Cum se face reforma pensiilor speciale: vârsta de pensionare pentru „speciali” va crește cu 6 luni pe an
Avem în exclusivitate toate datele din legea pensiilor speciale. Potrivit surselor citate de jurnalistul Digi24 Anca Orheian, schimbările vor fi făcute etapizat, pe o perioadă de 10 ani, şi presupun creşterea vârstei de pensionare, dar şi reducerea cuantumului pensiilor, în raport cu veniturile brute. Nicio pensie nu va fi mai mare decât salariul luat în mână, nu va mai fi permis să iei o pensie specială după doar câțiva ani de muncă într-un anumit domeniu, şi nu se va mai calcula pensia după media câtorva luni, mai bine plătite şi cu sporuri.
Șase din 10 români sunt nemulțumiți la locul de muncă. Ce îi deranjează cel mai des pe angajați
România, codașă la numărul de contracte de muncă part-time
Cea mai mare pensie specială din România depășește 25.000 lei
Guvernul crește salariul minim
Salarii mai mari din 1 iulie pentru aproape 1,8 milioane de români
Caz șocant în Drobeta-Turnu Severin
20% dintre tinerii români nici nu învață, nici nu muncesc
Cât câștigă asistentele și infirmierele
Mai mulți angajați dintr-o primărie s-au autosuspendat din funcții, după ce primarul a anunțat că îi va verifica cu etilotestul
Anca Orheian, jurnalist Digi24: Regulile privind pensiile speciale vor fi schimbate etapizat, în următorii 10 ani. Practic, o să fie vorba despre un proiect de lege care va trece de Guvern și va ajunge la dezbatere în Parlament.
Ce se schimbă mai exact.
Vorbim despre vârsta de pensionare, care va crește cu șase luni în fiecare an, până când ajunge la 65 de ani.
De asemenea, pensia pentru vechime va scădea în proporție, de la 80% din venitul brut, cât este în prezent, până la 65%.
Tot etapizat, va scădea cu 1,5% în fiecare an.
Vechimea crește la 30 de ani, pentru toate categoriile, dar interesant de menționat că vechimea obligatorie în domeniul care, de altfel, și oferă pensia specială, va ajunge 20 de ani.
La funcționarii parlamentari este, de exemplu, de doar 4 ani, ceilalți ani pot să lucreze în cu totul alte domenii, dar totuși beneficiază de pensie specială.
Beneficiile pentru cei care lucrează mai mult de 30 de ani cresc procentual cu 1% până când ajung la 75%, iar perioada din care se calculează o medie, din care se face acea pensie specială, va fi 5 ani consecutivi din ultimii 10 ani de activtate.
La diplomați, spre exemplu, în acest moment se calculează pensia specială în funcție de ultima lună de activitate. Se mai face media câtorva luni, cele în care salariile sunt mai mari, există sporuri mai mari, dar și se ține cont de venitul brut, nu de cel net. Motiv pentru care, în multe cazuri, pensia ajungea să fie mai mare chiar decât salariul în plată. Nu va mai fi vorba despre așa ceva de acum înainte.
Și indexarea va urma să fie făcută la fel ca în sistemul național de pensii.
Cine sunt cei vizați de aceste modificări? Personalul diplomatic și consular, funcționarii parlamentari, personalul aeronautic, procurori și judecători, personalul auxiliar din parchete și instanțe și angajați ai Curții de Conturi.
Militarii nu sunt trecuți aici, pentru că Banca Mondială a recomandat foarte clar, să nu intervină Guvernul la pensiile militare.
Dacă ar fi să ne luăm după declarațiile liderilor politici, vedem că nici la magistrați nu ar vrea neapărat să intervină. O să vedem aici dacă va fi luată o decizie politică.
Se va întâmpla așa? Dacă nu, vor suporta și aceștia regulile care sunt impuse acum pentru pensiile speciale.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News