterioară de la etajul opt al unui bloc de locuinţe, orice bruscare, orice pierdere de echilibru putând avea consecinţe deosebit de grave pentru toţi cei prezenţi.

„Concluzionăm că poliţiştii au acţionat în deplină legalitate, au intervenit în urma unui apel în sistem 112 şi au aplicat măsurile în conformitate cu actele normative menţionate”, mai precizează Poliţia.

Sursă: Agerpres

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un polițist de 23 de ani a murit după ce a căzut de la etajul trei al unui bloc din București. Ce spune Poliția Capitalei

EUROPOL acuză că Poliția Capitalei se restructurează pe WhatsApp. Ce spun reprezentanții DGPMB

Tânără din București, reținută după ce a luat imprimanta unor polițiști rutieri care o sancționaseră

Fosta iubită a lui Radu Mazăre, Mădălina Pamfile, a fost prinsă băută la volan. Ea a fost încătușată după ce a devenit „agresivă”

Partenerii noștri