Condiții de Ev Mediu, în România Centenarului. De 30 de ani, fără drum de acces spre case
În anul Centenarului, în România mai există comunități care trăiesc în condiții de Ev Mediu. Mai multe familii din satul bihorean Dumbrăvița nu au un drum de acces spre case, așa că sunt obligate să circule prin noroi, iar când îngheață nici măcar nu au curajul să iasă afară. În astfel de condiții, orice intervenție a echipajelor de urgență este imposibilă. Pe lângă asta, stâlpii de electricitate din zonă nu au becuri, astfel că noaptea locul se scufundă în beznă totală.
Drum reparat înainte de inaugurare. „Ca la noi!”
Pericolul de pe acoperiș: trei din 10 case ard din cauza hornurilor defecte sau necurățate
Turiștii din Barcelona au fost alungați de la terase și atacați cu pistoale cu apă de localnici
Plăcile de beton de pe un drum din Gorj s-au ridicat din cauza căldurii
Situația din Slănic Prahova se agravează
Situație tot mai dificilă în Slănic Prahova
Paradox într-o comună celebră din țară
Mărturia unui localnic, după explozia de la Călimănești
Imagini cu containerele în care s-au mutat localnicii din Crevedia
De aproape 30 de ani, de când locuiesc pe o uliță lăturalnică din satul Dumbrăvița, cele câteva familii din zonă nu au văzut decât noroi și denivelări. Drumul îngust, niciodată modernizat, șerpuiește printre buruieni și lăstăriș și se oprește undeva, într-o vale. O parte din el s-a surpat, iar oamenii pășesc cu atenție ca să nu cadă.
„- Am vrea drum pe aici, să poată să meargă o căruță sau măcar oamenii cu picioarele. Noi, la 70 de ani, dacă plouă și venim pe aici, ne răstogolim acolo.
- Iarna și mai complicat când îngheață?
- Ce complicat, iarna nu venim pe aici, mergem pe la ei prin curte dacă ne lasă; dacă nu, pauză - rămânem acasă”, spune Viorica Soran, localnică.
„Oamenii se tem că, odată cu venirea sezonului rece, vor fi nevoiți să rămână în locuințe. Pentru că nu au nici măcar o potecă practicabilă, cei care locuiesc pe stradă nu mai pot să meargă, atunci când plouă sau ninge, la magazinul din sat sau la biserică”, a relatat Claudiu Mihuț, jurnalist Digi24 Oradea.
Localnicii se roagă să nu se îmbolnăvească, pentru că ambulanța nu poate ajunge până la ei. În plus, după căderea întunericului se tem să iasă afară, pentru că stâlpii de pe stradă nu au nici măcar un bec.
„Nici salvare, nici mașină cu lemne. Dacă îmi aduce, mi le lasă acolo unde e mașina dumneavoastră. Dacă mor, dacă murim ce facem, ne duce cineva în brațe de aici până acolo în drum?”, se întreabă Gheorghe Gabor, localnic.
„Pietruit să fie măcar. Nu vreau asfalt, dar nu să se împotmolească, să se poată băga o mașină aici, o ambulanță. Nu am un bec aici pe stradă, bărbatul e bolnav mai iese seara afară eu nu pot să îl supraveghez că mă tem”, spune Rozalia Gabor, localnică.
Primarul comunei Holod, Ioan Horga, spune că situația se va rezolva printr-un proiect de 3 milioane de lei: „În cel mai fericit caz eu zic că la anul, pe vremea, asta e asfalt în toată Dumbrăvița.Sunt niște copaci acolo, vom vorbi cu cei de la firma de mentenanță să taie acei copaci, să facă o defrișare și vom monta și becuri.”
Situația nu e singulară în județ, spune doctorul Liciniu Venter, șeful Serviciului de Ambulanță Bihor: „Am avut situații în care echipajul a fost nevoit să meargă cu toată aparatura, cu targa prin noroi, pacientul a fost adus apoi cu căruța sau de mai mulți aparținători.”
Localnicii din Dumbrăvița vor să sesizeze Consiliul Județean Bihor dacă situația nu va fi rezolvată cât mai repede.
Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Norbert Hegedus
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News