Live

Cum este văzută România de copiii străini

Data actualizării: Data publicării:

 Ea este suedeză, el este englez. Ea a iubit România din prima clipă, el a împrumutat dragostea pentru ţara noastră de la tatăl său, un scoţian care ajută persoanele cu dizabilităţi. Iată povestea unor copii străini care se simt ca acasă în România.

Dubai, Moscova, Berlin, Istanbul, Stockholm. Sunt oraşe în care a trăit Milena până la vârsta de zece ani. De patru ani, s-a mutat la Bucureşti, iar oraşul de pe malul Dâmboviţei a urcat în sufletul ei, direct pe primul loc.

Milena Vergara: „Oamenii sunt foarte drăguţi, e foarte uşor pentru mine să merg în diferite locuri, mă simt foarte independentă.”

Ximena Reyes - mama Milenei: „Vezi în România familii care iau prânzul în weekend, vezi colegi la muncă care spun că îşi vor vizita părinţii în weekend. Asta e ceva ce are o mare valoare.”

Milena Vergara: „În România, ceva ce e foarte frumos şi nu e în alte ţări este parada, parada naţională. Aveţi poliţişti, pompieri, cai şi multă lume se adună şi e un eveniment mare şi frumos.”

Ximena Reyes - mama Milenei: „Am fost în multe locuri alte ţării şi încă suntem suprinşi că mai sunt atât de multe de văzut.”

Milena Vergara: „La ţară e foarte frumos, e conservat totul încă şi nu e fabricat sau artificial şi asta e ceva special legat de România.”

Milenei îi plac oamenii, peisajele şi obiceiurile româneşti. Spune că sunt autentice, aşa cum rar găseşti în altă parte pe glob.

Milena Vergara: „De exemplu, Moş Nicolae. E ceva românesc şi îmi place foarte mult. Conceptul de a-ţi lăsa ghetele la uşă e foarte drăguţ. Şi simt că în România poţi trăi bine şi natural, mâncarea aici e încă proaspătă la piaţă. Asta e ceva special, ce nu există în alte ţări.”

Ximena Reyes - mama Milenei: „Înainte să vin în România, am văzut un film şi am aflat că fiecare femeie îşi face singură ia. Şi, de fapt, nu e doar un model, ci spune o poveste. Şi o femeie a spus că uneori laşi una fără să o termini pentru că nu îţi închei povestea vieţii.”

Milena Vergara: „Eu doar am locuit aici patru ani, dar simt că pot să îi înţeleg pe ceilalţi români şi eu mă simt puţin româncă.”

Melissa este un alt copil care iubeşte România. Este pe jumătate turcoaică, dar simte că cealaltă jumătate, cea română, o defineşte mai mult.

Melissa Aydogan: „Românii sunt buni, generoşi, darnici. Mi se pare că sunt mai calmi decât turcii. Turcii se supără mai uşor decât românii.”

Cel mai mult în România îi plac munţii, cărora le simte lipsa cât timp se află la bunici, în Turcia.

Melissa Aydogan: „Îmi place să schiez şi am fost în Predeal şi în Poiana Braşov la schi. Îmi place Bucovina, că am fost într-o tabără şi îmi place Moldova în general. Îmi place că tradiţia e la fel cum a fost înainte. Dacă ar trebui să descriu România într-un singur cuvânt, ar fi frumoasă.”

Şi George, un puşti simpatic de nouă ani, simte româneşte. S-a născut în Marea Britanie, dar trăieşte la noi în ţară.

George Platt: „Aş descrie România ca o ţară în care te simţi ca acasă, drăguţ, zgomotos, dar şi liniştit şi, de asemenea, drept o ţară veselă, de lângă Rusia. Singurul lucru care nu îmi place sunt oamenii nebuni şi cred că vreau să schimb străzile ca să nu mai fie la fel de mult trafic.”

Tatăl lui, căpitanul Stan Platt, este un scoţian care a salvat mii de români. A fost omul care a refăcut serviciul de ambulanţă aeriană al României, în urmă cu 20 de ani.

Stan Platt - tatăl lui George: „Ministerul român al Sănătăţii a văzut ce făceam, că luam copii cu defecte la inimă sau cu probleme cu rinichii, cu ficatul şi îi duceam în Vest, să le oferim tratament spitalicesc. Am devenit şeful Ambulanţei Aeriene româneşti. Vă puteţi imagina un britanic fiind şef al... E incredibil, dar adevărat. De fiecare dată când ministerul îmi dădea o misiune în afara ţării, când mă apropiam de graniţă, simţeam în inima mea că mă întorc acasă.”

După mii de ore de zbor, a predat serviciul doctorului Raed Arafat, dar a continuat să îi ajute pe români, motiv pentru care a fost şi decorat de Regina Marii Britanii.

Stan Platt - tatăl lui George: „Unul dintre lucrurile majore pe care le-am făcut a fost să introducem ghid pentru nevăzători, câini-ghid pentru orbi. Aşa că, atunci când ieşiţi afară astăzi, îi veţi vedea pe străzile multor oraşe din România şi a fost echipa britanico-românească cea care a dresat acei câini şi a dat oamenilor orbi o calitate a vieţii, libertate, independenţă. Sunt fericit să fiu aici. România e o ţară liniştită, e o ţară uşor de iubit.”

România este a doua patrie pentru copiii străini. Locul în care trăiesc, cresc şi vor să rămână.

George Platt: „La Mulţi Ani, România! Sper ca fiecare zi să fie minunată!”

Milena Vergara: „Ce-ţi doresc eu ţie, mare Românie? La trecutu-ţi mare, mare viitor!”

Melissa Aydogan: „Scumpă ţară românească, Cuib în care ne-am născut, Câmp pe care s-a văzut,

Vitejia strămoşească, Scumpă ţară românească, Te salut!”

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ziua Naţională a României a fost sărbătorită în Cipru cu dansuri și cântece folclorice

Eduard Hellvig: Anul acesta, Ziua Națională mă găsește reîntors la semnificațiile personale ale sărbătorii

Emil Constantinescu: România arată cum arată sufletul şi mintea noastră. Calea spre demnitate trebuie să înceapă cu respectul de sine

Iohannis, mesaj de Ziua Națională: 2024 va fi un an decisiv pentru România. Să rămânem vigilenți în fața curentelor extremiste

Partenerii noștri