De ce oamenii coc pâine în timpul pandemiei
Cererea de drojdie a crescut puternic în ultima perioadă, pe măsură ce tot mai mulți oameni au început să facă pâine acasă, odată cu începere măsurilor de distanțare socială. Cu toate acestea, acest procesul coacerii unei pâini ar putea însemna mai mult decât obținerea unui produs alimentar, scrie CNN.
"Producem drojdie pe cât de repede putem, însă cererea este fără precedent", scrie compania americană Red Star Yeast pe site-ul său. "Nimeni nu ar fi putut prezice anul trecut că drojdia va dispărea de pe rafturi atât de repede". Distribuitorii de produse de copt din Franța, Italia, Canada sau Elveția susțin același lucru.
Constituirea de provizii nu este ceva neobișnuit, mai ales că multe țări au impus deja restricții privind exportul de cereale. Cu toate acestea, pâinea este un produs care se găsește în continuare în comerț, iar numărul mare de fotografii cu pâini, chifle și baghete franțuzești de pe rețelele de socializare demonstrează că majoritatea celor care coc astfel de produse nu își păstrează proviziile de ingrediente pentru vremuri mai grele.
Mai degrabă, pentru cei aflați în locuințe, care nu pot schimba sau influența desfășurarea situației, coacerea pâinii oferă o evadare și este o sarcină care îl implică pe om în totalitate.
Acest proces totodată reprezintă o detașare de la obiceiul constant de dezinfectare: coacerea unei pâini se face prin contact cu microorganismele din drojdie, hrănirea acestora cu făină și trezirea drojdiei prin căldură.
"Este amuzant pentru că în urmă cu o lună, toată lumea încerca să aibă o dietă fără gluten. Acum, deodată, toată lumea coace", spune Maddalena Borsato, cercetător la Universitea de Științe Gastronomice din Torino și fost brutar la unele dintre cele mai faimoase patiserii din Italia.
În Italia și Franța, unde există numeroase brutării, acest obicei nou de a coace pâine acasă este cu atât mai neobișnuit. Borsato este de părere că este vorba de un gest de solidaritate în perioada de distanțare socială.
"Este ceva ce nu faci doar pentru tine, faci și pentru ceilalți", spune ea. "Toată lumea coace și postează și distribuie fotografii cu pâine lor. Nu o pot împărți fizic, așa că fac asta într-un mod simbolic".
Editor web: V.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News