Concedieri, investiții amânate, produse mai scumpe sau firme închise. Toate, provocate de creșterea facturilor la utilități
Un antreprenor din trei concediază angajați, pe fondul creșterii facturilor la utilități. Alții amână investițiile, scumpesc produsele sau chiar își închid afacerile de tot. În fața avalanșei de scumpiri, patronii găsesc cu greu soluții. Iar cei care au de suferit în final sunt clienții și angajații deopotrivă.
Decizie disperată printre crescători: din cauza secetei, oamenii își vând animalele pe capete
Câți bani sunt dispuși românii să cheltuie anul acesta de Crăciun
Experiment Digi24: Cât costă cartofii prăjiți serviți la restaurant
România, codașă la numărul de contracte de muncă part-time
Cum se descurcă o familie de antreprenori, cu doi copii, care încasează 15.000 de lei lunar
Ce poți cumpăra din banii primiți ca alocație pentru copii
Carnea de pasăre se scumpește la sfârșit de an. Cu ce prețuri se va vinde înainte de Crăciun
România, campioana scumpirilor în Uniunea Europeană
Cât vor costa sărbătorile de iarnă anul acesta. Carnea de porc se poate scumpi cu până la 15%. De unde putem face economii
Marin Moiș, fost barman: Șefii mei aveau factura la gaz și de 200 de milioane, și din cauza asta nu au putut să își țină toți angajații.
Marin a fost concediat luna trecută, după ce în ultimii doi ani a lucrat ca barman-ospătar într-un restaurant din Baia Mare. Tânărul se gândește serios să plece din țară.
Marin Moiș: Eu o să mă reorientez, mă întreb ce o să facă alții care chiar stau într-un loc de muncă, și cum își cresc copiii...
Potrivit unui sondaj realizat de Consiliul Național pentru Întreprinderi Private Mici și Mijlocii din România, 1 din 3 antreprenori va reduce, în perioada următoare, numărul de angajați. 76% dintre respondenți spun că vor amâna investițiile pe termen determinat, în timp ce 8% intenționează chiar să-și închidă firma. În ceea ce privește disponibilizările, odată cu triplarea facturilor la utilități, 11% dintre antreprenori anunță concedieri importante.
Sorin Orzac, proprietar restaurant: Dacă aveam o factură de 7-8.000 de lei, acum avem 25.000. A trebuit să renunțăm la undeva la 10% din personal, pentru că adunate, toate cheltuielile nu ne mai permiteau să fim profitabili.
Situația este similară și în alte domenii.
43% dintre antreprenori spun că vor majora prețurile
Ioana Mihalca, jurnalist Digi24: În această brutărie se produce zilnic o tonă de pâine. În ultimele luni, facturile la gaz s-au triplat.
Gavril Petruș, reprezentant brutărie: Concedierea, nu se pune problema, că oricum găsești greu specialiști. Noi tocmai am crescut prețul, asta e... a doua oară.
Și pentru afacerea Anei o nouă creștere de prețuri reprezintă singura rețetă pentru supraviețuire. În cofetăria pe care o administrează lucrează cu cinci angajați și nu își permite sa renunțe la niciunul.
Ana Braghiș, administrator cofetărie: Încercăm cu greu să menținem un echilibru între preț și prețul materiilor prime. Preconizăm o ușoară crestere a prețurilor în viitorul imediat.
Potrivit cifrelor, 43% dintre antreprenori spun că vor majora prețurile și tarifele cu 10 până la 30 de procente, în timp ce 20% anunță că nu vor face scumpiri deloc.
La sondajul realizat în perioada 2-14 februarie 2022 de Consiliul National pentru Întreprinderi Private Mici și Mijlocii din România au participat 2.260 de întreprinzători.
Reporter: Ioana Mihalca / Operator: Sebastian Codrean
Editor : Liviu Cojan
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News