Cum poți scăpa de amenzile de circulație

Amenzile scrise greşit sunt anulate în instanţă. Este decizia Curţii Supreme, conform căreia procesele-verbale care nu descriu suficient fapta sau au elemente lipsă vor fi anulate de judecători. Poliţiştii se apără şi spun că greşeala este omenească.

Amenzi rutiere uriașe de la 1 ianuarie

Tăierea pensiilor speciale, amânată de parlamentari până după alegeri. Scandal la discuțiile din comisia pentru muncă a Senatului

Răsturnare de situație în cazul bebelușului furat la Bacău. Tânăra susține că avea o înțelegere cu mama copilului. Imagini cu suspecta

O turistă de 18 ani din Iași a murit înecată în Lacul Frumoasa, Harghita, după ce a fugit speriată de un urs

O căprioară de la Grădina Zoologică din Craiova a murit după ce a fost hrănită de turiști
Restricții de circulație pe Valea Oltului. Traficul va fi oprit câte o oră, în mai multe intervale, luni și marți
Conclavul celor 135 de cardinali se pregătește pentru alegerea noului papă. Cine sunt favoriții
Preluarea Azomureș de către Romgaz. România și-ar putea asigura aproximativ 60% din necesarul de fertilizanți
Focar de pestă porcină africană în vestul României. Nouă localități din Timiș au fost izolate și puse sub supraveghere
Când primiți o amendă, citiți procesul-verbal de două ori! O greșeală făcută de poliţist vă poate scuti de la plata unor sume maride bani. O decizie a judecătorilor le vine în ajutor şoferilor.
Descrierea insuficientă a faptei atrage nulitatea relativă a procesului-verbal de constatare a contravenţiei, se spune în hotărârea instanţei supreme.
Florin Tîrnovan, avocat: „Salutam o astfel de decizie, deoarece era și normal în situațiile în care agentul constatator face anumite greșeli, să-i fie de ajutor cetățeanului”.
Specialiştii spun că şoferii trebuie să fie atenţi la acuzaţiile notate în procesul-verbal.
„Încadrarea faptei. Aici trebuie contravenienții să aibă în vedere și să verifice dacă fapta sancționată este încadrată în drept corect de către agentul constatator”, explică avocatul Tîrnovan.
Oamenii legii spun că greşeala este omenească.
Cosmin Andreica, lider sindicat Europol: „Locul faptei, de exemplu, sau descrierea faptei care este succintă și nu foarte bine dezvoltată sau, de multe ori, inclusiv aspecte ce țin de poziționarea în spațiu a locului faptei. Omisiunuile din cauza oboselii, a volumului mare de muncă”, enumeră sindicalistul câteva aspecte unde pot greși polițiștii.
Anularea amenzilor îi nemulţumeşte pe poliţişti.
„Anularea unor procese-verbale pentru niște motive care nu influenţau sub nicio formă starea de fapt genera nemulțumire în rândul polițiștilor”, spune Cosmin Andreica.
Legea spune că dintr-un proces-verbal nu trebuie să lipsească data şi locul unde acesta este încheiat. În plus, agentul trebuie să precizeze şi actul normativ prin care se sancţionează contravenţia.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News