Live

Cum a ajuns un român care muncește în Germania să dea în judecată statul. „Am băgat tot sufletul, toată speranța mea, toți banii mei”

Data actualizării: Data publicării:
Statul, dat în judecată pentru birocrație

Un român care muncește de ani de zile în Germania se judecă de trei ani cu instituțiile statului de la noi. Bărbatul originar din județul Satu Mare și-a investit toate economiile într-o afacere construită în curtea familiei sale, dar s-a trezit cu mari bătăi de cap din cauza birocrației. Statul i-a solicitat un plan urbanistic de detaliu, fără ca acesta să fie necesar. Din această cauză, antreprenorul a dat în judecată primăria din comuna natală, prefectura și consiliul județean Satu Mare.

Marius Filip, reclamant: Am băgat tot sufletul, toată speranța mea, toți banii mei. Puteam să investesc în altă parte.

Marius Filip muncește în Germania din 2013. Acum câțiva ani a început construcția unui atelier auto în curtea părinților săi din  comuna Cămin, județul Satu Mare. Numai că în momentul în care a pregătit dosarul pentru eliberarea autorizației de funcționare, de la primărie i s-au solicitat documente peste documente.

Marius Filip, reclamant: Am depus dosarul pentru autorizația de funcționare a firmei și doamna secretară a considerat că nu este de ajuns ca firma să fie pe anexă gospodărească. Mi-a spus ca trebuie să facem schimbare de destinație pentru așa ceva și să trecem la atelier auto.

Tânărul a făcut și schimbare de destinație, după care i s-a cerut plan urbanistic de detaliu. S-a consultat cu firme specializate, a contactat un avocat și a decis să cheme instituțiile statului în judecată.

Marius Filip, reclamant: În primă instanță la Satu Mare am câștigat procesul, eu am cerut numai daune materiale.

Pataki Csaba - președintele Consiliului Județean Satu Mare: Aici este o eroare în sentința de fond, deoarece tribunalul menționează că există PUZ, ceea ce nu există. Deci acolo s-a făcut o expertiză în care s-au strecurat niște greșeli. Această zonă este reglementată exclusiv de PUG și de PUD.

Consiliul Județean a făcut recurs. Cauza a ajuns la Curtea de Apel Oradea, de acolo a fost retrimisă Tribunalului din Satu Mare. În acest moment procesul este încă pe rol.

Marius Filip, reclamant: Eu vreau să-mi primesc banii mei cheltuiți pe degeaba, să mi-i plătească înapoi.

Pataki Csaba - președintele Consiliului Județean Satu Mare: Acest cetățean își cheltuie banii, nu înțeleg ce dorește. Investiția s-a realizat respectând legislația, comuna Cămin având un Plan Urbanistic General în care scrie negru pe alb că în zonele de locuință nu se pot înființa entități economice nou construite ori cu Plan Urbanistic în Detaliu ori la marginea comunei.

Am încercat să aflăm și punctul de vedere al primăriei din comuna Cămin, dar edilul localității nu a putut fi contactat.

Editor : A.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

WSJ: SUA au la dispoziție doi ani să prevină Al Treilea Război Mondial. Provocare uriașă pentru Pentagon

Un cetățean german căutat pentru omor, prins în vama din Satu Mare. Ce au găsit oamenii legii în bagaj

Un tânăr fără permis a furat un autobuz de pe o stradă din Satu Mare, apoi a făcut accident cu el

Spitalele din România, blocate în birocrație. Manager: „Viața noastră este alcătuită din mormane de hârtii”

Partenerii noștri