Live

DOCUMENT. Ce prevede proiectul noii legi a pensiilor. Vârstă de pensionare egală pentru femei și bărbați

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Inquam Photos / Bogdan Buda

Ministerul Muncii a finalizat proiectul noii legi a pensiilor, document care urmează să fie prezentat azi în cadrul unei ședinte a coaliției de guvernare.  Legea, care este asumată prin PNRR, are la bază mai multe principii, printre care cel al obligativităţii, al contributivităţii, al egalităţii sau al stabilității asigurării la sistemul public de pensii. Premierul Marcel Ciolacu vrea ca legea să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2024.

„Persoanele fizice şi juridice au, conform legii, obligaţia de a participa la sistemul public de pensii, drepturile de asigurări sociale exercitându-se corelativ cu îndeplinirea obligaţiilor” (principiul obligativităţii), se arată în capitolul introductiv al proiectului de lege.

„Asigurații care au realizat cel puțin stagiul minim de cotizare în sistemul public de pensii beneficiază de tratament nediscriminatoriu, în ceea ce priveşte drepturile şi obligaţiile prevăzute de lege”, prevede un alt principiu, al egalităţii, definit în proiect.

Proiectul legii pensiilor poate fi citit integral aici:

Proiect-Legea-Pensiilor

De asemenea, pentru stagiul de cotizare contributiv realizat peste 25 de ani contributivi, se acordă un număr suplimentar de puncte de pensie, mai prevede principiul stabilității asigurării la sistemul public de pensii, conținut în proiect.

Un alt articol al viitoarei legi prevede egalizarea vârstei de pensionare pentru femei și bărbați, la 65 de ani, obiectiv asumat în PNRR.

„Art. 47 - (1) Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani atât pentru bărbaţi, cât și pentru femei”.

Stagiul minim de cotizare contributiv, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, este de 15 ani. Stagiul complet de cotizare contributiv este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.

De asemenea, persoanele care doresc să rămână în activitate și după vârsta pensionării pot face acest lucru, cu acordul angajatorului, până la 70 de ani.

„Art. 46 (2) - Persoanele asigurate în sistemul public de pensii care îndeplinesc condițiile de înscriere la pensie prevăzute la alin. (1) pot opta pentru menținerea în activitate, anual, cu acordul angajatorului, până la împlinirea vârstei de 70 de ani.”

Editor : Bogdan Păcurar

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Alocația complementară sau venitul minim de incluziune. Ce este și cum se poate obține sprijin financiar pentru susținerea familiei

Sindicaliștii din Energie protestează împotriva noii legi a pensiilor: „Pune în pericol lucrătorii din domeniul nuclear”

Sindicaliștii din Energie anunță proteste. Noua lege a pensiilor pune în pericol angajații din domeniul nuclear, acuză ei

Legea pensiilor militare a fost contestată la Curtea Constituțională de Avocatul Poporului

Partenerii noștri