Live

„Dacă mor, mor, asta e!” De ce preferă românii să traverseze neregulamentar

Data actualizării: Data publicării:

"Mă grăbesc, nu mi-e teamă, nici nu mi-am dat seama". Sunt cele mai frecvente răspunsuri date de pietoni la întrebarea "De ce ați traversat neregulamentar?". Mulți nu conștientizează cât de grav e gestul lor și ce efecte poate avea. Anul trecut, doar în București, s-au înregistrat 146 de accidente rutiere din cauza traversărilor neregulamentare. Bilanțul: 22 de morți și 124 de răniți grav. Urmează un nou reportaj din campania "România NEbunului Simț".

-Românul e încăpățânat, că așa e românul..

-Dacă mor, mor, asta e!

Graba sau neatenția îi fac pe unii pietoni să treacă strada , chiar dacă semaforul este încă roșu. Așa se face că trecerea neregulamentară este una dintre principalele cauze ale accidentelor rutiere.

-Nu vă e frică doamnă să treceți pe roșu?

-Am îndrăznit acum, dar niciodată nu mă aventurez.

-Dar vă grabiți?

-Da, da, am un nepoțel în casă.

-Nu vă e teamă?

-Nu, mă grăbesc..

-De ce credeți că românii traversează pe unde apucă?

Răzvan Pascu - consultant turism: Cred că ține de mai multe lucruri, de educație în principal.

Răzvan Pascu - consultant turism: În România, ai senzația întotdeauna că lucrurile pot merge si așa și că orice a fi, nu ți se poate întâmpla ție, inclusiv să primești o amendă.

-Ba da, știam că asta o să mă întrebați... Mi-e frică, da, dar tocmai adrenalina m-a făcut să traversez. Am greșit și nu am făcut bine...

Răzvan Pascu - consultant turism: Exemplul cel mai bun este poate SUA, amenzile se aplică, nu știi de unde apare poliția, nu știi ce cameră te filmează... Și poate că asta e o metodă ca să începem și noi să respectăm cumva mai mult regulile.

Claudiu Costea - purtător de cuvânt Brigada Rutieră: În acest moment, pentru traversarea neregulemantară, la culoare roșie a semaforului, se aplică o amendă cuprinsă între 2 sau 3 puncte. Cuantumul punctului de amendă este de 145 de lei.

Claudiu Costea - purtător de cuvânt Brigada Rutieră: Principala cauză generatoare de accidente rutiere în București este traversarea neregulamentară. Anul trecut au fost peste 146 de accidente, soldate cu 22 de decedați și 124 de persoane rănite grav. Cele mai grave situații sunt când pietonii traversează în loc nepermis.

-Doamnă , nu vă e frică să traversați așa, că e periculos? De ce ați traversat pe aici?

-Este, dar ce să facem...

-Aveți și pasaj.

-E mult de mers și nu pot.

-Păi și e mai simplu să săriți așa, poate să vină o mașină..

-E periculos, dar e mult de mers... Și mă uit să nu treacă vreo mașină.

-De ce nu fac o trecere de pietoni pe aici? Dacă știe că lumea de la piață s-a obișnuit să treacă pe aici..

-Dacă dumneastră vă grăbiți și nu mai prindeți ceva, un autobuz.. Dacă vă calcă mașina, unde vă mai grăbiți?

-E riscul meseriei.

-Care meserie, de pieton?

-Dacă au cei 7 ani de acasă, mai merg 7 metri și se opresc la trecerea de pietoni. Dar românul e încăpățânat.

Teodora Iacob - jurnalist Digi24: Pentru că știu că ați călătorit foarte mult, vreau să vă întreb de ce credeți că românii atunci când trec granița se responsabilizează imediat și trec pe unde trebuie?

Răzvan Pascu - consultant turism: Asta e chiar o întrebare foarte bună și corectă. Nu peste tot se respectă regulile, dar in funcție de țara în care călătoresc, își schimbă sau nu modul de a respecta regulile. Dacă e o țară în care nici locuitorii de acolo nu respectă regulile, în America de Sud, Peru, Argentina, Africa , dacă vorbim de un oraș în care toată lumea trece peste tot, și românii vor trece la fel, peste tot. Dacă vorbim de SUA, unde și pe autostradă lumea merge cu viteza maxim legală, pentru că știu că vor primi amendă. Deci totul ține de bani, nimeni nu va traversa neregulmantar. Dacă vorbim de orașele dezvoltate din Europa, de exemplu la Londra, unde sunt camere de supraveghere, la fel, regulile se vor respecta. Dacă vorbim de Grecia, Bulgaria, regulile nu se mai respectă, merge și așa.

Vatman: Se pun singuri în pericol, nu îi punem noi. Da... Au pus gard și degeaba. Probabil pentru că se grăbesc, altă explicație nu există...

Pieton: Nu e deloc periculos, și dacă mor, mor, asta e... Dacă nu se respectă nicio regulă în România, nici noi nu respectăm, nu? Regulile sunt făcute pentru a fi încălcate...

Răzvan Pascu - consultant turism: Vorbim de teamă, frica de a primi amenzi, primul lucru, poate cel mai important, și al doilea e respectul, dar ăsta e cazul extrem. Și aici mă refer la Japonia, unde oamenii nu trec strada neregulementar, din respect față de ceilalți. Mi-aduc aminte că eram în Japonia, pe o străduță de 3 metri, era roșu, nu venea nicio mașină... Eram cu un grup de români și aș fi trecut, dar nu trecea nimeni și îți era jenă de oameni să nu le respecți regulile.

Editor web: Alina Popescu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Accident grav: O femeie a fost lovită de două mașini la rând. Victima ar fi traversat neregulamentar

Ce scuze folosesc pietonii prinși traversând neregulamentar. "Vin de la doctor și nu văd. Am zis să ies mai repede"

NEbunul-simț față de monumentele istorice. „Băi, știi unde am scris eu c-o iubesc? Pe Sfinx, mă!”

Unde poate duce un comentariu răutăcios pe rețelele sociale. Cum au afectat-o pe polițista Geta jignirile de pe Facebook

Partenerii noștri