Live

De ce preferă românii să se îndatoreze pentru o casă în loc să fie chiriași?

Mădălina Chițu Data actualizării: Data publicării:
Foto: Guliver/GettyImages

Românii au un simț al proprietății foarte bine dezvoltat. Lucru dovedit și de un studiu realizat la nivel internațional. Datele cercetării arată că, dintre europeni, suntem cei mai interesați să economisim pentru a ne cumpăra o casă, chiar și în condițiile în care prețurile la proprietățile imobiliare au crescut.

Românii preferă să fie proprietari, în loc să închirieze o locuință. Cumpărarea unei locuințe reprezintă o prioritate. Cei mai mulți anticipează că vor avea propria casă până la 34 de ani.

Acesta este și cazul lui Sorin care a plătit deja un avans pentru apartamentul mult visat.

„Să fie o suprafaţă cât de cât să pot să locuiesc confortabil, să am o cameră separată pentru copilul meu, o fetiţă, ca să aibă şi ea o cameră separată, eu cu soţia o cameră separată. De ce să dau banii cu chirie, mai bine mă duc şi îmi plătesc casa mea pentru viitorul meu şi al familiei, bineînţeles”, spune Sorin.

O casă, visul cel mai mare al românilor

Așa gândesc majoritatea românilor. Un studiu internațional arată că 84% dintre conaționali consideră că este mai rentabil să îşi cumpere o locuinţă proprie decât să stea cu chirie. Cifra este mult peste media europeană. Cercetarea mai arată că doar 56% dintre români ar plasa un alt obiectiv financiar înaintea celui de a strânge bani pentru o casă - sub media europeană.

„Eu cred că românii au un simț dezvoltat al proprietății și generat de tradiție, de istoria noaastră milenară, de obiceiurile pe care le avem din străbuni. Celebrul Noi vrem pământ se transferă și către generațiile următoare, se transferă către toți cei care astăzi nu au o proprietate și doresc, pe bună dreptate, să aibă o casă”, explică Adrian Bența, consultant financiar.

Iar asta a făcut ca cererea de locuințe să fie tot mai mare în ultimii ani, spun dezvoltatorii imobiliari.

Majoritatea achizițiilor imobiliare sunt făcute de tineri

„La acest moment majoritatea achizițiilor sunt făcute de către tineri. E vorba despre tinerii care se mută din orașele mai mici sau din zona rurală către orașele principale. Din acest motiv asistăm la un fenomen de urbanizare prin care tinerii migrează din orașele mici către orașele principale ale României. Vorbim de tineri cu vârste cuprinse între 25 de ani- 35, de familii tinere și în principal de persoane tinere care sunt dispuse la migrare către o forță de muncă mai bine remunerată”, arată Bogdan Ivan, de la Asociația Dezvoltatorilor Imobiliari din România.

Faptul că nivelul chiriei lunare este de multe ori similar cu al ratei la bancă îi determină pe cei mai mulți conaționaționali să devină proprietari. În acest context, țara noastră este pe primul loc în UE când vine vorba despre numărul de proprietari de locuinţe. Din cele aproape 9 milioane de locuințe din România, 96 la sută sunt locuite de proprietari și doar patru la sută sunt date spre închiriere.

Editare web: Luana Păvălucă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Protest uriaș pe străzile din Madrid. Mii de spanioli au cerut prețuri mai mici la locuințe

„Casă de vis” sau „poveste de groază”: Ce au pățit oamenii care și-au cumpărat locuințe abandonate la oraș cu doar 1 dolar

Scumpiri uriașe pe piața imobiliară. Orașul unde proprietarii cer chirii mai mari chiar și cu 40% față de anul trecut

Criza imobiliară a sufocat clasa de mijloc în țările dezvoltate. De ce au explodat prețurile locuințelor în marile orașe din Europa

Partenerii noștri