Live

Concedieri, investiții amânate, produse mai scumpe sau firme închise. Toate, provocate de creșterea facturilor la utilități

Data publicării:
n fața avalanșei de scumpiri, patronii găsesc cu greu soluții. Iar cei care au de suferit în final sunt clienții și angajații deopotrivă. Foto: Captură TV Digi24

Un antreprenor din trei concediază angajați, pe fondul creșterii facturilor la utilități. Alții amână investițiile, scumpesc produsele sau chiar își închid afacerile de tot. În fața avalanșei de scumpiri, patronii găsesc cu greu soluții. Iar cei care au de suferit în final sunt clienții și angajații deopotrivă.

Marin Moiș, fost barman: Șefii mei aveau factura la gaz și de 200 de milioane, și din cauza asta nu au putut să își țină toți angajații.

Marin a fost concediat luna trecută, după ce în ultimii doi ani a lucrat ca barman-ospătar într-un restaurant din Baia Mare. Tânărul se gândește serios să plece din țară.

Marin Moiș: Eu o să mă reorientez, mă întreb ce o să facă alții care chiar stau într-un loc de muncă, și cum își cresc copiii...

Potrivit unui sondaj realizat de Consiliul Național pentru Întreprinderi Private Mici și Mijlocii din România, 1 din 3 antreprenori va reduce, în perioada următoare, numărul de angajați. 76% dintre respondenți spun că vor amâna investițiile pe termen determinat, în timp ce 8% intenționează chiar să-și închidă firma. În ceea ce privește disponibilizările, odată cu triplarea facturilor la utilități, 11% dintre antreprenori anunță concedieri importante.

Sorin Orzac, proprietar restaurant: Dacă aveam o factură de 7-8.000 de lei, acum avem 25.000. A trebuit să renunțăm la undeva la 10% din personal, pentru că adunate, toate cheltuielile nu ne mai permiteau să fim profitabili.

Situația este similară și în alte domenii.

43% dintre antreprenori spun că vor majora prețurile

Ioana Mihalca, jurnalist Digi24: În această brutărie se produce zilnic o tonă de pâine. În ultimele luni, facturile la gaz s-au triplat.

Gavril Petruș, reprezentant brutărie: Concedierea, nu se pune problema, că oricum găsești greu specialiști. Noi tocmai am crescut prețul, asta e... a doua oară.

Și pentru afacerea Anei o nouă creștere de prețuri reprezintă singura rețetă pentru supraviețuire. În cofetăria pe care o administrează lucrează cu cinci angajați și nu își permite sa renunțe la niciunul.

Ana Braghiș, administrator cofetărie: Încercăm cu greu să menținem un echilibru între preț și prețul materiilor prime. Preconizăm o ușoară crestere a prețurilor în viitorul imediat.

Potrivit cifrelor, 43% dintre antreprenori spun că vor majora prețurile și tarifele cu 10 până la 30 de procente, în timp ce 20% anunță că nu vor face scumpiri deloc.

La sondajul realizat în perioada 2-14 februarie 2022 de Consiliul National pentru Întreprinderi Private Mici și Mijlocii din România au participat 2.260 de întreprinzători.

Reporter: Ioana Mihalca / Operator: Sebastian Codrean

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Fără să știe că e filmată, "cea mai frumoasă actriță din lume" a izbucnit în lacrimi, în timpul unui show celebru

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Teama de concediere, marea frică a angajaților români. Studiu: Șeful, principalul stres la serviciu

Control ITM la Arena Națională: peste 600 de angajați munceau ilegal. Amenda primită

Guvernul vrea o plafonare a prețului pentru toate produsele românești. Comercianții avertizează că măsura ar aduce noi scumpiri

Cât vor costa gazele la iarnă. Ce spune ministrul Energiei despre situația din România, în contextul scumpirilor din UE

Partenerii noștri