Live

Copiii și tinerii români din diaspora vor putea alege și anul acesta un curs opțional de limbă și cultură românească

Data publicării:
FOTO: Shutterstock

Guvernul a aprobat, joi, un memorandum prin care cursurile de limbă, cultură și civilizație românească pentru copiii și tinerii din comunități de români stabilite în opt țări europene vor continua și în viitorul an școlar. Fie că trăiesc și studiază în Spania, Italia, Belgia, Portugalia, Irlanda, Franța, Germania sau Marea Britanie, copiii și tinerii de origine română au posibilitatea să urmeze aceste cursuri. Este vorba despre un curs opțional, de două ore pe săptămână, adaptat nivelurilor de învățământ precum grădiniță, primar, secundar despre limba, cultura și civilizația românească.

Memorandumul prevede aprobarea unor măsuri pentru desfăşurarea activităţilor de predare a limbii române si susţinerea cursurilor de cultură şi civilizaţie românească în unităţi de învăţământ preuniversitar din străinătate, prin corpul instructorilor de limbă, cultură şi civilizaţie românească din cadrul Institutului Limbii Române, arată comunicatul de presă al Executivului.

Pentru anul școlar 2024/2025 vor fi organizate 866 de grupe de copii sau tineri, cu vârsta între 3 și 18 ani, în 542 de școli. Cele mai multe grupe vor fi în Spania (453 de grupe) și Italia (248 de grupe), acolo unde se află și cele mai mari comunități de români, mai spune sursa citată.

În anul școlar care tocmai s-a încheiat, cursul a fost urmat de aproximativ 10.500 de copii și tineri de origine română.

Acest Program derulat de Ministerul Educației împreună cu Institutul Limbii Române a început în anul 2007 și s-a extins, treptat, ajungând, iată, să fie predat în 542 de școli din Europa.

Fondurile pentru susținerea acestui program sunt asigurate de la bugetul de stat, în acest sens fiind necesară o suplimentare de 7,5 milioane de lei.

Editor : Ana Petrescu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

A dat pasă la portar din penalty, în minutul 9! Echipa lui a pierdut, iar la final a explicat gestul. VIDEO Imagini virale

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce ajutoare vor primi românii afectați de inundații: 10.000 de lei de gospodărie. Bani suplimentari pentru familiile morților

Ciolacu explică de ce nu au fost luate măsuri preventive în Galați. Premierul anunță o ședință de Guvern luni

Peste 400 de tone de alimente și containere de locuit vor ajunge la localnicii rămași fără case din Galați

Studiu: Copiii care folosesc creme hidratante și loțiuni de plajă sunt expuși la niveluri mari de ftalați care le perturbă hormonii

Partenerii noștri