Live

Dosarele românilor care nu se soluționează de 17 ani

Data publicării:

Restituirea locuinţelor pare o misiune imposibilă pentru români. Peste 25.000 de oameni care cer despăgubiri pentru naţionalizarea propriilor locuinţe în regimul comunist mai au o singură lună să dea ANRP în judecată. În caz contrar, dosarele lor nu vor avea prioritate şi pot aştepta chiar şi ani întregi un răspuns.

De aproape două decenii, Gabriel Mincu se află într-o luptă continuă cu statul român. El cere să fie despăgubit, după ce comuniştii au transformat terenul mătuşii sale în „bun de consum al poporului”.

Din 2000 m-am judecat până în 2011. Am câștigat în 2011 definitivi și irevocabil. Am depus întâmpinări la ANRP de 5-6 ori și ultima dată mi-a scris că actele se țin la ei 60 de luni. Aceste 60 de luni expirau pe data de 5 august 2018”, spune Gabriel Mincu, petent.

De cealaltă parte, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor îşi apără subalternii.

Nu zic că nu se poate întâmpla, dar înseamnă că este o problemă administrativă, că nu se ştie de această hotărâre. Se plânge multă lume şi eu m-aş plânge, dar să ştiţi că este multă muncă acolo şi e grea. Chiar se fac sute de dosare pe lună”, afirmă George Băeșu.

Datele statistice publicate pe site-ul ANRP îl contrazic însă, pe şeful instituţiei.

Până la data de 12.02.2018, la Secretariatul Comisiei Naţionale pentru Compensarea Imobilelor erau înregistrate peste 62 de mii de dosare, dintre care mai bine de 25.500 erau soluționate. Un simplu calcul matematic arată că pentru celelalte cauze ar fi nevoie de 4 ani de acum înainte, presupunând că se respectă regulamentul în vigoare, conform căruia în fiecare lună trebuie rezolvate 700 de dosare.

Iar cei care încă nu dat instituţia în judecată până acum, ar trebui să se grăbească, avertizeză avocaţii.

Au la dispoziţie ca până pe 20 noiembrie 2018, sa acţioneze în instanţă pentru a-şi valorifica dreptul. Sunt proprietari care așteapta de 17 ani să le fie soluționat dosarul la CNCI. S-a ajuns la a doua sau a treia generatie”, afirmă Andreea Saveli, avocat specializat în despăgubiri.

În 1950, comuniştii treceau mii de locuinţe, terenuri şi întreprinderi în domeniul statului, fără a le acorda oamenilor vreun fel de despăgubire. După căderea dictaturii, românii au cerut statului acele terenuri înapoi. Aşa a apărut în 2005 Autoritatea Naţională Pentru Restituirea Proprietăţilor, care a fost scena mai multor scandaluri în ultimii ani, după ce procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au deschis nu mai puţin de şapte anchete în care angajaţi de-ai instituţiei sunt acuzaţi că au analizat cu prioritate anumite dosare şi că le-au supraevaluat. Magistraţii spun că în acest fel, statul român a fost păgubit cu aproape 200 de milioane de euro.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

35 de ani de la Revoluție: Balconul Operei din Timișoara s-a umplut de oameni, la aceeași oră când oamenii strigau în 1989 „Libertate”

Toți elevii de liceu, din clasele a XII-a și a XIII-a, vor studia „Istoria comunismului din România”

Cazul uciderii disidentului Gheorghe Ursu poate fi rejudecat. Torționarii acestuia fuseseră achitați

Ochiul lui Sauron în Silicon Valley: De teama apocalipsei și a hoților, elita americană își transformă casele în buncăre militare

Partenerii noștri