Video Cumpărăturile în exces pot ascunde o boală: FOMO sau teama de a nu rata ceva important, precum Black Friday. Cum putem evita „capcana”
Cumpărăturile nu corespund întotdeauna nevoilor reale. În unele cazuri, sunt un mecanism de compensare a anxietății și a stimei de sine scăzute, spun specialiștii. Fără a ne da seama, putem ajunge la shopping compulsiv sau dependență. Acesta este fenomenul pe care psihologii îl numesc FOMO sau frica de a nu rata o ocazie importanta, cum este Black Friday.
Lovitură dură pentru românii care dau comenzi pe Shein și Temu
Boloș e nemulțumit după ultima vizită în piață
Cumpărăturile la sat sunt mai scumpe decât la oraș
Cum îi dai seama de ofertele false de Black Friday
Cum poți să prinzi cele mai bune oferte de Black Friday
Oferte turistice în vacanța de toamnă a elevilor
Scandal la mall între agenții de pază și o tânără fără mască
Maratonul cumpărăturilor pentru masa de Revelion
"- Sunt foarte bune, foarte multe și sunt copleșitoare!
- Am și cumpărat și probabil că o să mai cumpăr, din păcate pentru portofelul meu.
- Aveți idee cât ați cheltuit până acum? Nu și nu vreau să mă uit...", spune o doamnă.
"Pentru mulți consumatori, reducerea vizibilă a prețurilor activează o dorință de achiziție chiar și pentru lucruri neesențiale. În primul rând, pentru cei care doresc să evite această capcană, planificarea și bugetarea unui buget ferm", spune Bogdan Stoian, psiholog.
David are 20 de ani, este student la Politehnică și de curând s-a mutat singur în București. Pentru el, prioritar nu este să fie în trend, ci să cumpere ce are cu adevărat nevoie.
"De când m-am mutat trebuie să iau și eu lucruri în casă, nu? Ce fac?! Îmi iau numai telefon și-mi gătește telefonul? Îmi dă telefonul de mâncare?! Nu-mi dă... Mentalitatea românului: in loc să cumpărăm în timpul anului, când sunt reduceri pe bune, cumpărăm când e Black Friday și ei umflă prețurile...", e de părere David.
Am întâlnit-o și pe Ana Maria, din Timișoara. Are 27 de ani și este pasionată de haine. Din proprie experiență, știe cum să gestioneze Black Friday ca să nu cumpere compulsiv, iar anul acesta și-a alocat un buget de 1.000 de lei peste care nu vrea să treacă.
"Am o listă bine pusă la punct cu articole vestimentare pe care vreau să le achizționez", spune Ana Maria Călușariu.
În această perioadă, autoritățile ne avertizează că putem fi păcăliți și jefuiți ușor dacă, nu suntem atenți și dacă oferim datele personale site-urilor false.
"Și aici este bine de precizat și de înțeles faptul că în majoritatea cazurilor site-urile oficiale, instituțiile bancare nu recurg la transmiterea de link-uri sau sms-uri prin care să ceară date de autentificare", precizează comisar șef de poliție, Daniel Alexandru Radu, directorul de comunicare al Poliției Române.
De ofertele micinoase ne putem feri verificând prețurile pe comparatoarele online.
Reporteri: Maria Coman, Mihai Vălușescu
Operatori: Cătălin Mihalache, Mihai Pop
Editor : Izabela Zaharia
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News