De ce mitul că banii nu aduc fericirea este fals pentru cei mai mulți dintre noi
Pentru cei mai mulți oameni, banii chiar pot să aducă fericirea, după cum arată un nou studiu citat de Insider.
Însă, nu toată lumea este mai fericită pe măsură ce venitul lor crește, potrivit studiului condus de cercetătorul în psihologie Matthew Killingsworth de la Școala Wharton a Universității din Pennsylvania, psihologul și câștigătorul premiului Nobel Daniel Kahneman și psihologul Barbara Mellers.
Membrii celui mai nefericit dintre grupuri își ating limita fericirii atunci când ajung să câștige 100.000 de dolari pe an, potrivit cercetării.
Studiul a fost o încercare a cercetătorilor de a găsi un numitor comun între două studii realizate separat de Killingsworth, respectiv Kahneman. Mellers a jucat rolul de arbitru.
Kahneman și Angus Deaton au descoperit în 2010 că fericirea crește treptat în același timp cu veniturile până la o anumită sumă, după care se oprește.
Cercetătorii au concluzionat că, în medie, bunăstarea emoțională crește până când oamenii reușesc să câștige între 60.000 și 90.000 de dolari pe an. Pentru a realiza studiul, cercetătorii au folosit un sondaj la care au participat 1.000 de americani în perioada 2008-2009.
Fericirea se plafonează la venitul de 100.000 de dolari pe an pentru 15-20% dintre oameni
Spre deosebire de Kahneman, Killingsworth a publicat un studiu în 2021 din care reieșea că fericirea crește mereu odată cu venitul. Cu alte cuvinte, cercetătorul a descoperit că nu există o limită superioară a fericirii, ceea ce contrazice dezvăluirile lui Kahneman.
Killingsworth a ajuns la această concluzie după ce a analizat niște clasamente ale fericirii făcute de 33.000 de americani care au contribuit la studiu folosind o aplicație de telefon.
Într-o reanalizare a datelor obținute în cele două studii anterioare, Killingsworth, Kahneman și Mellers au descoperit că plafonul fericirii există doar în rândul a 15-20% dintre oamenii care sunt cel mai puțin fericiți.
Fericirea lor „crește repede” în partea inferioară a intervalului veniturilor, înainte de a se „plafona abrupt la 100.000 de dolari la aproape 0”, au scris cercetătorii.
Printre cele mai nefericite dintre persoanele cu venituri mari, mai mulți bani nu înseamnă mai puțină suferință
În acel punct, „suferințele care rămân”, provocate de lucruri precum o inimă frântă, pierderea unei persoane dragi sau depresia clinică, „nu sunt ameliorate de creșterea venitului”.
Pentru restul populației, însă, fericirea „crește constant” odată cu venitul, după cum au descoperit cercetătorii. Pentru cei mai joviali dintre oameni, fericirea crește într-un ritm accelerat după atingerea pragului de 100.000 de dolari.
„În intervalul inferior al veniturilor, persoanele nefericite au de câștigat mai mult dintr-un venit mai mare decât persoanele fericite”, au scris cercetătorii. „Cu alte cuvinte, baza distribuției fericirii crește mult mai repede decât vârful în acel interval al veniturilor. Tendința se inversează pentru veniturile mai mari, unde persoanele foarte fericite au de câștigat mai mult din venituri mai mari decât persoanele nefericite.”
Killingsworth, Kahneman și Mellers au adăugat, însă, că legătura dintre venit și bunăstare este una „slabă”, cu toată că, statistic vorbind, este importantă.
În studiul din 2010, Kahneman și Deaton au descoperit că o diferență de patru ori mai mare între venituri are cam același efect asupra fericirii ca atunci când trebuie să ai grijă de cineva sau când vine weekendul, de două ori mai mare decât atunci când te căsătorești și mai puțin de o treime din efectul unei dureri de cap.
Editor : Raul Nețoiu
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News