Live

Video Cum va arăta noul buletin cu CIP, care include amprente și imaginea facială, și ce funcții va avea

Data actualizării: Data publicării:
Românii vor putea solicita cartea de identitate electronică din luna august. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Din august, românii vor avea carte de identitate electronică, de mărimea unui card bancar. În premieră, buletinul va conține un CIP, dar și elemente de securitate suplimentare, ca în Belgia sau Germania. Noul buletin ne va scăpa de mersul la ghișeu pentru a obține diferite acte, promit oficialii din Ministerul de Interne, care lucrează acum la proiectarea lui, pentru că va conține o cheie criptografică și ne vom putea loga în sistemele informatice ale statului.

Anual, zeci de acte falsificate sunt descoperite de către Direcția pentru Evidența Persoanelor. Din august, acest lucru nu se va mai întâmpla pentru că noul buletin electronic va fi greu de contrafăcut precizează specialiștii de la Ministerul de Interne.

Buletinul actual este confecționat după o tehnologie din anii '90, ceea ce îl face extrem de ușor de falsificat. România a fost obligată de Uniune Europeană să întărească măsurile de securitate.

"În cadrul cipului trebuie inserate imaginea a două amprente și imaginea facială a persoanei, respectiv fotografia persoanei",  a explicat chestorul Cătălin Giulescu, directorul Direcției pentru Evidența Persoanelor din cadrul MAI.

Cum va arăta noul buletin electronic, emis din 2 august

Direcția pentru Evidența Persoanelor lucrează deja la proiectarea noului act. Primul buletin electronic va fi emis pe 2 august anul acesta.

"Pe față vom avea in primul rand însemnele Uniunii Europene, cele 12 steluțe galbene, iar în interiorul acestora va fi însemnul statului emitent. Numele prenumele, CNP-ul, data nașterii, data expirării, seria și numărul și emitentul. Pe verso vom avea data emiterii și domiciliul. În acest moment discutăm de tipărirea domiciliului pe cartea electronică", mai spune chestorul Cătălin Giulescu.

Ce servicii sunt disponibile de la distanță cu buletinul cu CIP

Cei cărora le expiră actul de identitate vor primi noul buletin electronic și vor avea unele avantaje. Iar cei care nu doresc un document cu CIP, pot opta pentru buletinul simplu, doar că nu vor mai putea călători în baza lui în afara granițelor.

"Putem vorbi de servicii de înmatriculare, de eliberarea cazierului judiciar, plata taxelor și a impozitelor de la distanță doar utilizând cartea electronică pentru a te autentifica în sistemele informatice. Deci, persoana care solicita accesul la un serviciu nu mai trebuie să mearga la ghișeu să facă dovada legitimării, ci prin cartea electronică identitatea îi va fi certificată și i se va permite accesul la servicii de la distanță", a mai precizat directorul Direcției pentru Evidența Persoanelor.

În premieră și copiii vor putea avea buletin electronic, indiferent de vârstă, la solicitarea părinților. Taxa pentru noul act va fi de cel puțin 15 euro.

Editor : Alexandra Andronie

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

VIDEO ”Cel mai jenant moment din 2024”: O femeie a făcut un copil să plângă cu un gest inexplicabil și a urmat un ”final incredibil”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Legea buletinului electronic a fost promulgată de Klaus Iohannis

Fără taxe la eliberarea cărții de identitate electronice. Ce s-a decis în ședința de guvern

Guvern: Cărţile de identitate normale emise după 31 decembrie pot fi folosite ca documente de călătorie în străinătate

O comună din Brașov cu puţin peste 2.000 de locuitori va avea propriul serviciu de Evidenţa Populaţiei

Partenerii noștri